A receptet egy román lapocskában, a Practic in bucatarie májusi számában (ez nem a recept linkje, csupán a lapé) találtam. Éppen kapóra jött, mert volt egy adag levesnek való báránycsontom, és így már nem kellett tovább töprengenem, milyen levest főzzek belőle. A dobrudzsai előtagot én tettem a leves nevéhez annál az egyszerű oknál fogva, hogy egy konstancai valaki küldte be a laphoz, de a hozzávalókat tekintve lehetne moldvai vagy regáti is, sőt, ha a korpaciberét nem számítjuk, akár erdélyi is. Bár lassan az erdélyiek is átveszik a korpaciberét... :)
Dobrudzsai bárányborscs
Hozzávalók 4-5 személyre: 40-50 dkg húsosabb báránycsont, 1 nagy csokor újhagyma, 8 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2 dl korpacibere, 2-3 szál lestyán, néhány szelet piros húsú paprika, só, esetleg citromlé.
Elkészítése: A húst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ezalatt fölforraljuk a korpaciberét, és feldaraboljuk az újhagymát. A karikára vágott újhagymát zöldjével együtt a leveshez adjuk, beledobjuk a megmosott rizst is, majd az egészet puhára főzzük. A tojássárgáját simára keverjük a kicsinként adagolt ciberével, a leveshez öntjük, és jól összeforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Megszórjuk finomra aprított lestyánnal, nagyon kicsi darabokra vágott piros paprikával, illetve ha szükséges, utánasózunk, és citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: Az eredeti recept szerint sokkal több korpaciberét kellett volna használni, de én már kitapasztaltam, hogy ha a fenti mennyiségnél többet használok, úgymond "elviszi az ízét" a levesnek, és a családomnak nem ízlik annyira. Mert amellett, hogy savanyít, egy bizonyos jellegzetes ízt is kölcsönöz az ételeknek, ezért én inkább citromlével savanyítom tovább a levest.
Tipp: Ha valaki nem jut hozzá friss korpaciberéhez, a nálunk elterjedt zacskós cibere-alapot is használhatja, a Bors Magic-ot.
EK - 2015/4
NÚ - 2019/ápr.
2013. május 25., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. május 25., szombat
Dobrudzsai bárányborscs
A receptet egy román lapocskában, a Practic in bucatarie májusi számában (ez nem a recept linkje, csupán a lapé) találtam. Éppen kapóra jött, mert volt egy adag levesnek való báránycsontom, és így már nem kellett tovább töprengenem, milyen levest főzzek belőle. A dobrudzsai előtagot én tettem a leves nevéhez annál az egyszerű oknál fogva, hogy egy konstancai valaki küldte be a laphoz, de a hozzávalókat tekintve lehetne moldvai vagy regáti is, sőt, ha a korpaciberét nem számítjuk, akár erdélyi is. Bár lassan az erdélyiek is átveszik a korpaciberét... :)
Dobrudzsai bárányborscs
Hozzávalók 4-5 személyre: 40-50 dkg húsosabb báránycsont, 1 nagy csokor újhagyma, 8 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2 dl korpacibere, 2-3 szál lestyán, néhány szelet piros húsú paprika, só, esetleg citromlé.
Elkészítése: A húst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ezalatt fölforraljuk a korpaciberét, és feldaraboljuk az újhagymát. A karikára vágott újhagymát zöldjével együtt a leveshez adjuk, beledobjuk a megmosott rizst is, majd az egészet puhára főzzük. A tojássárgáját simára keverjük a kicsinként adagolt ciberével, a leveshez öntjük, és jól összeforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Megszórjuk finomra aprított lestyánnal, nagyon kicsi darabokra vágott piros paprikával, illetve ha szükséges, utánasózunk, és citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: Az eredeti recept szerint sokkal több korpaciberét kellett volna használni, de én már kitapasztaltam, hogy ha a fenti mennyiségnél többet használok, úgymond "elviszi az ízét" a levesnek, és a családomnak nem ízlik annyira. Mert amellett, hogy savanyít, egy bizonyos jellegzetes ízt is kölcsönöz az ételeknek, ezért én inkább citromlével savanyítom tovább a levest.
Tipp: Ha valaki nem jut hozzá friss korpaciberéhez, a nálunk elterjedt zacskós cibere-alapot is használhatja, a Bors Magic-ot.
EK - 2015/4
NÚ - 2019/ápr.
Dobrudzsai bárányborscs
Hozzávalók 4-5 személyre: 40-50 dkg húsosabb báránycsont, 1 nagy csokor újhagyma, 8 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2 dl korpacibere, 2-3 szál lestyán, néhány szelet piros húsú paprika, só, esetleg citromlé.
Elkészítése: A húst hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ezalatt fölforraljuk a korpaciberét, és feldaraboljuk az újhagymát. A karikára vágott újhagymát zöldjével együtt a leveshez adjuk, beledobjuk a megmosott rizst is, majd az egészet puhára főzzük. A tojássárgáját simára keverjük a kicsinként adagolt ciberével, a leveshez öntjük, és jól összeforrósítjuk, de nem forraljuk fel. Megszórjuk finomra aprított lestyánnal, nagyon kicsi darabokra vágott piros paprikával, illetve ha szükséges, utánasózunk, és citromlével savanyítjuk.
Megjegyzés: Az eredeti recept szerint sokkal több korpaciberét kellett volna használni, de én már kitapasztaltam, hogy ha a fenti mennyiségnél többet használok, úgymond "elviszi az ízét" a levesnek, és a családomnak nem ízlik annyira. Mert amellett, hogy savanyít, egy bizonyos jellegzetes ízt is kölcsönöz az ételeknek, ezért én inkább citromlével savanyítom tovább a levest.
Tipp: Ha valaki nem jut hozzá friss korpaciberéhez, a nálunk elterjedt zacskós cibere-alapot is használhatja, a Bors Magic-ot.
EK - 2015/4
NÚ - 2019/ápr.
Címkék:
bárány,
húsos,
levesek,
népek konyhája,
román ételek,
tavaszi
1 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Nagyon szeretem a bárányhúst, meg a lestyánt is az ételekben, és így együtt, hm.. mennyei lehetett:) Jöttem volna hozzád ebédre:)
- 2013. május 26. 8:46
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Nagyon szeretem a bárányhúst, meg a lestyánt is az ételekben, és így együtt, hm.. mennyei lehetett:) Jöttem volna hozzád ebédre:)
Megjegyzés küldése