Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...
Préselt csülök (vagy csülöksajt)
Hozzávalók: 2
friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek
(pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6
cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: A konyhakész csülköt fazékba tesszük,
felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés
szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot
egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt,
hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A
meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2
merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A
fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak
levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az
esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1
napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a
megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és
zöldségekkel kínáljuk.
Megjegyzés: A
húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig
valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük.
KT - 2017/11
BA - 2019/1
KT - 2017/11
BA - 2019/1
Ciolan presat
Ingrediente: 2
ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper
boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi,
2 lingurițe boia de ardei dulce.
Prepararea: Ciolanul
curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2
linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea
se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a
fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți
mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama
în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta
condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie
pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în
flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să
umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1
zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază
și se servește cu legume după gust.
Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o
formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi
presate.
2 megjegyzés:
Hát,nagyon praktikus így készíteni!!Köszönöm !!
Örülök, hogy jó ötletet adhattam! Köszönöm én is. :) Minden jót!
Megjegyzés küldése