2016. július 5., kedd

Narancsos-diós sütemény

Kicsit "elkéstem" vele, ilyenkor sem a narancsot, se a diót nem kívánjuk annyira, de annyira finom sütemény, hogy jól behűtve akár nyár közepén is isteni lehet. Ez a sütemény anyósom specialitása, ő szokta elkészíteni ünnepekkor. 


Narancsos-diós sütemény

Hozzávalók kb. 25x35 cm-es tepsihez: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, ½ narancs héja; a krémhez: 20 dkg őrölt dió, 20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, a megsütött piskóta fele, 1 narancs leve és héja, tej, narancsesszencia; a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál forralt víz, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a citromlével leoltott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét összemorzsoljuk és tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy keveset ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával ízesített tejet öntünk hozzá.  A vajat habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk. A krémet rákenjük a piskótára, majd csokoládéglazúrral vonjuk be. A glazúr hozzávalóit alaposan elkeverjük, és rákenjük a krémre. Hidegben hagyjuk megszilárdulni, majd szeletelhetjük. 
SÜTI II. - 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. július 5., kedd

Narancsos-diós sütemény

Kicsit "elkéstem" vele, ilyenkor sem a narancsot, se a diót nem kívánjuk annyira, de annyira finom sütemény, hogy jól behűtve akár nyár közepén is isteni lehet. Ez a sütemény anyósom specialitása, ő szokta elkészíteni ünnepekkor. 


Narancsos-diós sütemény

Hozzávalók kb. 25x35 cm-es tepsihez: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, ½ narancs héja; a krémhez: 20 dkg őrölt dió, 20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, a megsütött piskóta fele, 1 narancs leve és héja, tej, narancsesszencia; a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál forralt víz, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a citromlével leoltott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét összemorzsoljuk és tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy keveset ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával ízesített tejet öntünk hozzá.  A vajat habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk. A krémet rákenjük a piskótára, majd csokoládéglazúrral vonjuk be. A glazúr hozzávalóit alaposan elkeverjük, és rákenjük a krémre. Hidegben hagyjuk megszilárdulni, majd szeletelhetjük. 
SÜTI II. - 2017.

Nincsenek megjegyzések: