2017. december 8., péntek

Rántott busafilé majonézes krumplisalátával

Mifelénk nem kötelező halnak lennie a karácsonyi asztalon, annál inkább a különféle "disznóságoknak". A mi családunk ízlése viszont eléggé elüt a hagyományos "erdélyi ízléstől", úgyhogy inkább az a ritka, ha van disznóhús is a karácsonyi menüben. S ha van, az is csak a vendégek, a többi családtag miatt van. Úgyhogy hal, csirke, pulyka, vagy akár bárány is elő szokott fordulni. Ha valaki egy finom, klasszikus ízű halételre vágyik, és nem is szeretné agyonkomplikálni "az életét" miatta, az alábbi fogás kitűnő. Finom, laktató és ünnepies is. Jó étvágyat hozzá!



Rántott busafilé majonézes krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg busafilé, só, 2 teáskanál színes szemes bors, 1 teáskanál fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj;
a salátához: 80 dkg főtt krumpli, 2 lila hagyma, 1 egész tojás, 2-2,2 dl olaj, 1+1 teáskanál mustár, 2 dl sűrű joghurt vagy tejföl, só, citromlé, porcukor.


Elkészítése:  A színes borsot mozsárban összetörjük, majd összekeverjük a sóval és a fokhagymaporral. A halat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ha van rá időnk, kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a szeleteket lisztbe, a maradék fűszerkeverékkel ízesített felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük. A saláthoz a krumplit meghámozzuk, és kb. ½ cm-es karikákra vágjuk. A hagymát vékonyan felcsíkozzuk. Megszórjuk sóval-borssal, és lazán összeforgatjuk. Az egész tojást, 1 teáskanál mustárt, kevés sót és az olajat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel sűrű majonézzé dolgozzuk. Ha mégsem elég sűrű, kevés olajat öntünk még hozzá, és újra összedolgozzuk. Ezután egy tálkában elkeverjük a majonézt a maradék mustárral meg a joghurttal, sóval, citromlével és porcukorral ízesítjük, majd a krumplira öntjük, és összeforgatjuk. A salátát jó, ha néhány órával az elfogyasztása előtt készítjük el, hogy az ízek összeérjenek. A halat a krumplisalátával kínáljuk. 

KT - 2017/12

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 8., péntek

Rántott busafilé majonézes krumplisalátával

Mifelénk nem kötelező halnak lennie a karácsonyi asztalon, annál inkább a különféle "disznóságoknak". A mi családunk ízlése viszont eléggé elüt a hagyományos "erdélyi ízléstől", úgyhogy inkább az a ritka, ha van disznóhús is a karácsonyi menüben. S ha van, az is csak a vendégek, a többi családtag miatt van. Úgyhogy hal, csirke, pulyka, vagy akár bárány is elő szokott fordulni. Ha valaki egy finom, klasszikus ízű halételre vágyik, és nem is szeretné agyonkomplikálni "az életét" miatta, az alábbi fogás kitűnő. Finom, laktató és ünnepies is. Jó étvágyat hozzá!



Rántott busafilé majonézes krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg busafilé, só, 2 teáskanál színes szemes bors, 1 teáskanál fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj;
a salátához: 80 dkg főtt krumpli, 2 lila hagyma, 1 egész tojás, 2-2,2 dl olaj, 1+1 teáskanál mustár, 2 dl sűrű joghurt vagy tejföl, só, citromlé, porcukor.


Elkészítése:  A színes borsot mozsárban összetörjük, majd összekeverjük a sóval és a fokhagymaporral. A halat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ha van rá időnk, kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a szeleteket lisztbe, a maradék fűszerkeverékkel ízesített felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük. A saláthoz a krumplit meghámozzuk, és kb. ½ cm-es karikákra vágjuk. A hagymát vékonyan felcsíkozzuk. Megszórjuk sóval-borssal, és lazán összeforgatjuk. Az egész tojást, 1 teáskanál mustárt, kevés sót és az olajat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel sűrű majonézzé dolgozzuk. Ha mégsem elég sűrű, kevés olajat öntünk még hozzá, és újra összedolgozzuk. Ezután egy tálkában elkeverjük a majonézt a maradék mustárral meg a joghurttal, sóval, citromlével és porcukorral ízesítjük, majd a krumplira öntjük, és összeforgatjuk. A salátát jó, ha néhány órával az elfogyasztása előtt készítjük el, hogy az ízek összeérjenek. A halat a krumplisalátával kínáljuk. 

KT - 2017/12

Nincsenek megjegyzések: