Kicsit "elkéstem" vele, ilyenkor sem a narancsot, se a diót nem kívánjuk annyira, de annyira finom sütemény, hogy jól behűtve akár nyár közepén is isteni lehet. Ez a sütemény anyósom specialitása, ő szokta elkészíteni ünnepekkor.
Narancsos-diós sütemény
Hozzávalók kb. 25x35 cm-es
tepsihez: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál
sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, ½ narancs héja; a krémhez: 20 dkg
őrölt dió, 20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, a megsütött piskóta fele, 1 narancs
leve és héja, tej, narancsesszencia; a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2
evőkanál kakaópor, 2 evőkanál forralt víz, 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá
verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a
citromlével leoltott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe
simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A
piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét
összemorzsoljuk és tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy keveset
ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával
ízesített tejet öntünk hozzá. A vajat
habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a
narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A
keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk.
A krémet rákenjük a piskótára, majd csokoládéglazúrral vonjuk be. A glazúr
hozzávalóit alaposan elkeverjük, és rákenjük a krémre. Hidegben hagyjuk
megszilárdulni, majd szeletelhetjük.
SÜTI II. - 2017.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése