2013. május 9., csütörtök

Nyúlgerinc marengói módra

A marengói csirke receptje állítólag Napoleónhoz kötődik, mert a legenda szerint a Marengónál megnyert csata után készített ételt nevezték el - a hely neve szerint - marengóinak. Akkoriban kb. olyan étel lehetett, mint amilyet mi is sokszor nap-mint-nap készítünk, azaz abból főzünk, ami éppen van otthon. Azóta azonban előkelő helyre lépett, és bár teljesen egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, egy nagyon finom, laktató ételt takar. Szerintem bármilyen húsból elkészíthető, csak a főzési idő változik ennek függvényében. Az alábbi ismét egy olyan recept, amit sok más receptből kombináltam össze (pl. INNEN, INNEN és INNEN stb.). Bár azért azt is el kell mondanom, hogy túl nagy különbségek nincsenek a receptekben, a hozzávalók nagyjából megegyeznek, esetleg az arányok változnak kissé, illetve néhol a fűszerezése. Így aztán ez lett az én marengói nyulam, amit nyúlgerincből készítettem, de természetesen, egész nyulat is fel lehet hozzá használni. Finom, kiadós étel. Krumplipürével tálaltam, de lehet rizst vagy tésztafélét is adni mellé.


Nyúlgerinc marengói módra

Hozzávalók 4 személyre: 2 nyúlgerinc csontostól, só, bors, 2 közepes vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé vagy 3 evőkanál paradicsompüré, 2 dl bor (nálam fehér volt), 30 dkg csiperkegomba, 1 púpozott evőkanál liszt, húsalaplé vagy házi ételízesítő, kevés cukor, 5 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 1 babérlevél, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A nyúlgerinceket méretüktől függően 3-4 darabba vágjuk, majd alaposan megsózzuk-borsozzuk, és félretesszük. Ha van rá időnk, hagyjuk egy ideig pácolódni. A vajat és az olajat felhevítjük, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Rádobjuk a húsdarabokat, majd felöntjük a borral és kb. 2 dl húsalaplével, illetve ennek hiányában vízben feloldott házi ételízesítővel. Beletesszük a babérlevelet, és közepes lángon, fedő alatt majdnem készre főzzük (a főzési idő változik a nyúl korától függően). Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk. Ezalatt a gombát szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk az ételhez a paradicsomlével/-pürével együtt. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor a lisztet elkeverjük kb. 1 dl vízzel, hozzákavarunk egy keveset a mártásból, majd az edénybe öntjük. Állandóan kavargatva néhány percig főzzük, amíg a mártás jól be nem sűrűsödik. Végül kiszedjük belőle a babérlevelet, és belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet, illetve ízlés szerint kevés cukorral ízesíthető. Krumplipürével, főtt rizzsel vagy valamilyen tésztafélével tálalhatjuk, de önmagában, kenyérrel is ehető.

EK - 2013/6

2 megjegyzés:

Györgyi írta...

Kíváncsian jöttem, mert nem ismertem ezt az elkészítési módot. Érdemes volt elolvasnom, nagyon tetszik ez a recept és még újat is tanultam :)

sedith írta...

Janka, örülök, hogy tetszik. Tulajdonképpen semmi ördöngösség nincs benne, de finom a végeredmény! :)

Related Posts with Thumbnails

2013. május 9., csütörtök

Nyúlgerinc marengói módra

A marengói csirke receptje állítólag Napoleónhoz kötődik, mert a legenda szerint a Marengónál megnyert csata után készített ételt nevezték el - a hely neve szerint - marengóinak. Akkoriban kb. olyan étel lehetett, mint amilyet mi is sokszor nap-mint-nap készítünk, azaz abból főzünk, ami éppen van otthon. Azóta azonban előkelő helyre lépett, és bár teljesen egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll, egy nagyon finom, laktató ételt takar. Szerintem bármilyen húsból elkészíthető, csak a főzési idő változik ennek függvényében. Az alábbi ismét egy olyan recept, amit sok más receptből kombináltam össze (pl. INNEN, INNEN és INNEN stb.). Bár azért azt is el kell mondanom, hogy túl nagy különbségek nincsenek a receptekben, a hozzávalók nagyjából megegyeznek, esetleg az arányok változnak kissé, illetve néhol a fűszerezése. Így aztán ez lett az én marengói nyulam, amit nyúlgerincből készítettem, de természetesen, egész nyulat is fel lehet hozzá használni. Finom, kiadós étel. Krumplipürével tálaltam, de lehet rizst vagy tésztafélét is adni mellé.


Nyúlgerinc marengói módra

Hozzávalók 4 személyre: 2 nyúlgerinc csontostól, só, bors, 2 közepes vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé vagy 3 evőkanál paradicsompüré, 2 dl bor (nálam fehér volt), 30 dkg csiperkegomba, 1 púpozott evőkanál liszt, húsalaplé vagy házi ételízesítő, kevés cukor, 5 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 1 babérlevél, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A nyúlgerinceket méretüktől függően 3-4 darabba vágjuk, majd alaposan megsózzuk-borsozzuk, és félretesszük. Ha van rá időnk, hagyjuk egy ideig pácolódni. A vajat és az olajat felhevítjük, majd megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Rádobjuk a húsdarabokat, majd felöntjük a borral és kb. 2 dl húsalaplével, illetve ennek hiányában vízben feloldott házi ételízesítővel. Beletesszük a babérlevelet, és közepes lángon, fedő alatt majdnem készre főzzük (a főzési idő változik a nyúl korától függően). Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk. Ezalatt a gombát szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk az ételhez a paradicsomlével/-pürével együtt. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor a lisztet elkeverjük kb. 1 dl vízzel, hozzákavarunk egy keveset a mártásból, majd az edénybe öntjük. Állandóan kavargatva néhány percig főzzük, amíg a mártás jól be nem sűrűsödik. Végül kiszedjük belőle a babérlevelet, és belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet, illetve ízlés szerint kevés cukorral ízesíthető. Krumplipürével, főtt rizzsel vagy valamilyen tésztafélével tálalhatjuk, de önmagában, kenyérrel is ehető.

EK - 2013/6

2 megjegyzés:

Györgyi írta...

Kíváncsian jöttem, mert nem ismertem ezt az elkészítési módot. Érdemes volt elolvasnom, nagyon tetszik ez a recept és még újat is tanultam :)

sedith írta...

Janka, örülök, hogy tetszik. Tulajdonképpen semmi ördöngösség nincs benne, de finom a végeredmény! :)