2013. április 4., csütörtök
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Kétszer sütöttem meg ezt a süteményt a múlt héten. Egyszer a munkahelyemre hoztam, ünnepelni, majd húsvétkor is megsütöttem. A férjem nem szereti a hagyományos, vajjal/margarinnal készült sütiket, mégis, amikor múlt péteken megkóstolta ezt, megrendelte az ünnepre is. És végig csemegézett belőle. A hagyományos sütiktől annyiban tér el azonban, hogy nem annyira édes: fruktózzal készítettem, és kb. feleakkora adagot használtam hozzá, mint "szokás". De nekünk így is bőven édes volt.
A süti ötlete egy kolléganőmtől jött, aki a fia konfirmálására sütött hasonlót: barna piskóta kettévágva, közötte a krém, benne meggyel és diódarabokkal. Nos, a fruktóz miatt én 6 tojásból sem tudtam olyan piskótát sütni, amit ketté tudjak vágni (szépen felnőtt, de vissza is esett utána, pedig a sütőajtót is csak fokozatosan nyitottam ki), így nálam a piskóta tetejére került a krém, de így talán még jobb is volt, mert könnyebben lehetett szeletelni. Krémje, bár margarinos, nagyon puha, könnyed, cseppet sem émelygős. Meggyből pedig többet használtam hozzá, ileltve a diót megpörköltem, és úgy szórtam a sütire. Aki kóstolta, mindenkinek ízlett: a kolléganők és a locsolók is tüntették rendesen. :) Úgyhogy nálam fel lesz véve az állandó listára.
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 csapott evőkanál fruktóz vagy 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál hideg víz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi só, 3 csapott evőkanál kakaó, 9 csapott evőkanál liszt, rumkivonat; a krémhez: 35 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás vagy tejszínízű pudingpor (vagy vegyesen is lehet), 7 dl tej, 2 ml rumkivonat; továbbá: 20 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 10 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj.
Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk felolvadni-lecsepegni, vagy ha befőttből készül, csak simán lecsepegni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a sót, majd állandóan verve tovább, rendre hozzáadagoljuk a cukrot/fruktózt meg a vizet. Kemény habbá verjük, majd beleszórjuk a szódabikarbónát, és rácsepegtetjük a citromlevet, hogy felhabosodjék. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját is, és fakanállal óvatosan kevergetve beledolgozzuk. Ugyancsak óvatosan beleforgatjuk a lisztet meg a kakaót is. Végül a masszát sütőpapírral bélelt nagyméretű (kb. 28x36 cm-es) tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A pudingporokat elkeverjük 5 evőkanálnyi cukorral vagy fruktózzal, majd a tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Néha megkavarva teljesen kihűtjük. A margarint habosra keverjük a maradék fruktózzal vagy porcukorrá őrölt cukorral és a rumkivonattal. Amikor a pép kihűlt, először kanalanként, majd nagyobb adagokban hozzákeverjük a habos margarinhoz, és jól eldolgozzuk. A dióbelet száraz serpenyőben kissé megpörköljük, majd sodrófával enyhén összetörjük. A piskótára rákenünk 2 nagy evőkanálnyi krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyszemeket, és rászórjuk a dióbelet. Tenyerünkkel kissé bele is nyomkodjuk. A maradék krémet kanalanként rárakjuk a sütire, és óvatosan elkenjük (nehézkesebb művelet ez a meggy és a dió miatt, de megoldható). Az étcsokoládét és az olajat vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, majd nylonzacskóba öntjük, pici lyukat vágunk a sarkára és a süteményre csepegtetjük. Hűvös helyen tartjuk másnapig, amíg a sütemény össze nem áll.
Megjegyzés: 4 vagy 5 tojásos piskótából és fele adag krémmel kisebb adagot is lehet készíteni.
HÚSV. - 2014.
A süti ötlete egy kolléganőmtől jött, aki a fia konfirmálására sütött hasonlót: barna piskóta kettévágva, közötte a krém, benne meggyel és diódarabokkal. Nos, a fruktóz miatt én 6 tojásból sem tudtam olyan piskótát sütni, amit ketté tudjak vágni (szépen felnőtt, de vissza is esett utána, pedig a sütőajtót is csak fokozatosan nyitottam ki), így nálam a piskóta tetejére került a krém, de így talán még jobb is volt, mert könnyebben lehetett szeletelni. Krémje, bár margarinos, nagyon puha, könnyed, cseppet sem émelygős. Meggyből pedig többet használtam hozzá, ileltve a diót megpörköltem, és úgy szórtam a sütire. Aki kóstolta, mindenkinek ízlett: a kolléganők és a locsolók is tüntették rendesen. :) Úgyhogy nálam fel lesz véve az állandó listára.
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 csapott evőkanál fruktóz vagy 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál hideg víz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi só, 3 csapott evőkanál kakaó, 9 csapott evőkanál liszt, rumkivonat; a krémhez: 35 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás vagy tejszínízű pudingpor (vagy vegyesen is lehet), 7 dl tej, 2 ml rumkivonat; továbbá: 20 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 10 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj.
Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk felolvadni-lecsepegni, vagy ha befőttből készül, csak simán lecsepegni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a sót, majd állandóan verve tovább, rendre hozzáadagoljuk a cukrot/fruktózt meg a vizet. Kemény habbá verjük, majd beleszórjuk a szódabikarbónát, és rácsepegtetjük a citromlevet, hogy felhabosodjék. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját is, és fakanállal óvatosan kevergetve beledolgozzuk. Ugyancsak óvatosan beleforgatjuk a lisztet meg a kakaót is. Végül a masszát sütőpapírral bélelt nagyméretű (kb. 28x36 cm-es) tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A pudingporokat elkeverjük 5 evőkanálnyi cukorral vagy fruktózzal, majd a tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Néha megkavarva teljesen kihűtjük. A margarint habosra keverjük a maradék fruktózzal vagy porcukorrá őrölt cukorral és a rumkivonattal. Amikor a pép kihűlt, először kanalanként, majd nagyobb adagokban hozzákeverjük a habos margarinhoz, és jól eldolgozzuk. A dióbelet száraz serpenyőben kissé megpörköljük, majd sodrófával enyhén összetörjük. A piskótára rákenünk 2 nagy evőkanálnyi krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyszemeket, és rászórjuk a dióbelet. Tenyerünkkel kissé bele is nyomkodjuk. A maradék krémet kanalanként rárakjuk a sütire, és óvatosan elkenjük (nehézkesebb művelet ez a meggy és a dió miatt, de megoldható). Az étcsokoládét és az olajat vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, majd nylonzacskóba öntjük, pici lyukat vágunk a sarkára és a süteményre csepegtetjük. Hűvös helyen tartjuk másnapig, amíg a sütemény össze nem áll.
Megjegyzés: 4 vagy 5 tojásos piskótából és fele adag krémmel kisebb adagot is lehet készíteni.
HÚSV. - 2014.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. április 4., csütörtök
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Kétszer sütöttem meg ezt a süteményt a múlt héten. Egyszer a munkahelyemre hoztam, ünnepelni, majd húsvétkor is megsütöttem. A férjem nem szereti a hagyományos, vajjal/margarinnal készült sütiket, mégis, amikor múlt péteken megkóstolta ezt, megrendelte az ünnepre is. És végig csemegézett belőle. A hagyományos sütiktől annyiban tér el azonban, hogy nem annyira édes: fruktózzal készítettem, és kb. feleakkora adagot használtam hozzá, mint "szokás". De nekünk így is bőven édes volt.
A süti ötlete egy kolléganőmtől jött, aki a fia konfirmálására sütött hasonlót: barna piskóta kettévágva, közötte a krém, benne meggyel és diódarabokkal. Nos, a fruktóz miatt én 6 tojásból sem tudtam olyan piskótát sütni, amit ketté tudjak vágni (szépen felnőtt, de vissza is esett utána, pedig a sütőajtót is csak fokozatosan nyitottam ki), így nálam a piskóta tetejére került a krém, de így talán még jobb is volt, mert könnyebben lehetett szeletelni. Krémje, bár margarinos, nagyon puha, könnyed, cseppet sem émelygős. Meggyből pedig többet használtam hozzá, ileltve a diót megpörköltem, és úgy szórtam a sütire. Aki kóstolta, mindenkinek ízlett: a kolléganők és a locsolók is tüntették rendesen. :) Úgyhogy nálam fel lesz véve az állandó listára.
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 csapott evőkanál fruktóz vagy 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál hideg víz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi só, 3 csapott evőkanál kakaó, 9 csapott evőkanál liszt, rumkivonat; a krémhez: 35 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás vagy tejszínízű pudingpor (vagy vegyesen is lehet), 7 dl tej, 2 ml rumkivonat; továbbá: 20 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 10 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj.
Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk felolvadni-lecsepegni, vagy ha befőttből készül, csak simán lecsepegni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a sót, majd állandóan verve tovább, rendre hozzáadagoljuk a cukrot/fruktózt meg a vizet. Kemény habbá verjük, majd beleszórjuk a szódabikarbónát, és rácsepegtetjük a citromlevet, hogy felhabosodjék. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját is, és fakanállal óvatosan kevergetve beledolgozzuk. Ugyancsak óvatosan beleforgatjuk a lisztet meg a kakaót is. Végül a masszát sütőpapírral bélelt nagyméretű (kb. 28x36 cm-es) tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A pudingporokat elkeverjük 5 evőkanálnyi cukorral vagy fruktózzal, majd a tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Néha megkavarva teljesen kihűtjük. A margarint habosra keverjük a maradék fruktózzal vagy porcukorrá őrölt cukorral és a rumkivonattal. Amikor a pép kihűlt, először kanalanként, majd nagyobb adagokban hozzákeverjük a habos margarinhoz, és jól eldolgozzuk. A dióbelet száraz serpenyőben kissé megpörköljük, majd sodrófával enyhén összetörjük. A piskótára rákenünk 2 nagy evőkanálnyi krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyszemeket, és rászórjuk a dióbelet. Tenyerünkkel kissé bele is nyomkodjuk. A maradék krémet kanalanként rárakjuk a sütire, és óvatosan elkenjük (nehézkesebb művelet ez a meggy és a dió miatt, de megoldható). Az étcsokoládét és az olajat vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, majd nylonzacskóba öntjük, pici lyukat vágunk a sarkára és a süteményre csepegtetjük. Hűvös helyen tartjuk másnapig, amíg a sütemény össze nem áll.
Megjegyzés: 4 vagy 5 tojásos piskótából és fele adag krémmel kisebb adagot is lehet készíteni.
HÚSV. - 2014.
A süti ötlete egy kolléganőmtől jött, aki a fia konfirmálására sütött hasonlót: barna piskóta kettévágva, közötte a krém, benne meggyel és diódarabokkal. Nos, a fruktóz miatt én 6 tojásból sem tudtam olyan piskótát sütni, amit ketté tudjak vágni (szépen felnőtt, de vissza is esett utána, pedig a sütőajtót is csak fokozatosan nyitottam ki), így nálam a piskóta tetejére került a krém, de így talán még jobb is volt, mert könnyebben lehetett szeletelni. Krémje, bár margarinos, nagyon puha, könnyed, cseppet sem émelygős. Meggyből pedig többet használtam hozzá, ileltve a diót megpörköltem, és úgy szórtam a sütire. Aki kóstolta, mindenkinek ízlett: a kolléganők és a locsolók is tüntették rendesen. :) Úgyhogy nálam fel lesz véve az állandó listára.
Pörkölt diós, meggyes sütemény
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 csapott evőkanál fruktóz vagy 8 evőkanál cukor, 6 evőkanál hideg víz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi só, 3 csapott evőkanál kakaó, 9 csapott evőkanál liszt, rumkivonat; a krémhez: 35 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás vagy tejszínízű pudingpor (vagy vegyesen is lehet), 7 dl tej, 2 ml rumkivonat; továbbá: 20 dkg magozott meggy (fagyasztott vagy cukorban eltett), 10 dkg dióbél, 5 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj.
Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk felolvadni-lecsepegni, vagy ha befőttből készül, csak simán lecsepegni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a sót, majd állandóan verve tovább, rendre hozzáadagoljuk a cukrot/fruktózt meg a vizet. Kemény habbá verjük, majd beleszórjuk a szódabikarbónát, és rácsepegtetjük a citromlevet, hogy felhabosodjék. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját is, és fakanállal óvatosan kevergetve beledolgozzuk. Ugyancsak óvatosan beleforgatjuk a lisztet meg a kakaót is. Végül a masszát sütőpapírral bélelt nagyméretű (kb. 28x36 cm-es) tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A pudingporokat elkeverjük 5 evőkanálnyi cukorral vagy fruktózzal, majd a tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Néha megkavarva teljesen kihűtjük. A margarint habosra keverjük a maradék fruktózzal vagy porcukorrá őrölt cukorral és a rumkivonattal. Amikor a pép kihűlt, először kanalanként, majd nagyobb adagokban hozzákeverjük a habos margarinhoz, és jól eldolgozzuk. A dióbelet száraz serpenyőben kissé megpörköljük, majd sodrófával enyhén összetörjük. A piskótára rákenünk 2 nagy evőkanálnyi krémet, egyenletesen elsimítjuk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyszemeket, és rászórjuk a dióbelet. Tenyerünkkel kissé bele is nyomkodjuk. A maradék krémet kanalanként rárakjuk a sütire, és óvatosan elkenjük (nehézkesebb művelet ez a meggy és a dió miatt, de megoldható). Az étcsokoládét és az olajat vízgőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, majd nylonzacskóba öntjük, pici lyukat vágunk a sarkára és a süteményre csepegtetjük. Hűvös helyen tartjuk másnapig, amíg a sütemény össze nem áll.
Megjegyzés: 4 vagy 5 tojásos piskótából és fele adag krémmel kisebb adagot is lehet készíteni.
HÚSV. - 2014.
4 megjegyzés:
- Éva írta...
-
Nagyon finom lehet szeretem nagyon a meggyes krémet. Guszta ! Ahogy írtál a piskótáról magamra ismertem mert valahogy nekem sem szokott sikerülni úgy ahogy szeretném:)
- 2013. április 4. 18:04
- Kati írta...
-
Ez fincsi lehetett Edith:) Nem csodálom, hogy fogyasztották:)
- 2013. április 4. 20:30
- HajniZoli írta...
-
Nagyon jól néz ki!
- 2013. április 4. 22:04
- sedith írta...
-
Köszönöm mindenkinek! HA van kedvetek és alapanyagotok hozzá, próbáljátok ki. Nem egy túlzottan költséges sütemény (Sőt kisebb tepsiben lehet 4 vagy 5 tojásos piskótát és fele krémet készíteni), az ízélmény viszont maximális. :)
Éva, amíg cukorral sütöttem, nekem sosem voltak problémáim a piskótákkal. 2-3 ujjnyisak lettek a tojásmennyiségtől és a tepsimérettől függően. Amióta viszont kénytelen vagyok fruktózt használni, azóta áll fenn ez az összeesés-probléma. - 2013. április 4. 22:10
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Nagyon finom lehet szeretem nagyon a meggyes krémet. Guszta ! Ahogy írtál a piskótáról magamra ismertem mert valahogy nekem sem szokott sikerülni úgy ahogy szeretném:)
Ez fincsi lehetett Edith:) Nem csodálom, hogy fogyasztották:)
Nagyon jól néz ki!
Köszönöm mindenkinek! HA van kedvetek és alapanyagotok hozzá, próbáljátok ki. Nem egy túlzottan költséges sütemény (Sőt kisebb tepsiben lehet 4 vagy 5 tojásos piskótát és fele krémet készíteni), az ízélmény viszont maximális. :)
Éva, amíg cukorral sütöttem, nekem sosem voltak problémáim a piskótákkal. 2-3 ujjnyisak lettek a tojásmennyiségtől és a tepsimérettől függően. Amióta viszont kénytelen vagyok fruktózt használni, azóta áll fenn ez az összeesés-probléma.
Megjegyzés küldése