Töltött krumplit nagyon ritkán készítek, pedig nagyon hálás étel, sok mindent el lehet "suvasztani" ebben is. Hússal vagy anélkül mindenképpen remek, laktató fogás. Múltkor egy duplán túrós, füstölt lazacos tölteléket találtam ki neki.
Túrós, lazacos töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg közepes méretű krumpli, só, bors; 35 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 10-12 dkg füstölt lazac vagy egyéb füstölt hal, 8-10 levél medvehagyma (ez elhagyható belőle, helyettesíthető 1-2 cikk fokhagymával), 1 kis csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, tejföl, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, jól megmossuk, és az esetleges nagyobb példányokat kettéhasítjuk. Ezután mindegyiknek kivájjuk a belsejét úgy, hogy körben csupán egy kb. 1/2 cm-es peremet hagyunk. A kivájt részeket is megtartjuk. A krumplit alaposan megszórjuk sóval és borssal, majd üregükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, közéjük szórjuk a kivájt részeket, meglocsoljuk kevés olajjal, és alufóliával lefedve, 200 fokos sütőben 20-25 percig előpároljuk őket. Közben a tehéntúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg a darabokra tépkedett füstölt halat, és összekeverjük. Beletesszük a finomra aprított zöldeket meg a tojást, egynemű masszává dolgozzuk, majd ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is beledolgozunk, hogy könnyű, kenhető masszát kapjunk belőle. Az elsőütött krumplit megtöltjük a krémmel, majd visszatoljuk a sütőbe, és légkeverésen, felső pirítással további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
Tipp: A fogáshoz a krumplit vízben is előfőzhetjük, de sütőben sütve aromásabb lesz.
EK - 2013/6
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. április 30., kedd
Túrós, lazacos töltött krumpli
Töltött krumplit nagyon ritkán készítek, pedig nagyon hálás étel, sok mindent el lehet "suvasztani" ebben is. Hússal vagy anélkül mindenképpen remek, laktató fogás. Múltkor egy duplán túrós, füstölt lazacos tölteléket találtam ki neki.
Túrós, lazacos töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg közepes méretű krumpli, só, bors; 35 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 10-12 dkg füstölt lazac vagy egyéb füstölt hal, 8-10 levél medvehagyma (ez elhagyható belőle, helyettesíthető 1-2 cikk fokhagymával), 1 kis csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, tejföl, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, jól megmossuk, és az esetleges nagyobb példányokat kettéhasítjuk. Ezután mindegyiknek kivájjuk a belsejét úgy, hogy körben csupán egy kb. 1/2 cm-es peremet hagyunk. A kivájt részeket is megtartjuk. A krumplit alaposan megszórjuk sóval és borssal, majd üregükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, közéjük szórjuk a kivájt részeket, meglocsoljuk kevés olajjal, és alufóliával lefedve, 200 fokos sütőben 20-25 percig előpároljuk őket. Közben a tehéntúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg a darabokra tépkedett füstölt halat, és összekeverjük. Beletesszük a finomra aprított zöldeket meg a tojást, egynemű masszává dolgozzuk, majd ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is beledolgozunk, hogy könnyű, kenhető masszát kapjunk belőle. Az elsőütött krumplit megtöltjük a krémmel, majd visszatoljuk a sütőbe, és légkeverésen, felső pirítással további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
Tipp: A fogáshoz a krumplit vízben is előfőzhetjük, de sütőben sütve aromásabb lesz.
EK - 2013/6
Túrós, lazacos töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg közepes méretű krumpli, só, bors; 35 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 10-12 dkg füstölt lazac vagy egyéb füstölt hal, 8-10 levél medvehagyma (ez elhagyható belőle, helyettesíthető 1-2 cikk fokhagymával), 1 kis csokor metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, tejföl, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, jól megmossuk, és az esetleges nagyobb példányokat kettéhasítjuk. Ezután mindegyiknek kivájjuk a belsejét úgy, hogy körben csupán egy kb. 1/2 cm-es peremet hagyunk. A kivájt részeket is megtartjuk. A krumplit alaposan megszórjuk sóval és borssal, majd üregükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, közéjük szórjuk a kivájt részeket, meglocsoljuk kevés olajjal, és alufóliával lefedve, 200 fokos sütőben 20-25 percig előpároljuk őket. Közben a tehéntúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg a darabokra tépkedett füstölt halat, és összekeverjük. Beletesszük a finomra aprított zöldeket meg a tojást, egynemű masszává dolgozzuk, majd ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is beledolgozunk, hogy könnyű, kenhető masszát kapjunk belőle. Az elsőütött krumplit megtöltjük a krémmel, majd visszatoljuk a sütőbe, és légkeverésen, felső pirítással további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé.
Tipp: A fogáshoz a krumplit vízben is előfőzhetjük, de sütőben sütve aromásabb lesz.
EK - 2013/6
1 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Jajj Edit, imádom a lazacot, ezt ki kell próbáljam, ezzel levettél a lábamról:)
- 2013. április 30. 21:26
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
1 megjegyzés:
Jajj Edit, imádom a lazacot, ezt ki kell próbáljam, ezzel levettél a lábamról:)
Megjegyzés küldése