2017. december 24., vasárnap

Banános-karamelles muffin

Talán nem túl megszokott dolog, hogy karácsonyra muffint készítsünk, de néha lehet szakítani a hagyományokkal, és kipróbálhatunk valami merőben újat. Ez a muffin biztos, hogy mindenkinek ízlene. Boldog karácsonyt kívánok! :) 


Banános-karamelles muffin

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):  13-13 dkg vaj és cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 érett banán, 1-1,2 dl tej;
a karamellhez: 4 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 banán;
a krémhez: 1 tojásfehérje, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, 15 dkg mascarpone, 1 dl habtejszín, 1 csipet só;
továbbá: ezüst cukorgyöngy, esetleg aszalt banán.


Elkészítése: Először elkészítjük a karamellt. Ehhez világosra karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Kavargatva felforraljuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és krémes masszát kapjunk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt és besűrűsödött, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, majd a többihez hozzákavarjuk a villával összetört banánt. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rendre a sót, a vaníliás cukrot meg a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül beleforgatjuk a villával jól összetört banánt, és kicsinként adagolva felhígítjuk a tejjel. A muffinsütő mélyedéseit kibéleljük papírkapszlival, beleteszünk 1-1 evőkanálnyi masszát, majd mindegyikbe 1-1 teáskanálnyi banános karamellt kanalazunk. Befedjük egy másik adag masszával úgy, hogy a formák kb. ¾-ig teljenek meg, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 35-40 percig sütjük. Miután a muffinok kihűltek, kidíszítjük a közben elkészített krémmel. A krémhez keményre verjük a habtejszínt, és hidegbe tesszük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd kicsinként hozzáöntjük a tűzről levett cukorszirupot, és kemény habbá verjük. Miután kihűlt, beledolgozzuk a mascarponét meg a tejszínhabot, csillagcsöves habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele a muffinokat. A félretett karamellt kissé felmelegítjük, és teáskanállal a krém tetejére csorgatunk belőle. Ezüst cukorgyönggyel vagy aszalt banánszeletekkel díszítjük. 

ÉÍ - 2017/TÉL 



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 24., vasárnap

Banános-karamelles muffin

Talán nem túl megszokott dolog, hogy karácsonyra muffint készítsünk, de néha lehet szakítani a hagyományokkal, és kipróbálhatunk valami merőben újat. Ez a muffin biztos, hogy mindenkinek ízlene. Boldog karácsonyt kívánok! :) 


Banános-karamelles muffin

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):  13-13 dkg vaj és cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 érett banán, 1-1,2 dl tej;
a karamellhez: 4 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 banán;
a krémhez: 1 tojásfehérje, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, 15 dkg mascarpone, 1 dl habtejszín, 1 csipet só;
továbbá: ezüst cukorgyöngy, esetleg aszalt banán.


Elkészítése: Először elkészítjük a karamellt. Ehhez világosra karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Kavargatva felforraljuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és krémes masszát kapjunk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt és besűrűsödött, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, majd a többihez hozzákavarjuk a villával összetört banánt. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rendre a sót, a vaníliás cukrot meg a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül beleforgatjuk a villával jól összetört banánt, és kicsinként adagolva felhígítjuk a tejjel. A muffinsütő mélyedéseit kibéleljük papírkapszlival, beleteszünk 1-1 evőkanálnyi masszát, majd mindegyikbe 1-1 teáskanálnyi banános karamellt kanalazunk. Befedjük egy másik adag masszával úgy, hogy a formák kb. ¾-ig teljenek meg, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 35-40 percig sütjük. Miután a muffinok kihűltek, kidíszítjük a közben elkészített krémmel. A krémhez keményre verjük a habtejszínt, és hidegbe tesszük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd kicsinként hozzáöntjük a tűzről levett cukorszirupot, és kemény habbá verjük. Miután kihűlt, beledolgozzuk a mascarponét meg a tejszínhabot, csillagcsöves habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele a muffinokat. A félretett karamellt kissé felmelegítjük, és teáskanállal a krém tetejére csorgatunk belőle. Ezüst cukorgyönggyel vagy aszalt banánszeletekkel díszítjük. 

ÉÍ - 2017/TÉL 



Nincsenek megjegyzések: