2013. április 11., csütörtök

Epermisu tojás nélkül

Nekem nincs bajom a nyers tojással, ha olyan a recept, és úgy kívánja a helyzet, hát használom. De most "újítani" akartam, ezért úgy döntöttem, tojásmentes lesz a "...misu". Occsón adták az epret, hát vettem két dobozkával, mégha tudtam is, mire kell számítani ízügyben. Sajnos, nem csalódtam, de a desszertben nem volt rossz, kompenzálódott valahogy. Jó nagy adag lett belőle. És nagyon finom lett.

Epermisu tojás nélkül

Hozzávalók: 30-32 db babapiskóta, 1-1,5 dl eperszörp (esetleg meggyszörp), 1 evőkanál cukor/fruktóz, 3 dl víz, esetleg 3-4 evőkanál eperlikőr, 25 dkg eper, 2 marék gabonagyűrű (cheerios- elhagyható); a krémhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 2 evőkanál fruktóz/3 evőkanál cukor, 20 dkg mascarpone, 5 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor/fruktóz, 1 tasak habfixáló.

Elkészítése: A vizet fölforraljuk a cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a szörppel meg a likőrrel, és egy tálkába öntjük. A pudingporból 2 evőkanál fruktózzal és a tejjel sűrű pépet főzünk, majd kavargatva kihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval. Ezután a kihűlt pépet kézi mixerrel jól kikavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a mascarponét. Végül fakanállal óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot is. Az epret 2-3 mm vastagon felszeleteljük. Egy szögletes jénaiba lerakunk egy réteg eperszörpbe áztatott babapiskótát, rásimítjuk a krém felét, beborítjuk szeletelt eperrel, és rászórjuk a gabonakarikát (nyugodtan elhagyható - mivel azonnal még nem lehet fogyasztani, már nem marad ropogós - kísérleteztem, na :P:D). Ezután ismét szirupba mártott babapiskóta következik, majd rásimítjuk a maradék krémet, és tetszés szerint díszítjük eperrel, gabonakarikákkal, esetleg citromfűvel. (Még nagyon picik a kertben a citromfűlevelek, nekem csupán ennyire futotta most belőle.) Minimum 2-3 órán át hagyjuk hűvös helyen állni, utána elég szépen lehet szeletelni is.

Tipp: Ha csak felnőttek esznek belőle, nyugodtan lehet kávéba is mártogatni a babapiskótát.

EGÉSZS: - 2013.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Az Iskola másként héten a Diáktanács a suliban rendezett Süteménysütő versenyt, ahol zsűri voltam, ott ettem életemben előszőr Tiramisut déli gyümölcsökkel, nagyon finom volt, el tudom képzelni eperrel még finomabb lehet.

Györgyi írta...

Gyönyörű lett, és milyen jó ötlet kötőanyagnak a puding.

Related Posts with Thumbnails

2013. április 11., csütörtök

Epermisu tojás nélkül

Nekem nincs bajom a nyers tojással, ha olyan a recept, és úgy kívánja a helyzet, hát használom. De most "újítani" akartam, ezért úgy döntöttem, tojásmentes lesz a "...misu". Occsón adták az epret, hát vettem két dobozkával, mégha tudtam is, mire kell számítani ízügyben. Sajnos, nem csalódtam, de a desszertben nem volt rossz, kompenzálódott valahogy. Jó nagy adag lett belőle. És nagyon finom lett.

Epermisu tojás nélkül

Hozzávalók: 30-32 db babapiskóta, 1-1,5 dl eperszörp (esetleg meggyszörp), 1 evőkanál cukor/fruktóz, 3 dl víz, esetleg 3-4 evőkanál eperlikőr, 25 dkg eper, 2 marék gabonagyűrű (cheerios- elhagyható); a krémhez: 1 tasak tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 2 evőkanál fruktóz/3 evőkanál cukor, 20 dkg mascarpone, 5 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor/fruktóz, 1 tasak habfixáló.

Elkészítése: A vizet fölforraljuk a cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a szörppel meg a likőrrel, és egy tálkába öntjük. A pudingporból 2 evőkanál fruktózzal és a tejjel sűrű pépet főzünk, majd kavargatva kihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval. Ezután a kihűlt pépet kézi mixerrel jól kikavarjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a mascarponét. Végül fakanállal óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot is. Az epret 2-3 mm vastagon felszeleteljük. Egy szögletes jénaiba lerakunk egy réteg eperszörpbe áztatott babapiskótát, rásimítjuk a krém felét, beborítjuk szeletelt eperrel, és rászórjuk a gabonakarikát (nyugodtan elhagyható - mivel azonnal még nem lehet fogyasztani, már nem marad ropogós - kísérleteztem, na :P:D). Ezután ismét szirupba mártott babapiskóta következik, majd rásimítjuk a maradék krémet, és tetszés szerint díszítjük eperrel, gabonakarikákkal, esetleg citromfűvel. (Még nagyon picik a kertben a citromfűlevelek, nekem csupán ennyire futotta most belőle.) Minimum 2-3 órán át hagyjuk hűvös helyen állni, utána elég szépen lehet szeletelni is.

Tipp: Ha csak felnőttek esznek belőle, nyugodtan lehet kávéba is mártogatni a babapiskótát.

EGÉSZS: - 2013.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Az Iskola másként héten a Diáktanács a suliban rendezett Süteménysütő versenyt, ahol zsűri voltam, ott ettem életemben előszőr Tiramisut déli gyümölcsökkel, nagyon finom volt, el tudom képzelni eperrel még finomabb lehet.

Györgyi írta...

Gyönyörű lett, és milyen jó ötlet kötőanyagnak a puding.