2009. január 19., hétfő

Gyümölcsös zselatintorta


Mint írtam, ez a torta nagy sikernek örvend családunkban, úgyhogy időnként muszáj valakinek elkészítenie egy-egy különleges alkalomra. Az a “különlegessége”, hogy Istvánom is nagyon szereti, holott tortánt inkább csak muszájból eszik, hogy ne bántsa meg a házigazdát. Vagy engem. Ezért én általában az ő szülinapjára szoktam megcsinálni, a többi alkalomkor igyekszem valami mást, újat összehozni. Igaz, hogy nehogy megunjam, már ezt is sokféleképpen variáltam, készítettem vaníliás, csokis, epres vagy málnás pudinggal, készítettem csak sima keményítővel és így habfehér lett, készítettem narancsosan-ananászosan-kivisen vagy csak valamelyikkel a gyümölcsök közül és mindenképpen finom volt. Az alaprecept végülis az, amit leírok, de ki-ki variálhatja ízlése szerint. Ez az Anyu vasárnapi kreációja:

Hozzávalók: - 8 tojás
- 6 dl tej
- 20-25 dkg cukor
- 1 csomag bármilyen ízű pudingpor + 1 ek. liszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 40 g zselatinpor (én a Dr. Oetker port használom- nagyon jó)
- 2 banán, 2-3 narancs, 1 doboz ananászbefőtt (darabos) vagy 2 banán és 2 doboz ananászbefőtt (csakis befőttet szabad használni, a friss ananász nem jó!!!)
- 0,5 l tejszín (ha nem édesített, ízlés szerint édesítjük.)

Elkészítés: A zselatint beáztatjuk 2 dl langyos vízbe. Az ananászbefőttet leszűrjük. (a zselatináztatáshoz ezt a levet is lehet használni, de én inkább meg szoktam inni), a többi gyümölcsöt meghámozzuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével és a vaníliás cukorral. A 8 sárgáját simára elkavarjuk a maradék cukorral, a pudingporral és a liszttel, majd a 6 dl tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Levesszük a tűzről, 1-2 percig kavargatva hűtjük, majd hozzákeverjük a feloldott zselatint. (Nem kell megijedni, ha ez a massza folyóssá válik, majd úgyis megdermed.) Ha jól elkevertük benne a zselatint, finoman beleforgatjuk a tojáshabot is, míg a massza egyneművé nem válik.
Ezután egy kb. 3-4 literes tortaformát vékonyan kikenünk vajjal (ha gyűrűs tortaforma, akkor elég cask hideg vízzel kiöblíteni), majd az alját kirakjuk banánkarikákkal.


Ezek között maradjanak kis hézagok. A banánra töltjük a zselatinos massza egyharmadát. Ezt megszórjuk darabokra vágott naranccsal, majd újra masszát öntünk rá. Végül ráterítjük az ananászkockákat és bevonjuk a maradék masszával. (Mostanában úgy szoktam, hogy csak ananászt használok és a leszűrt kockákat egyszerűen belekavarom a masszába, így nem kell rétegezni.) Folpackkal letakarjuk és 5-6 órát hagyjuk a hűtőben dermedni. Én általában este szoktam elkészíteni, és reggelig hagyom a hűtőben.

Ha megdermedt, vékony késsel a szélét elválasztjuk az edény falától, majd a formát (vagy lábast) néhány másodpercre forró vízbe merítjük és gyorsan kiborítjuk a tálcára. Ha gyűrűs a forma, akkor nem muszáj, miután ráfordítottuk a tálcára, csak óvatosan megbontjuk és levesszük. Ugyancsak óvatosan távolítjuk el a tetejéről a forma alját: egy kés segítségével elkezdjük felemelni és nagyon lassan húzzúk felfele. A késsel néha segíthetünk a tortának a leválásnál.
A tejszínt keményre verjük, azzal vonjuk be a tortát, a tetejét pedig maradék vagy bármilyen más gyümölccsel tetszés szerint díszítjük.
Jó étvágyat mindenkinek!

Régebbi torták:


3 megjegyzés:

duende írta...

Milyen ügyes vagy! Gyönyörűek a tortáid!

kata írta...

Melegen, gondolkodás nélkül! :)
Kata

Kati írta...

A húgom 18.szülinapjára süttetünk :$ ilyet. most 26 éves :p, de azt a tortát el nem felejtem, annyira finom volt. Nagyon ügyesek vagytok!

Related Posts with Thumbnails

2009. január 19., hétfő

Gyümölcsös zselatintorta


Mint írtam, ez a torta nagy sikernek örvend családunkban, úgyhogy időnként muszáj valakinek elkészítenie egy-egy különleges alkalomra. Az a “különlegessége”, hogy Istvánom is nagyon szereti, holott tortánt inkább csak muszájból eszik, hogy ne bántsa meg a házigazdát. Vagy engem. Ezért én általában az ő szülinapjára szoktam megcsinálni, a többi alkalomkor igyekszem valami mást, újat összehozni. Igaz, hogy nehogy megunjam, már ezt is sokféleképpen variáltam, készítettem vaníliás, csokis, epres vagy málnás pudinggal, készítettem csak sima keményítővel és így habfehér lett, készítettem narancsosan-ananászosan-kivisen vagy csak valamelyikkel a gyümölcsök közül és mindenképpen finom volt. Az alaprecept végülis az, amit leírok, de ki-ki variálhatja ízlése szerint. Ez az Anyu vasárnapi kreációja:

Hozzávalók: - 8 tojás
- 6 dl tej
- 20-25 dkg cukor
- 1 csomag bármilyen ízű pudingpor + 1 ek. liszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 40 g zselatinpor (én a Dr. Oetker port használom- nagyon jó)
- 2 banán, 2-3 narancs, 1 doboz ananászbefőtt (darabos) vagy 2 banán és 2 doboz ananászbefőtt (csakis befőttet szabad használni, a friss ananász nem jó!!!)
- 0,5 l tejszín (ha nem édesített, ízlés szerint édesítjük.)

Elkészítés: A zselatint beáztatjuk 2 dl langyos vízbe. Az ananászbefőttet leszűrjük. (a zselatináztatáshoz ezt a levet is lehet használni, de én inkább meg szoktam inni), a többi gyümölcsöt meghámozzuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével és a vaníliás cukorral. A 8 sárgáját simára elkavarjuk a maradék cukorral, a pudingporral és a liszttel, majd a 6 dl tejjel együtt sűrű pépet főzünk belőle. Levesszük a tűzről, 1-2 percig kavargatva hűtjük, majd hozzákeverjük a feloldott zselatint. (Nem kell megijedni, ha ez a massza folyóssá válik, majd úgyis megdermed.) Ha jól elkevertük benne a zselatint, finoman beleforgatjuk a tojáshabot is, míg a massza egyneművé nem válik.
Ezután egy kb. 3-4 literes tortaformát vékonyan kikenünk vajjal (ha gyűrűs tortaforma, akkor elég cask hideg vízzel kiöblíteni), majd az alját kirakjuk banánkarikákkal.


Ezek között maradjanak kis hézagok. A banánra töltjük a zselatinos massza egyharmadát. Ezt megszórjuk darabokra vágott naranccsal, majd újra masszát öntünk rá. Végül ráterítjük az ananászkockákat és bevonjuk a maradék masszával. (Mostanában úgy szoktam, hogy csak ananászt használok és a leszűrt kockákat egyszerűen belekavarom a masszába, így nem kell rétegezni.) Folpackkal letakarjuk és 5-6 órát hagyjuk a hűtőben dermedni. Én általában este szoktam elkészíteni, és reggelig hagyom a hűtőben.

Ha megdermedt, vékony késsel a szélét elválasztjuk az edény falától, majd a formát (vagy lábast) néhány másodpercre forró vízbe merítjük és gyorsan kiborítjuk a tálcára. Ha gyűrűs a forma, akkor nem muszáj, miután ráfordítottuk a tálcára, csak óvatosan megbontjuk és levesszük. Ugyancsak óvatosan távolítjuk el a tetejéről a forma alját: egy kés segítségével elkezdjük felemelni és nagyon lassan húzzúk felfele. A késsel néha segíthetünk a tortának a leválásnál.
A tejszínt keményre verjük, azzal vonjuk be a tortát, a tetejét pedig maradék vagy bármilyen más gyümölccsel tetszés szerint díszítjük.
Jó étvágyat mindenkinek!

Régebbi torták:


3 megjegyzés:

duende írta...

Milyen ügyes vagy! Gyönyörűek a tortáid!

kata írta...

Melegen, gondolkodás nélkül! :)
Kata

Kati írta...

A húgom 18.szülinapjára süttetünk :$ ilyet. most 26 éves :p, de azt a tortát el nem felejtem, annyira finom volt. Nagyon ügyesek vagytok!