Ez a saláta nem most készült, de nekünk még mindig rengeteg a paradicsom a kertben, épp a napokban foglalatoskodtam azzal, hogy a nagy tálnyi koktélparadicsomból valami télen is felhasználhatót gyártsak. :) A sajt eredeti halloumi, Görögországból, isteni finom volt.
Zöld szószos
paradicsomsaláta grillezett sajttal
Hozzávalók 4
személyre: 8 szép, nagyjából egyforma méretű paradicsom (lehet többféle is), 2
lila hagyma, só, olívaolaj, 40-50 dkg grillezni való sajt (pl. halloumi);
a szószhoz: 1
csokor petrezselyemzöld, 10-15 bazsalikomlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál
tahini (szezámpaszta), 2-3 evőkanál citromlé, 6-8 evőkanál olívaolaj, só, kevés
víz.
Elkészítése: A paradicsomot és a
hagymát szép, egyenletes karikákra vágjuk, a paradicsomot kb. ½ cm vastagra, a
hagymát 2-3 mm-esre. A szeleteket kistányérokra helyezzük egymással
váltakoztatva, enyhén megsózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A szószhoz
a zöldfűszereket, a szezámkrémet, a fokhagymát, illetve az olaj és a citromlé
felét turmixgépbe pakoljuk, és simára turmixoljuk. Menet közben sózzuk,
hozzáadjuk a maradék citromlevet és olajat, illetve vízzel hígítjuk tetszés
szerint. Egy grillserpenyőt jól felforrósítunk, nagyon vékonyan megkenjük
olívaolajjal, és a 7-8 mm vastagra szeletelt sajtot megrillezzük benne. A
tányér közepére helyezzük a sajtot, a paradicsomot meglocsoljuk szósszal, és
tálaljuk.
FF - 2017/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése