Maradt jónéhány főtt tojás az ünnepről, de nagyobb részét tegnap este csak úgy á la natúr ettük meg egyebek társaságában. A további 5 darabot pedig felhasználtam ehhez a finom, könnyű sós süteményhez, ami remek "fogás" akár reggelire, akár vacsorára, akár vendégváráshoz. A tésztája olyan, mint a zserbó tésztája, de sima vajastésta is jó hozzá. Így azonban puhább, kevésbé ropogós... Langyosan nagyon finom. Majd kiderül, hogy hidegen is... Jaj, és persze ..... medvehagymát is használtam hozzá. (És medvehagymával még készítettem egy pitét is tegnapelőtt...)
Tojáshabos sós kosárkák
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csapott teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 g szárított élesztő, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál tej; a töltelékhez: 5 főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 evőkanál mustár, 5 dkg sonka, 5-6 medvehagymalevél, néhány szál metélőhagyma és petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors; továbbá: reszelt parmezán, zsiradék.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, és ha van rá időnk, pihentetjük egy kicsit. Ha nincs, az sem baj, azonnal is felhasználható. A kosárformákat kikenjük zsiradékkal, majd a tésztából 3-4 dkg-os darabokat szakítunk ki, kerekre formázzuk, majd ellapítjuk, és kibéleljük vele a kosárkákat. A töltelékhez meghámozzuk a főtt tojásokat, kettévágjuk, és sárgáját kikaparjuk. A sárgáját villával összetörjük, majd elkeverjük a mustárral és a 2 nyers tojássárgájával. A főtt tojásfehérjét és a sonkát apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a tojásos masszához. Finomra aprítjuk a zöld fűszereket, és azokat is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját és a zsemlemorzsát. A masszából kb. evőkanálnyi adagokat teszünk a kosárkákba, mindegyikre szórunk kevés parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alat szép aranysárgára sütjük. Teával vagy valamilyen mártogatóssal is kínálhatjuk, de kitűnő sör- és borkorcsola is.
Megjegyzés: Az én kosárkáim eléggé kis méretűek, felső peremük 6 cm átmérőjű. Ha valakinek más méretű kosárkája (esetleg muffinformája) van, a tésztadarabok nagyságát és a töltelék mennyiségét aszerint növelje vagy csökkentse.
KT - 2014/3
2013. április 5., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. április 5., péntek
Tojáshabos sós kosárkák
Maradt jónéhány főtt tojás az ünnepről, de nagyobb részét tegnap este csak úgy á la natúr ettük meg egyebek társaságában. A további 5 darabot pedig felhasználtam ehhez a finom, könnyű sós süteményhez, ami remek "fogás" akár reggelire, akár vacsorára, akár vendégváráshoz. A tésztája olyan, mint a zserbó tésztája, de sima vajastésta is jó hozzá. Így azonban puhább, kevésbé ropogós... Langyosan nagyon finom. Majd kiderül, hogy hidegen is... Jaj, és persze ..... medvehagymát is használtam hozzá. (És medvehagymával még készítettem egy pitét is tegnapelőtt...)
Tojáshabos sós kosárkák
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csapott teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 g szárított élesztő, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál tej; a töltelékhez: 5 főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 evőkanál mustár, 5 dkg sonka, 5-6 medvehagymalevél, néhány szál metélőhagyma és petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors; továbbá: reszelt parmezán, zsiradék.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, és ha van rá időnk, pihentetjük egy kicsit. Ha nincs, az sem baj, azonnal is felhasználható. A kosárformákat kikenjük zsiradékkal, majd a tésztából 3-4 dkg-os darabokat szakítunk ki, kerekre formázzuk, majd ellapítjuk, és kibéleljük vele a kosárkákat. A töltelékhez meghámozzuk a főtt tojásokat, kettévágjuk, és sárgáját kikaparjuk. A sárgáját villával összetörjük, majd elkeverjük a mustárral és a 2 nyers tojássárgájával. A főtt tojásfehérjét és a sonkát apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a tojásos masszához. Finomra aprítjuk a zöld fűszereket, és azokat is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját és a zsemlemorzsát. A masszából kb. evőkanálnyi adagokat teszünk a kosárkákba, mindegyikre szórunk kevés parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alat szép aranysárgára sütjük. Teával vagy valamilyen mártogatóssal is kínálhatjuk, de kitűnő sör- és borkorcsola is.
Megjegyzés: Az én kosárkáim eléggé kis méretűek, felső peremük 6 cm átmérőjű. Ha valakinek más méretű kosárkája (esetleg muffinformája) van, a tésztadarabok nagyságát és a töltelék mennyiségét aszerint növelje vagy csökkentse.
KT - 2014/3
Tojáshabos sós kosárkák
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csapott teáskanál cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 1 g szárított élesztő, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál tej; a töltelékhez: 5 főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 evőkanál mustár, 5 dkg sonka, 5-6 medvehagymalevél, néhány szál metélőhagyma és petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors; továbbá: reszelt parmezán, zsiradék.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, és ha van rá időnk, pihentetjük egy kicsit. Ha nincs, az sem baj, azonnal is felhasználható. A kosárformákat kikenjük zsiradékkal, majd a tésztából 3-4 dkg-os darabokat szakítunk ki, kerekre formázzuk, majd ellapítjuk, és kibéleljük vele a kosárkákat. A töltelékhez meghámozzuk a főtt tojásokat, kettévágjuk, és sárgáját kikaparjuk. A sárgáját villával összetörjük, majd elkeverjük a mustárral és a 2 nyers tojássárgájával. A főtt tojásfehérjét és a sonkát apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a tojásos masszához. Finomra aprítjuk a zöld fűszereket, és azokat is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját és a zsemlemorzsát. A masszából kb. evőkanálnyi adagokat teszünk a kosárkákba, mindegyikre szórunk kevés parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 15 perc alat szép aranysárgára sütjük. Teával vagy valamilyen mártogatóssal is kínálhatjuk, de kitűnő sör- és borkorcsola is.
Megjegyzés: Az én kosárkáim eléggé kis méretűek, felső peremük 6 cm átmérőjű. Ha valakinek más méretű kosárkája (esetleg muffinformája) van, a tésztadarabok nagyságát és a töltelék mennyiségét aszerint növelje vagy csökkentse.
KT - 2014/3
Címkék:
húsos,
maradékhasznosítás,
medvehagyma,
sós sütemények,
tojásos
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése