2015. november 7., szombat

Pityókás káposzta parasztosan

Tudjátok, a cigány miért szereti annyira a fokhagymát? .... Hát mert olyan jó kolbász íze van! :)
Nos, hát én is azért szeretem annyira a szalonnát (bár ritkán eszem, mert nem szabad), mert olyan jó hús íze van! :P Az étel, amibe belekerül, az már olyan finom aromát kap tőle, hogy nem hiányzik belőle semmiféle egyéb hús. Magam gyártotta étel ez a pityókás káposzta, de teljesen beleillik az erdélyi ízvilágba, amolyan jó laktató falusi étekként. S bevallom, bár nagynak tűnik az adag, max. 3 személynek, ha elég. Mi ketten ettük a férjemmel, és csak egy szűk adagnyi maradt. Igaz, kenyeret nem ettünk mellé...


Pityókás káposzta parasztosan

Hozzávalók 3 személyre: 80 dkg krumpli, 80 dkg fehér káposzta, 10+10 dkg házi szalonna, 1 vékonyabb póréhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, só, bors, 2 evőkanál ecet; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és méretüktől függően négybe vagy hatba hasítjuk. 10 dkg szalonnát kis kockákra vágunk, és forró edényben kiolvasztjuk a zsírját. Megdinszteljük rajta a felkarikázott póréhagymát, majd rádobjuk a krumplit, összeforgatjuk, és addig dinszteljük együtt, amíg a káposztát megtisztítjuk és vékony csíkokra nem vágjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz, összekeverjük, megborsozzuk, illetve a szükségesnél kissé jobban megsózzuk, belekeverjük az ecetet, öntünk alá kb. 2 dl vizet, és lefedve a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30-40 percre. Ha elkészült, akkor óvatosan összekeverjük és félretesszük, esetleg, ha szükséges, utánasózunk. A maradék szalonnát vékonyan felszeleteljük, taréjszerűen bevagdossuk, forró serpenyőben ropogósra sütjük, és a krumplis káposzta mellé kínáljuk tejföl, esetleg csípős paprika kíséretében.
EK - 2016/9, BA - 2016/10

2 megjegyzés:

Roza írta...

Editke, nagyon étvágygerjesztő, ki fogom próbálni!:)

sedith írta...

Róza, nagyon köszönöm. :) Remélem, ízleni fog. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. november 7., szombat

Pityókás káposzta parasztosan

Tudjátok, a cigány miért szereti annyira a fokhagymát? .... Hát mert olyan jó kolbász íze van! :)
Nos, hát én is azért szeretem annyira a szalonnát (bár ritkán eszem, mert nem szabad), mert olyan jó hús íze van! :P Az étel, amibe belekerül, az már olyan finom aromát kap tőle, hogy nem hiányzik belőle semmiféle egyéb hús. Magam gyártotta étel ez a pityókás káposzta, de teljesen beleillik az erdélyi ízvilágba, amolyan jó laktató falusi étekként. S bevallom, bár nagynak tűnik az adag, max. 3 személynek, ha elég. Mi ketten ettük a férjemmel, és csak egy szűk adagnyi maradt. Igaz, kenyeret nem ettünk mellé...


Pityókás káposzta parasztosan

Hozzávalók 3 személyre: 80 dkg krumpli, 80 dkg fehér káposzta, 10+10 dkg házi szalonna, 1 vékonyabb póréhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma, só, bors, 2 evőkanál ecet; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és méretüktől függően négybe vagy hatba hasítjuk. 10 dkg szalonnát kis kockákra vágunk, és forró edényben kiolvasztjuk a zsírját. Megdinszteljük rajta a felkarikázott póréhagymát, majd rádobjuk a krumplit, összeforgatjuk, és addig dinszteljük együtt, amíg a káposztát megtisztítjuk és vékony csíkokra nem vágjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz, összekeverjük, megborsozzuk, illetve a szükségesnél kissé jobban megsózzuk, belekeverjük az ecetet, öntünk alá kb. 2 dl vizet, és lefedve a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30-40 percre. Ha elkészült, akkor óvatosan összekeverjük és félretesszük, esetleg, ha szükséges, utánasózunk. A maradék szalonnát vékonyan felszeleteljük, taréjszerűen bevagdossuk, forró serpenyőben ropogósra sütjük, és a krumplis káposzta mellé kínáljuk tejföl, esetleg csípős paprika kíséretében.
EK - 2016/9, BA - 2016/10

2 megjegyzés:

Roza írta...

Editke, nagyon étvágygerjesztő, ki fogom próbálni!:)

sedith írta...

Róza, nagyon köszönöm. :) Remélem, ízleni fog. :)