Mifelénk nem kötelező halnak lennie a karácsonyi asztalon, annál inkább a különféle "disznóságoknak". A mi családunk ízlése viszont eléggé elüt a hagyományos "erdélyi ízléstől", úgyhogy inkább az a ritka, ha van disznóhús is a karácsonyi menüben. S ha van, az is csak a vendégek, a többi családtag miatt van. Úgyhogy hal, csirke, pulyka, vagy akár bárány is elő szokott fordulni. Ha valaki egy finom, klasszikus ízű halételre vágyik, és nem is szeretné agyonkomplikálni "az életét" miatta, az alábbi fogás kitűnő. Finom, laktató és ünnepies is. Jó étvágyat hozzá!
Rántott busafilé
majonézes krumplisalátával
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg-1 kg busafilé, só, 2 teáskanál színes szemes bors, 1
teáskanál fokhagymapor, liszt, 3-4 tojás, zsemlemorzsa, bő olaj;
a salátához: 80
dkg főtt krumpli, 2 lila hagyma, 1 egész tojás, 2-2,2 dl olaj, 1+1 teáskanál
mustár, 2 dl sűrű joghurt vagy tejföl, só, citromlé, porcukor.
Elkészítése: A színes borsot mozsárban összetörjük, majd
összekeverjük a sóval és a fokhagymaporral. A halat ujjnyi vastag szeletekre
vágjuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ha van rá időnk, kb. 30 percig állni
hagyjuk. Ezután a szeleteket lisztbe, a maradék fűszerkeverékkel ízesített
felvert tojásba, illetve zsemlemorzsába forgatjuk, és forró bő olajban mindkét
oldalukon aranyszínűre sütjük. A saláthoz a krumplit meghámozzuk, és kb. ½
cm-es karikákra vágjuk. A hagymát vékonyan felcsíkozzuk. Megszórjuk
sóval-borssal, és lazán összeforgatjuk. Az egész tojást, 1 teáskanál mustárt,
kevés sót és az olajat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel sűrű
majonézzé dolgozzuk. Ha mégsem elég sűrű, kevés olajat öntünk még hozzá, és
újra összedolgozzuk. Ezután egy tálkában elkeverjük a majonézt a maradék
mustárral meg a joghurttal, sóval, citromlével és porcukorral ízesítjük, majd a
krumplira öntjük, és összeforgatjuk. A salátát jó, ha néhány órával az
elfogyasztása előtt készítjük el, hogy az ízek összeérjenek. A halat a krumplisalátával kínáljuk.
KT - 2017/12
KT - 2017/12
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése