Még egy leves, de jócskán más, mint az előző. :)
Céklakrémleves
Hozzávalók 4
személyre: 2 cékla, 50 dkg krumpli, 2 hagyma, 1 marék fokhagyma, olaj, tej vagy
tejszín, só, cukor, (balzsam)ecet, friss bazsalikom, olívaolaj, csilipehely.
Elkészítése: A céklát meghámozzuk
és nyersen lereszeljük a kis lyukú reszelőn. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, rádobjuk
a céklát, és néhány percig pirítjuk. Rászórunk 1 evőkanál cukrot, illetve
rálocsolunk 1-2 evőkanál (balzsam)ecetet, és elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a
nagyobb darabokra vágott hagymát és krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi
szűken ellepi, enyhén megsózzuk, és fedő alatt addig főzzük, míg minden
teljesen meg nem puhul, az utolsó kb. 2 percben a meghámozott fokhagymacikkeket
is hozzáadva. Ekkor az egészet simára turmixoljuk, és tejjel vagy tejszínnel,
esetleg vízzel (vagy vegyesen) a kívánt állagúra hígítjuk. Visszatesszük a
lángra, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Megszórjuk aprított
bazsalikommal, majd tálalás előtt meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal,
illetve megszórjuk csilipehellyel.
EK - 2017/10
1 megjegyzés:
Hú! Ez is tetszik nagyon! áadásul rengeteg céklát kell(ene) fogyasztanom, mert borzasztóan vérszegény lettem az utóbbi időben - ez a leves-verzió talán még a nem túl nagy cékla-rajongó lányaimnak is tetszene.
Köszi az ötletet!
Megjegyzés küldése