2015. november 29., vasárnap
Kókuszkrémes ünnepi tekercs
Ezt a kókuszkrémes tekercset nem éppen most készítettem, már körül-belül egy hónapja, hogy kipróbáltam, egy különleges alkalommal. De erről majd csak alkalomadtán mesélek.... amikor eljön az ideje. :) A receptet viszont most már közzétehetem: nem akartam "elpazarolni" egy egyszerű hétköznapon, de advent első varásnapja kitűnő alkalom a bemutatására. Mégha ma már senki sem áll neki elkészíteni.... :)
Kókuszkrémes ünnepi tekercs
Hozzávalók a színes "rajzhoz": 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, piros és zöld ételfesték; a piskótához: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csipet só;a krémhez: 4 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1/2 dl víz, 10 g zselatinpor, 5 dkg kókuszreszelék; továbbá: 2-3 evőkanál savanykás lekvár.
Elkészítése: A rajz hozzávalóiból normál piskótamasszát készítünk: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgáját és a lisztet. A masszát kétfelé vesszük 1/3-2/3 arányban, a nagyobbik adagot megfestjük zöldre, a kisebbiket pirosra, és a kétféle masszát külön-külön neylonzacskóba kanalazzuk. A sarkaikra picike lyukat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire fenyőfákat rajzolunk, illetve piros "gömbökkel" és csillaggal díszítjük. Szebben is meg lehet rajzolni ám őket! :P A tepsit 20-25 percre betoljuk a fagyasztóba, hogy arajzolt minta megdermedjen. A piskóta hozzávalóiból hasonlóan elkészítjük a piskótamasszát annyi különbséggel, hogy a tojássárgáját nem tesszük bele. Amikor elkészült, a fagyasztóból kivesszük a tepsit, és nagyon gyorsan - hogy a színes rajz nehogy megolvadjon - belesimítjuk a fehér piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kivesszük, kiborítjuk a tepsiből, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd a lehúzott papír segíségével fel is tekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgájából, a cukorból, a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majdkihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, majd nagyon kis lángon felmelegítjük, és elkeverjük kevés tejszínhabbal. Ezt hozzákeverjük a kihűlt péphez, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük kevés lekvárral, és betöltjük a krémmel. Feltekerjük, és hidegbe tesszük, hogy megdermedjen. Nem igényel további díszítést, így szépen látszik a színes rajz.
SÜTI I. - 2016. - PRĂ/2016
2015. november 29., vasárnap
Kókuszkrémes ünnepi tekercs
Ezt a kókuszkrémes tekercset nem éppen most készítettem, már körül-belül egy hónapja, hogy kipróbáltam, egy különleges alkalommal. De erről majd csak alkalomadtán mesélek.... amikor eljön az ideje. :) A receptet viszont most már közzétehetem: nem akartam "elpazarolni" egy egyszerű hétköznapon, de advent első varásnapja kitűnő alkalom a bemutatására. Mégha ma már senki sem áll neki elkészíteni.... :)
Kókuszkrémes ünnepi tekercs
Hozzávalók a színes "rajzhoz": 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál liszt, piros és zöld ételfesték; a piskótához: 4 tojásfehérje, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csipet só;a krémhez: 4 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 3 dl tej, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1/2 dl víz, 10 g zselatinpor, 5 dkg kókuszreszelék; továbbá: 2-3 evőkanál savanykás lekvár.
Elkészítése: A rajz hozzávalóiból normál piskótamasszát készítünk: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgáját és a lisztet. A masszát kétfelé vesszük 1/3-2/3 arányban, a nagyobbik adagot megfestjük zöldre, a kisebbiket pirosra, és a kétféle masszát külön-külön neylonzacskóba kanalazzuk. A sarkaikra picike lyukat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsire fenyőfákat rajzolunk, illetve piros "gömbökkel" és csillaggal díszítjük. Szebben is meg lehet rajzolni ám őket! :P A tepsit 20-25 percre betoljuk a fagyasztóba, hogy arajzolt minta megdermedjen. A piskóta hozzávalóiból hasonlóan elkészítjük a piskótamasszát annyi különbséggel, hogy a tojássárgáját nem tesszük bele. Amikor elkészült, a fagyasztóból kivesszük a tepsit, és nagyon gyorsan - hogy a színes rajz nehogy megolvadjon - belesimítjuk a fehér piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kivesszük, kiborítjuk a tepsiből, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd a lehúzott papír segíségével fel is tekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojássárgájából, a cukorból, a lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majdkihűtjük. A tejszínt keményre verjük a porcukorral. A zselatinport beáztatjuk a vízbe, majd nagyon kis lángon felmelegítjük, és elkeverjük kevés tejszínhabbal. Ezt hozzákeverjük a kihűlt péphez, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük kevés lekvárral, és betöltjük a krémmel. Feltekerjük, és hidegbe tesszük, hogy megdermedjen. Nem igényel további díszítést, így szépen látszik a színes rajz.
SÜTI I. - 2016. - PRĂ/2016
2 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
Szép is és finom is lehetett! Büszke is lehetsz magadra, hogy ennyi bejegyzést sikerült novemberben feltenned. Mert ugye nem csak fényképezned és megírnod kellett, hanem meg is csinálni :-)
Én is mindig eltervezem, hogy "szorgalmasabbnak" kellene lennem, mert ott vannak az egyéb blogjaim, ahol mindig van lemaradás. A horvátországi nyaralásunkból még mindig van egy sorozat vissza, amit a délvidéki blogomra teszek fel. De legalább újra lehet gyönyörködni a szép Adriában :-) - 2015. november 30. 8:59
- sedith írta...
-
Katalin, ami novemberben felkerült, az csak töredéke annak, ami már készen van, "raktáron", csak meg kellene írni. Ezek között olyan is van, ami 2 évvel ezelőtt készült, szóval, nem mindent most főztem.
A másik blogom pedig, bár fontos, mégis másodrendű, hiszen az időm véges, és ha azzal töltöm az időt, nem jut erre. Márpedig a receptek pénzt hoznak a konyhára, úgyhogy, ezt nem hanyagolhatom. (Persze, közvetetten hozzák a pénzt, de ha megfőzök valamit, és lejegyzem, az már nagyon jó, mert amikor kell a lapba, innen már csak kimásolom, kissé átpofozom, s mehet is. :) ) - 2015. november 30. 22:27
2 megjegyzés:
Szép is és finom is lehetett! Büszke is lehetsz magadra, hogy ennyi bejegyzést sikerült novemberben feltenned. Mert ugye nem csak fényképezned és megírnod kellett, hanem meg is csinálni :-)
Én is mindig eltervezem, hogy "szorgalmasabbnak" kellene lennem, mert ott vannak az egyéb blogjaim, ahol mindig van lemaradás. A horvátországi nyaralásunkból még mindig van egy sorozat vissza, amit a délvidéki blogomra teszek fel. De legalább újra lehet gyönyörködni a szép Adriában :-)
Katalin, ami novemberben felkerült, az csak töredéke annak, ami már készen van, "raktáron", csak meg kellene írni. Ezek között olyan is van, ami 2 évvel ezelőtt készült, szóval, nem mindent most főztem.
A másik blogom pedig, bár fontos, mégis másodrendű, hiszen az időm véges, és ha azzal töltöm az időt, nem jut erre. Márpedig a receptek pénzt hoznak a konyhára, úgyhogy, ezt nem hanyagolhatom. (Persze, közvetetten hozzák a pénzt, de ha megfőzök valamit, és lejegyzem, az már nagyon jó, mert amikor kell a lapba, innen már csak kimásolom, kissé átpofozom, s mehet is. :) )
Megjegyzés küldése