Már bizonyára, lejárt a disznóvágások jórésze, de január-februárban, vagy jövőben is szükség lehet egy-egy jó receptre:
Magyaros
ízesítésű kolbász
Hozzávalók: 3 kg
zsírosabb sertéshús, 1 kg marhahús, 6-7 evőkanál édes pirospaprika, 1-2
teáskanál csilipor (elhagyható ízlés szerint), 1 jó maréknyi fokhagyma, só,
bors ízlés szerint, kevés forró víz, tisztított sertésbél.
Elkészítése: A sertéshúst nagyobb lyukú tárcsán
ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kisebb lyukú tárcsán (vagy kétszer) ledarált
marhahúst. Rászórjuk a fokhagymát, a pirospaprikát és csilit, ha használunk,
illetve a sót meg a borsot, ráöntünk kevés forró vizet, és kézzel jól
összegyúrjuk. Addig gyúrjuk-keverjük, míg egyenletesen színes és fűszeres,
összeálló masszává nem alakul. Szükség szerint utánaízesítünk. A kész
kolbászhúst sertésbélbe töltjük – tetszés szerint egyetlen hosszú szállá vagy
kisebb kolbászkákká töltve a belet –, itt-ott tűvel megszurkáljuk, majd a
kolbásszálat átmossuk vízben, és egy rúdra aggatjuk szikkadni. Tetszés szerint
frissen hagyjuk vagy felfüstöljük. Füstölés után hideg, szellős helyen hagyjuk
szikkadni néhány napig vagy hétig. Utána legjobb fagyasztóban tárolni.
ÉÍ - 2017/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése