Apósom egyik kedvence ez a süti, és anyósom specialitása. Már sokféle pudinggal próbálta, az epressel ízlett a legjobban apósomnak is és a lányoknak is. De bármilyen másikkal is lehet készíteni.
Rácsos, pudingos-almás sütemény
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15
dkg zsiradék (vaj vagy zsír), 10-15 dkg cukor, 1 csipet só, 2 csapott teáskanál
sütőpor, 1 tojás és 1 tojásfehérje, kb.
2,5 dl joghurt vagy aludttej, kevés liszt;
a
töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál fahéj;
továbbá:
2 tasak bármilyen ízű pudingpor, 7 dl tej, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1
tojássárgája, 1-2 evőkanál tej, porcukor.
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport meg a cukrot, összemorzsoljuk a zsiradékkal,
majd hozzáadjuk a két tojást, és annyi joghurtot, amennyi szükséges, hogy jól
nyújtható de nem ragacsos tésztát kapjunk. Hideg helyre tesszük, amíg az alma
elkészül. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, majd a
cikkeket nem túl vékonyan összedaraboljuk. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és
összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, felét lisztezett felületen tepsi
nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük. Eloszlatjuk rajta a jól
lecsepegtetett almát. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot
főzünk, elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen felolvad, és az alma tetejére
simítjuk. A megmaradt tésztából rudakat sodrunk és rácsosan a tészta tetejére
helyezzük. A rácsokat lekenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával, és a süteményt
170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a tetete szép
aranybarna nem lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
KT - 2017/10.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése