Még sosem készítettem gyömbérsört, de gondoltam, épp itt az ideje, hoyg kipróbáljam a házi változatot is.
Hármunknak nagyon ízlik, a negyedik családtag még nem vette rá magát a megkóstolására. :) Egyelőre ott tartunk, hogy 2 napig érlelődött a konyhában, és a maradékot még kinn hagyom, lássuk, holnap milyen lesz. Most már jó pezsgős, kíváncsi vagyok, milyen lesz holnap is. Majd megírom, nekünk hogyan ízlett jobban.
Mézes-citromos gyömbérsör
Hozzávalók majdnem 2 literhez: 10 dkg friss gyömbér, 1 citrom héja,
2 citrom leve, 5 dkg barna cukor, 10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 1/3
mokkáskanál szárított élesztő, 1,5 l víz.
Elkészítése: A gyömbért meghámozzuk, majd finomra reszeljük.
Lereszeljük az egyik alaposan megsikált citrom héját is, és összekeverjük a
gyömbérrel. Egy 2 literes palackba tölcsér segítségével beleszórjuk a barna
cukrot, a citromhéjas gyömbért meg az élesztőt, majd hozzáöntjük a mézet, a 2 citrom kifacsart levét és
a vizet. Rácsavarjuk a kupakot, és jól összerázzuk, míg a cukor és a méz fel
nem oldódik a vízben. Ezután félretesszük, és másnapig a konyhában hagyjuk
érlelődni. Ekkor ismét fölrázzuk, többször átszűrjük (egyre sűrűbb szitán,
végül kávéfilteren), és tiszta palackba töltjük. Tetszés szerint további 1-2-3
napig érleljük szobahőmérsékleten mindaddig, amíg a kívánt módon pezseg. Ha már
elkészült ízlésünknek megfelelően, hűtőbe tesszük, és amíg el nem fogy, naponta
legalább egyszer kibontjuk, hogy kieresszük belőle a felgyülemlett szénsavat.
1-2 hétig tárolható a hűtőszekrényben.
Megjegyzés: Barna cukor helyett kristálycukorral is lehet készíteni,
illetve a mézet is ki lehet váltani cukorral - így azonban olyan jó sörös kinézetű. :) Ugyanakkor bármilyen egyéb
édesítőszerrel is készülhet azzal a feltétellel, hogy legalább 5 dkg cukrot
teszünk bele, mert az élesztő a cukor „társaságában” tud dolgozni, más
édesítőszer, nem biztos, hogy aktiválja az élesztőt.
KT - 2016/8
BA - Husv./2017
KT - 2016/8
BA - Husv./2017
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése