2016. július 7., csütörtök

Gombás lepény

A minap azt mondta valaki, a rántotta csak amolyan kényszermegoldás-étel. Tény és való, hogy "szorult" helyzetben sokszor kisegíti a háziasszonyt a bajból, de úgy vélem, hogy nemcsak akkor lehet rántottát sütni, ha nagyon sietünk, vagy ha kevés hozzávalóból akarunk jól enni. Van az a pillanat is, amikor egy rántotta jelenti a kimondottan ráérős, jólérzemmagam délelőttöt is, amikor direkt megadom a módját... Mint ahogy én, a múlt hét szombat délelőttjén, a kertben.


Gombás lepény

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 hagyma, 8-10 közepes csiperkegomba (vagy ha valakinek van erdei gombája, még jobb), 5 tojás, 5-6 cikk új fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát vékonyra szeleteljük és megpirítjuk kevés olajon. A hirtelen átmosott gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk, és külön serpenyőben, felforrósított olajon mindkét felükön megpirítjuk. A serpenyőt nem töltjük túlzottan meg gombával, és nagy lángon végezzük a műveletet, hogy a gomba piruljon, és ne eresszen levet. Miután a gombaszeletek mindkét fele szépen megpirult, tányérra szedjük, utánatöltünk kevés olajat, és megpirítjuk a többi gombát is. A fokhagymacikkeket nagyságtól függően egészben vagy félbevágva a második adag gombával egyszerre kissé átpirítjuk. Hogy meg ne égjenek, hamarabb is kiszedhetjük. A pirított gombát, fokhagymát és hagymát összevegyítjük, ráöntjük a sóval-borssal ízesített, illetve a liszttel és aprított petrezselyemzölddel együtt habosra vert tojást, és nem túl nagy lángon, akár lefedve is, aranysárgára sütjük egyik felét, majd óvatosan megfordítjuk, és a lepény másik felét is megsütjük. (Hogy biztosan ne essen szét a lepény, először ráborítjuk egy nagy tányérra, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe.) Friss kenyérrel, sok friss zöldséggel kínáljuk.

BA - 2018/5
NÚ - 2018/okt.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. július 7., csütörtök

Gombás lepény

A minap azt mondta valaki, a rántotta csak amolyan kényszermegoldás-étel. Tény és való, hogy "szorult" helyzetben sokszor kisegíti a háziasszonyt a bajból, de úgy vélem, hogy nemcsak akkor lehet rántottát sütni, ha nagyon sietünk, vagy ha kevés hozzávalóból akarunk jól enni. Van az a pillanat is, amikor egy rántotta jelenti a kimondottan ráérős, jólérzemmagam délelőttöt is, amikor direkt megadom a módját... Mint ahogy én, a múlt hét szombat délelőttjén, a kertben.


Gombás lepény

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 hagyma, 8-10 közepes csiperkegomba (vagy ha valakinek van erdei gombája, még jobb), 5 tojás, 5-6 cikk új fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát vékonyra szeleteljük és megpirítjuk kevés olajon. A hirtelen átmosott gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk, és külön serpenyőben, felforrósított olajon mindkét felükön megpirítjuk. A serpenyőt nem töltjük túlzottan meg gombával, és nagy lángon végezzük a műveletet, hogy a gomba piruljon, és ne eresszen levet. Miután a gombaszeletek mindkét fele szépen megpirult, tányérra szedjük, utánatöltünk kevés olajat, és megpirítjuk a többi gombát is. A fokhagymacikkeket nagyságtól függően egészben vagy félbevágva a második adag gombával egyszerre kissé átpirítjuk. Hogy meg ne égjenek, hamarabb is kiszedhetjük. A pirított gombát, fokhagymát és hagymát összevegyítjük, ráöntjük a sóval-borssal ízesített, illetve a liszttel és aprított petrezselyemzölddel együtt habosra vert tojást, és nem túl nagy lángon, akár lefedve is, aranysárgára sütjük egyik felét, majd óvatosan megfordítjuk, és a lepény másik felét is megsütjük. (Hogy biztosan ne essen szét a lepény, először ráborítjuk egy nagy tányérra, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe.) Friss kenyérrel, sok friss zöldséggel kínáljuk.

BA - 2018/5
NÚ - 2018/okt.


Nincsenek megjegyzések: