A hagyományos alapanyagokból készült, amiből a töltött káposztát vagy paprikát készítjük, de kicsit másképp, úgyhogy a végeredmény is teljesen más lett. Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett.
Húsos raguval
töltött paradicsom
Hozzávalók 4
személyre: 12 nagyobbacska paradicsom, 60 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3-4
közepes hagyma, 1 maréknyi fokhagymacikk, 1 piros húsú paradicsompaprika, 1
csokor petrezselyemzöld, 3-4 kisebb ágacska csombor (borsikafű), só, bors, 2
kisebb tojás; továbbá: 30 dkg rizs, só, bors, olaj.
Elkészítése: A paradicsomokat
megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, az üreget enyhén
megsózzuk, és rácsra téve hagyjuk csepegni. A finomra vágott hagymát, a
felszeletelt fokhagymát (4-5 cikket félreteszünk) és a kis kockákra vágott
paprikát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk
nagy lángon, kevergetve, amíg ki nem fehéredik, illetve morzsássá nem válik.
Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük kb. 3 dl forró vízzel, és addig
pároljuk kis lángon, lefedve, amíg a hús meg nem puhul. Ha marhahúsból
készítjük, akkor még kb. kétszer fel kell önteni 3 dl-nyi forró vízzel, ha
sertésből, akkor egyszer. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzáadjuk a
meghagyott fokhagymát összezúzva, illetve a paradicsomok kivájt, összeaprított
részeit a levével együtt, és addig
pároljuk tovább, míg a hús zsírjára nem sül. Ekkor belekeverjük a
finomra aprított petrezselyemzöldet és csomborleveleket, illetve elkeverjük a
tojással. Az elkészített ragut púpozva beletöltjük a kivájt paradicsomokba, és
ráhelyezzük a kalapjukat. Egy edényben kevés olajon fehéredésig pirítjuk a
rizsszemeket, majd felöntjük kb. 7,5 dl forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és
átöntjük egy megfelelő méretű hőálló tálba vagy tepsibe. Óvatosan belehelyezzük
a megtöltött paradicsomokat is, majd az edényt a 180-190 fokra előmelegített
sütőbe toljuk, és 25-30 percig hagyjuk készülni. Mire a rizs megpuhul és
megduzzad, a paradicsomok is épp megfelelő állagúak lesznek.
Megjegyzés: A
paradicsomokat nem muszáj rizságyon elkészíteni, kikent hőálló tálba téve, és
nagyon kevés vizet öntve alá is betolhatjuk a sütőbe A rizst külön főzhetjük és
kínálhatjuk mellé, illetve egyéb körettel is tálalható. Ez a fajta töltött
paradicsom hidegen is nagyon finom.
KT-2016/8
KT-2016/8
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése