Ez a leves Turós Lukács Lányok, asszonyok szakácskönyve című könyvéből van. Egyszerűsége ellenére is nagyon finom.
Karalábéleves
Hozzávalók 4
személyre: 2 őszi karalábé, 2 dkg zsír, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1
dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 liter csontlé vagy
húsleves, só, esetleg kevés ecet, valamilyen apró szemű száraztészta.
Elkészítése: A
karalábét vékony csíkokra vágjuk (vagy lereszeljük a nagy lyukú reszelőn), és a
felforrósított zsíron kevés víz hozzáadásával megdinszteljük. Felöntjük a
csontlével, miután fölforrt, beletesszük a száraztésztát, és addig főzzük, amíg
a karalábé teljesen meg nem puhul. A vajból és a lisztből rántást készítünk,
hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöld felét, felöntjük kevés forró
levessel, simára kavarjuk, és a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, illetve megsózzuk.
Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, rámerjük a forró levest,
és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel. Ha szeretnénk, nagyon kevés
ecettel igazíthatunk az ízén.
EK - 2017/9.
EK - 2017/9.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése