Paszulylevest szinte mindig csak tárkonyosan készítek, talán egyszer csináltam egy currys ízesítésűt, úgyhogy most direkt kiprovokáltam magamból egy teljesen más valamit. Nagyon finom lett, enyhén pikáns, a levesbetétként tálalt ropogós bab pedig egyszerűen különleges. :) Próbáljátok ki! :)
Babkrémleves
ropogós babbal
Hozzávalók 4-5
személyre: 40 dkg gyöngybab, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál
gyömbérpor, ½ teáskanál szerecsendió, csilipehely, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 dl
tej, só, citromlé, 2-3 bazsalikomlevél; a ropogós babhoz: személyenként 2
evőkanálnyi főtt bab a fenti mennyiségből, só, bors, pirospaprika, liszt, bő
olaj a sütéshez, néhány csepp olívaolaj.
Elkészítése: A gyöngybabot beáztatjuk hideg
vízbe egy éjszakára, majd másnap hideg, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Kuktában
ez kb. 20 perc. Leszűrjük, kissé leöblítjük hideg vízzel, s miután szikkadt egy
keveset, elvesszük belőle a ropogós babhoz szükséges mennyiséget. A hagymát és
a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a
bazsalikomleveleket, majd néhány másodperc után kiszedjük, és az aromás olajon
megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket,
elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a babot,
enyhén megsózzuk, felöntjük kevés tejjel, és állandóan kavargatva, hogy oda ne
kapjon, felforraljuk. Ezután félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd
hozzáöntjük a többi tejet és visszatesszük főni. Tetszés szerint vízzel
hígítjuk tovább, majd utánaízesítünk sóval, illetve citromlével, és jól
kiforraljuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a levest érdemes kissé hígabbra
készíteni, mert az állás során tovább sűrűsödik, vastagszik. Egy tálkában
összekeverünk 3-4 evőkanál lisztet kevés sóval, borssal és pirospaprikával. A
félretett babot beletesszük a fűszeres lisztbe, jól összeforgatjuk, szűrőbe
téve jól lerázzuk a fölösleges lisztet, majd felforrósított olajban szép
aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezt csak tálalás előtt végezzük el, különben ha
áll, elveszíti ropogósságát. Tálaláskor mindenkinek 2 evőkanálnyi ropogós babot
teszünk a levesébe, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
FI - 2015/12
2 megjegyzés:
Még nem is hallottam ilyen ropogós babból :-) De milyen jó ötlet, finom lehet a levesben!
Katalin, én sem! :P :D Csak eszembe jutott a sült krumpli, amit ugyanígy készítünk, s gondoltam, miért ne működne babbal is. Jó ötlet volt. :)
Megjegyzés küldése