2013. április 29., hétfő

Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes zsemle

Nagyon finom, zamatos szaftos zsemle ... volt. "Anno" ezzel ettük a múltkori joghurtos halkrémet. Kissé töményebb, testesebb lesz a tésztája, mintha sima fehér lisztből vagy akár csak egyszerűen teljes kiőrlésű búzaliszttel vegyítenénk, de sokkal aromásabb, finomabb. Ezúttal kisebb méretű zsemléket formáztam, így lett 12, de lehet nyugodtan 8-at vagy akár 6 (óriás)zsemlét is sütni belőle.


Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes zsemle

Hozzávalók7,5 dkg zabliszt, 7,5 dkg rozsliszt, 5 dkg lenmagliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg kenyérliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál barna cukor, 2-3 csepp ecet, 2 evőkanál olívaolaj, 420 ml víz, 5 g szárított élesztő, 2-3 evőkanál tej.

Elkészítése: Ha van kenyérsütőgépünk, egyszerű a dolgunk. Mindent belepakolunk a használati utasítás szerinti sorrendben (az enyémbe pl. a száraz hozzávalók járnak először), alaposan megdagasztatjuk a tésztát, majd hagyjuk jó duplájára kelni. A gép a közbeeső átgyúrásokat is elvégzi majd. Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor minden lisztet egy tálba mérünk, hozzáadjuk a sót meg  az élesztőt, illetve az ecetet, majd a langyos vizet fokozatosan adagolva hozzá, rugalmas tésztává dagasztjuk. Végül az olajat is beledolgozzuk, és letakarva hagyjuk kelni kb. 20 percig. Ekkor átgyúrjuk, és további 30-40 percig hagyjuk kelni.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, és 6, 8 vagy 12 részre osztjuk attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. Szép kerekre formázzuk őket, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15-20 percig kelesztjük még, majd lekenjük tejjel, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. április 29., hétfő

Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes zsemle

Nagyon finom, zamatos szaftos zsemle ... volt. "Anno" ezzel ettük a múltkori joghurtos halkrémet. Kissé töményebb, testesebb lesz a tésztája, mintha sima fehér lisztből vagy akár csak egyszerűen teljes kiőrlésű búzaliszttel vegyítenénk, de sokkal aromásabb, finomabb. Ezúttal kisebb méretű zsemléket formáztam, így lett 12, de lehet nyugodtan 8-at vagy akár 6 (óriás)zsemlét is sütni belőle.


Teljes kiőrlésű, lenmaglisztes zsemle

Hozzávalók7,5 dkg zabliszt, 7,5 dkg rozsliszt, 5 dkg lenmagliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg kenyérliszt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál barna cukor, 2-3 csepp ecet, 2 evőkanál olívaolaj, 420 ml víz, 5 g szárított élesztő, 2-3 evőkanál tej.

Elkészítése: Ha van kenyérsütőgépünk, egyszerű a dolgunk. Mindent belepakolunk a használati utasítás szerinti sorrendben (az enyémbe pl. a száraz hozzávalók járnak először), alaposan megdagasztatjuk a tésztát, majd hagyjuk jó duplájára kelni. A gép a közbeeső átgyúrásokat is elvégzi majd. Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor minden lisztet egy tálba mérünk, hozzáadjuk a sót meg  az élesztőt, illetve az ecetet, majd a langyos vizet fokozatosan adagolva hozzá, rugalmas tésztává dagasztjuk. Végül az olajat is beledolgozzuk, és letakarva hagyjuk kelni kb. 20 percig. Ekkor átgyúrjuk, és további 30-40 percig hagyjuk kelni.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, és 6, 8 vagy 12 részre osztjuk attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. Szép kerekre formázzuk őket, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 15-20 percig kelesztjük még, majd lekenjük tejjel, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Nincsenek megjegyzések: