Talán nem túl megszokott dolog, hogy karácsonyra muffint készítsünk, de néha lehet szakítani a hagyományokkal, és kipróbálhatunk valami merőben újat. Ez a muffin biztos, hogy mindenkinek ízlene. Boldog karácsonyt kívánok! :)
Banános-karamelles muffin
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz): 13-13 dkg vaj és cukor, 2 tojás, 1 csipet só,
1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 érett
banán, 1-1,2 dl tej;
a karamellhez: 4 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1
banán;
a krémhez: 1 tojásfehérje, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz,
15 dkg mascarpone, 1 dl habtejszín, 1 csipet só;
továbbá: ezüst cukorgyöngy, esetleg aszalt banán.
Elkészítése: Először elkészítjük a karamellt. Ehhez világosra
karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és felöntjük a
tejszínnel. Kavargatva felforraljuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és krémes
masszát kapjunk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt és
besűrűsödött, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, majd a többihez hozzákavarjuk
a villával összetört banánt. A tésztához a vajat habosra kavarjuk a cukorral,
majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rendre a sót, a vaníliás cukrot
meg a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül beleforgatjuk a villával jól
összetört banánt, és kicsinként adagolva felhígítjuk a tejjel. A muffinsütő
mélyedéseit kibéleljük papírkapszlival, beleteszünk 1-1 evőkanálnyi masszát,
majd mindegyikbe 1-1 teáskanálnyi banános karamellt kanalazunk. Befedjük egy
másik adag masszával úgy, hogy a formák kb. ¾-ig teljenek meg, majd 180 fokra
előmelegített sütőben, légkeverésen 35-40 percig sütjük. Miután a muffinok
kihűltek, kidíszítjük a közben elkészített krémmel. A krémhez keményre verjük a
habtejszínt, és hidegbe tesszük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. A
tojásfehérjét felverjük a sóval, majd kicsinként hozzáöntjük a tűzről levett
cukorszirupot, és kemény habbá verjük. Miután kihűlt, beledolgozzuk a
mascarponét meg a tejszínhabot, csillagcsöves habzsákba töltjük, és kidíszítjük
vele a muffinokat. A félretett karamellt kissé felmelegítjük, és teáskanállal a
krém tetejére csorgatunk belőle. Ezüst cukorgyönggyel vagy aszalt
banánszeletekkel díszítjük.
ÉÍ - 2017/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése