2015. november 29., vasárnap

Kókuszkrémes ünnepi tekercs

Az volt az elképzelésem, hogy próbálok a hónap minden napján feltenni egy receptet a blogomra, s bár egy darabig sikerült is tartani a lépést önmagammal, a végére mégiscsak foghíjas lett a november (is). Hacsak .... nem tudnám valahogy pótolni ma és holnap a hiányzó napokat...... De nem tudom... De mégis, ha valaki visszanézné a blogmon az elmúlt évek bejegyzéseit az archívumban azt tapasztalná, hogy annyi bejegyzés, amennyit időn novemberben sikerült mégis publikálni, még az igazán termékeny első években sem mindig jött össze, szóval rettentően büszke vagyok magamra.... :)

Ezt a kókuszkrémes tekercset nem éppen most készítettem, már körül-belül egy hónapja, hogy kipróbáltam, egy különleges alkalommal. De erről majd csak alkalomadtán mesélek.... amikor eljön az ideje. :) A receptet viszont most már közzétehetem: nem akartam "elpazarolni" egy egyszerű hétköznapon, de advent első varásnapja kitűnő alkalom a bemutatására. Mégha ma már senki sem áll neki elkészíteni.... :)


Kókuszkrémes ünnepi tekercs

Hozzávalók a színes "rajzhoz": 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, piros és zöld ételfesték; a piskótához: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csipet só;a krémhez: 4 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1/2 dl víz, 10 g zselatinpor, 5 dkg kókuszreszelék; továbbá: 2-3 evőkanál savanykás lekvár.

Elkészítése: A rajz hozzávalóiból normál piskótamasszát készítünk: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgáját és a lisztet. A masszát kétfelé vesszük 1/3-2/3 arányban, a nagyobbik adagot megfestjük zöldre, a kisebbiket pirosra, és a kétféle masszát külön-külön neylonzacskóba kanalazzuk. A sarkaikra picike lyukat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire fenyőfákat rajzolunk, illetve piros "gömbökkel" és csillaggal díszítjük. Szebben is meg lehet rajzolni ám őket! :P A tepsit 20-25 percre betoljuk a fagyasztóba, hogy  arajzolt minta megdermedjen. A piskóta hozzávalóiból hasonlóan elkészítjük a piskótamasszát annyi különbséggel, hogy a tojássárgáját nem tesszük bele. Amikor elkészült, a fagyasztóból kivesszük a tepsit, és nagyon gyorsan - hogy a színes rajz nehogy megolvadjon - belesimítjuk a fehér piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kivesszük, kiborítjuk a tepsiből, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd a lehúzott papír segíségével fel is tekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgájából, a cukorból, a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majdkihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, majd nagyon kis lángon felmelegítjük, és elkeverjük kevés tejszínhabbal. Ezt hozzákeverjük a kihűlt péphez, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük kevés lekvárral, és betöltjük a krémmel. Feltekerjük, és hidegbe tesszük, hogy megdermedjen. Nem igényel további díszítést, így szépen látszik a színes rajz.
SÜTI I. - 2016. - PRĂ/2016



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Szép is és finom is lehetett! Büszke is lehetsz magadra, hogy ennyi bejegyzést sikerült novemberben feltenned. Mert ugye nem csak fényképezned és megírnod kellett, hanem meg is csinálni :-)
Én is mindig eltervezem, hogy "szorgalmasabbnak" kellene lennem, mert ott vannak az egyéb blogjaim, ahol mindig van lemaradás. A horvátországi nyaralásunkból még mindig van egy sorozat vissza, amit a délvidéki blogomra teszek fel. De legalább újra lehet gyönyörködni a szép Adriában :-)

sedith írta...

Katalin, ami novemberben felkerült, az csak töredéke annak, ami már készen van, "raktáron", csak meg kellene írni. Ezek között olyan is van, ami 2 évvel ezelőtt készült, szóval, nem mindent most főztem.

A másik blogom pedig, bár fontos, mégis másodrendű, hiszen az időm véges, és ha azzal töltöm az időt, nem jut erre. Márpedig a receptek pénzt hoznak a konyhára, úgyhogy, ezt nem hanyagolhatom. (Persze, közvetetten hozzák a pénzt, de ha megfőzök valamit, és lejegyzem, az már nagyon jó, mert amikor kell a lapba, innen már csak kimásolom, kissé átpofozom, s mehet is. :) )

Related Posts with Thumbnails

2015. november 29., vasárnap

Kókuszkrémes ünnepi tekercs

Az volt az elképzelésem, hogy próbálok a hónap minden napján feltenni egy receptet a blogomra, s bár egy darabig sikerült is tartani a lépést önmagammal, a végére mégiscsak foghíjas lett a november (is). Hacsak .... nem tudnám valahogy pótolni ma és holnap a hiányzó napokat...... De nem tudom... De mégis, ha valaki visszanézné a blogmon az elmúlt évek bejegyzéseit az archívumban azt tapasztalná, hogy annyi bejegyzés, amennyit időn novemberben sikerült mégis publikálni, még az igazán termékeny első években sem mindig jött össze, szóval rettentően büszke vagyok magamra.... :)

Ezt a kókuszkrémes tekercset nem éppen most készítettem, már körül-belül egy hónapja, hogy kipróbáltam, egy különleges alkalommal. De erről majd csak alkalomadtán mesélek.... amikor eljön az ideje. :) A receptet viszont most már közzétehetem: nem akartam "elpazarolni" egy egyszerű hétköznapon, de advent első varásnapja kitűnő alkalom a bemutatására. Mégha ma már senki sem áll neki elkészíteni.... :)


Kókuszkrémes ünnepi tekercs

Hozzávalók a színes "rajzhoz": 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, piros és zöld ételfesték; a piskótához: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csipet só;a krémhez: 4 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1/2 dl víz, 10 g zselatinpor, 5 dkg kókuszreszelék; továbbá: 2-3 evőkanál savanykás lekvár.

Elkészítése: A rajz hozzávalóiból normál piskótamasszát készítünk: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgáját és a lisztet. A masszát kétfelé vesszük 1/3-2/3 arányban, a nagyobbik adagot megfestjük zöldre, a kisebbiket pirosra, és a kétféle masszát külön-külön neylonzacskóba kanalazzuk. A sarkaikra picike lyukat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire fenyőfákat rajzolunk, illetve piros "gömbökkel" és csillaggal díszítjük. Szebben is meg lehet rajzolni ám őket! :P A tepsit 20-25 percre betoljuk a fagyasztóba, hogy  arajzolt minta megdermedjen. A piskóta hozzávalóiból hasonlóan elkészítjük a piskótamasszát annyi különbséggel, hogy a tojássárgáját nem tesszük bele. Amikor elkészült, a fagyasztóból kivesszük a tepsit, és nagyon gyorsan - hogy a színes rajz nehogy megolvadjon - belesimítjuk a fehér piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kivesszük, kiborítjuk a tepsiből, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd a lehúzott papír segíségével fel is tekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgájából, a cukorból, a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majdkihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, majd nagyon kis lángon felmelegítjük, és elkeverjük kevés tejszínhabbal. Ezt hozzákeverjük a kihűlt péphez, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük kevés lekvárral, és betöltjük a krémmel. Feltekerjük, és hidegbe tesszük, hogy megdermedjen. Nem igényel további díszítést, így szépen látszik a színes rajz.
SÜTI I. - 2016. - PRĂ/2016



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Szép is és finom is lehetett! Büszke is lehetsz magadra, hogy ennyi bejegyzést sikerült novemberben feltenned. Mert ugye nem csak fényképezned és megírnod kellett, hanem meg is csinálni :-)
Én is mindig eltervezem, hogy "szorgalmasabbnak" kellene lennem, mert ott vannak az egyéb blogjaim, ahol mindig van lemaradás. A horvátországi nyaralásunkból még mindig van egy sorozat vissza, amit a délvidéki blogomra teszek fel. De legalább újra lehet gyönyörködni a szép Adriában :-)

sedith írta...

Katalin, ami novemberben felkerült, az csak töredéke annak, ami már készen van, "raktáron", csak meg kellene írni. Ezek között olyan is van, ami 2 évvel ezelőtt készült, szóval, nem mindent most főztem.

A másik blogom pedig, bár fontos, mégis másodrendű, hiszen az időm véges, és ha azzal töltöm az időt, nem jut erre. Márpedig a receptek pénzt hoznak a konyhára, úgyhogy, ezt nem hanyagolhatom. (Persze, közvetetten hozzák a pénzt, de ha megfőzök valamit, és lejegyzem, az már nagyon jó, mert amikor kell a lapba, innen már csak kimásolom, kissé átpofozom, s mehet is. :) )