Ha szegény Mari mamám még élne, és meglátná, hogy mi, fiatalok, hogyan készítjük azt, amit puliszkának nevezünk, azt mondaná... Hát, nem is tudom, mit mondana, mert ő olyan volt mindig, hogy a legnagyobb rosszalkodásért is csak szeretettel megdorgálni tudott, soha egy rossz szót nem hallottam tőle. Nála nyugodtan lisztbe lehetett borítani a konyhát, mert úgysem volt baj, folyamatosan csak étellel kínált, s mikor indultunk haza, a zsebkendőjébe eldugott pénzecskéből mindig nyomott valamennyit a markunkba. :)
Nos, az ő puliszkájának párja nem volt. Igaz, nem is ilyen bolti darákból készítettte, és nem is 5 perc alatt ütötte össze, hanem rászánta az időt úgy, ahogy kell, és annyit, amennyit kell, és úgy megkavarta vékony karjaival, hogy bármelyik férfi megirigyelhette volna. Igaz, sokszor a végén már tatát kérte meg, hogy fejezze be, mert ő tényleg erősebb volt, és erő kellett a kavarásához. De amit az asztalra tett, az egy olyan finomság volt, hoyg ha valaki olyat még nem kóstolt, akkor nem is tudja, mit jelent az igazi puliszka. Sosem mért semmit, csak kézzel. Tudta, hogy annyi vízhez, amennyit forrni tett, mennyi liszt kell, hogy pont jó legyen minden. Amúgy 1 személyre egy összmaréknyi (amennyit a két összetett markunkban fölveszünk) liszt kellene. Néha, amikor hozzájutok malomi kukoricaliszthez, és nem kell pillanatok alatt asztalra tenni, én is ilyen puliszkát készítek. Teljesen más, és mindig őrá emlékeztet. Ha valaki nem tud hozzájutni házi kukoricaliszthez, akkor próbálja úgy, hogy robotgépben kissé megforgatja a darát, és 1-2 evőkanál búzalisztet is hozzáad. Kompromisszumként éppen megfelel. :) A recept megjelent a
Kifőztük 2010-es szeptemberi számában is. Azóta csak most kerül föl a blogomra... :)
Hagyományos
erdélyi puliszka
Hozzávalók kb. 4 személyre: 1 l víz, 25 dkg
kukoricaliszt, 1 evőkanál só
Elkészítése: A vizet forrni
tesszük. Amikor lobogva forr, megsózzuk, és az összes (megszitált) lisztet egyszerre
beledobjuk. A lángot nagyon kicsire vesszük - még jobb, ha vasalátétet is tudunk
az edény alá tenni – és lefedve 10-15 percig (vagy még tovább) hagyjuk főni-rotyogni. Ezután két
merőkanálnyit kimerünk a levéből (egy tiszta fémcsészével is megtehetjük) és
félretesszük. Ezután az edényben maradt, a liszttől már jócskán besűrűsödött
levet és a lisztgombócot egy fakanállal simára dolgozzuk. Ha a puliszkánk túl
száraz lenne, azaz túlságosan morzsálódó, még öntünk hozzá a félretett léből, és kavarjuk tovább. Ha van rá időnk, félrevesszük az edényt a tűzhelyről, lefedjük, állni hagyjuk néhány percig, majd ismét összekavarjuk. Ezt a
műveletet akár meg is lehet ismételni még egyszer-kétszer. Végül vízbe mártott
kanállal lekaparjuk a fakanálra és az edény oldalára tapadt puliszkát, illetve
a tetejét szépen elegyengetjük. Az edényt néhány másodpercre visszatesszük a tűzre, majd gyors mozdulattal deszkára vagy tányérra borítjuk. Kifeszített
cérnaszállal feldaraboljuk.
Túróval rétegezve, szalonnapörccel megszórva,
majd tejföllel meglocsolva, kitűnő, laktató fogás készíthető belőle, ugyanakkor
a kenyeret helyettesítheti főleg a különféle pörköltek, paprikások mellett. Hagyományos
román lakodalmakban a töltött káposzta mellé feltétlenül puliszkát
kínálnak.
Egy másik cikk, megjelenve:
A
puliszka főzése
Erdélyben nagyon gyakori eledel a puliszka, ami
tulajdonképpen egy egyszerű kukoricakása. Különféle pörköltek, paprikások vagy
tokányok mellől elmaradhatatlan köret, de juhtúróval készült rakott vagy
töltött változatai is ismeretesek. Fogyasztják tehéntúróval, tejjel vagy
tejföllel is, de egyes vidékeken a rántotta, illetve télidőben a sült kolbász
és májas hurka elengedhetetlen kísérője is.
Kétféle változata ismert. Az egyik valamivel
időigényesebb, de a végeredmény is finomabb. Ehhez forrni teszik a vizet, a
kukoricalisztet pedig egyszerre zuttyintják bele a vízbe úgy, hogy egy
gombócban maradjon a víz közepén. Így hagyják csendesen forrni akár félóráig
is, majd a levéből kimernek egy jó csészényit, és megkavarják a puliszkát. Ha
túl sűrű, a kivett vízből öntenek hozzá, ha netán túl lágy, kevés lisztet
szórnak még bele. Fakanállal kavargatva sűrűre főzik, míg összeálló, az edény
falától elváló gombóccá áll össze. 15-25 percig is szokás kavarni, így lesz
igazán finom, krémes a végeredmény.
A másik változat a gyorsabb és az egyszerűbb. A
felforralt, megsózott vízbe folytonosan szórják bele a kukoricalisztet vagy
–darát, miközben habverővel kavarják. Ebben az esetben is addig kell főzni, míg
gombóccá nem áll össze. Eredetileg a kész puliszkát deszkára borítják, és
cérnával darabolják fel, ha a recept nem kívánja másképp. Pl. A lerakott túrós
puliszkához nem kell kiborítani és feldarabolni a puliszkát.
Túrós puliszkához általában kissé hígabb puliszkát kell
főzni, a köretként kínált puliszka pedig keményebb, sűrűbb. Átlagosan 1 liter
vízhez 1 csapott evőkanál sót és kb. 25 dkg kukoricadarát számolunk, ha
keményebb puliszkát szeretnénk, akkor 30 dkg-ot számolunk.
A
különféle sós ételeken kívül régebb faluhelyen gyakran készítették a szilvaízes
puliszkatekercset. Ehhez a megfőzőtt puliszkát deszkára kell borítani,
téglalappá simítani, és hagyni kell kissé megdermedni. Ezután meg kell kenni
sűrű szilvaízzel, feltekerni, illetve szeletelve kínálni.
FF - 2017/5
7 megjegyzés:
Ügyes lehetett a mamád, mint általában a régi háziasszonyok :-) Mi is szoktunk néha puliszkát enni, de nem köretnek, hanem juhtúróval, tejföllel, szalonnával...
Köszönöm, kiváló ember és háziasszony volt, tényleg. :)
Mi puliszkát mindenféleképpen eszünk. Egyszer azért próbáld ki köretként is. Nincs olyan köret, ami pörkölt vagy tejfölös paprikás mellé jobban találna (nem, a nokedli sem. :D ). De a tört paszuly, a sült kolbász vagy a rántotta is teljesen más vele, mint kenyérrel. Úgy néha-néha próbálj csak ki egyet-egyet, mégha elsőre esetleg furcsának is tűnik. :)
Így van, sok féle ételhez talál a puliszka és nálunk is így főzték szüleim, főleg Édesapám, ő volt a puliszka-felelős:)
Most már én is darából főzőm, nem jutok igazi liszthez, de kipróbálom megdarálni ahogy ajánlottad!
Köszi Edit, szép emlékeket jutattál eszembe!
Egy, Régen másik feléről elszármazott földid,
Judit.
Köszi!
Liszt és juhtúró várja ma az elkészítést!
Köszönöm szépen a receptet! Eddig csak eresztett puliszkát készítettem mert ezt senkitől nem tudtam megkérdezni hogy készül. Környezetemben nem igazán volt aki megtanítson. Mindenképp ki fogom próbálni ❤️
Ez a leírás nagyon tetszik. Nem is csak a receptre gondolok hanem a bevezetöre.Szeressük a nagyszüleinket, tiszteljük emléküket.
Kedves Névtelen! Köszönöm soraidat! És köszönöm, hogy általad most ismét elolvastam, amit akkor írtam, és emlékezhettem egy kicsit mamámra. :) Boldog karácsonyt kívánok! :)
Megjegyzés küldése