Még sosem készítettem rizottót. Hogy miért, nem tudom... No, de ez a finomság pontosan úgy készül, mint a rizottó, csak éppen édesített változatban. Nagyon finom, nem túl édes, laktató és tápláló az alábbi étel, ideális reggelire, vacsorára, uzsonnára vagy akár ebédre is egy tartalmas leves után.
Krémes
kölespuding aszalt gyümölcsökkel
Hozzávalók 3-4
személyre: 1 liter tej, 1 vaníliarúd, 3 kardamommag, 20 dkg köles, 3 dkg vaj, 1
csipet só, 10 dkg mazsola, 1-2 evőkanál méz, 10 dkg aszalt kajszibarack, 1-2
evőkanál durvára őrölt pisztácia.
Elkészítése: A tejet felforraljuk a kikapart
vaníliamagokkal és a kissé összeroppantott kardamommal együtt. Félretesszük,
10-15 percig hagyjuk, hogy a tej átvegye a fűszerek ízét, majd ritka szitán
átszűrjük (hogy csak a kardamom akadjon fenn). A vajat megolvasztjuk, rászórjuk
a kölest meg a sót, és 1-2 percig kavargatva pirítjuk. Ezután beletesszük a
mazsolát, hozzáöntünk 1 merőkanálnyi forró illatos tejet, és addig főzzük kis
lángon, kavargatva, amíg a tejet teljesen be nem issza. Ezután egy újabb merőkanálnyi
tejet öntünk rá, kavargatjuk, amíg a köles be nem issza, és ugyanígy járunk el
mindaddig, amíg az összes tejet merőkanalanként hozzá nem adagoltuk. Közben
egyszer-kétszer félre is vehetjük, és hagyhatjuk néhány percig degedni. Az
utolsó adag tejjel a mézet is rácsorgatjuk, és összekeverjük. 5-10 percig
hagyjuk állni, mad tálkákba adagoljuk, megszórjuk kis kockákra vágott aszalt
barackkal, illetve őrölt pisztáciával, és tálaljuk.
Megjegyzés: A
desszertet rizzsel is elkészíthetjük; az elkészítési módja pontosan olyan, mint
a rizottóé, csak éppen édes változatban.
KT - 2017/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése