A csülköt mindenképpen szeretem. Mégha nem is szabad ennem. :P S lehet, hoyg én vagyok túl prózai, de én akár ünnepi fogásként is el tudnám képzelni. Egyszerű elkészíteni, a köret is gyors, szóval, ideális lehet karácsonyra is. Nem sok munka van vele.
Vörösboros
sertéscsülök
Hozzávalók 4-5
személyre: egy kb. 1,75 kg-os friss, csontos sertéscsülök, 2 teáskanál szemes
fekete bors, 1 teáskanál szemes zöld bors, 1 teáskanál borókabogyó, 5-6
babérlevél, 1 fej fokhagyma, 1-2 evőkanál só (ízlés szerint), 7,5 dl félszáraz
vörösbor, víz;
a mártáshoz: 3
evőkanál cukor, 3 evőkanál bazsamecet, 2-3 merőkanálnyi a csülök főzőlevéből;
a körethez: 2
hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 2 közepes sárgarépa, 25 dkg
előfőzött kuszkusz, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A csülköt jól megkapargatjuk, ha szükséges,
nyílt lángon meg is pörköljük, majd forró vízzel jól átmossuk. Lehetőleg
kuktába tesszük, hozzáadjuk a fűszereket
meg a cikkekre szedett, hámozatlan fokhagymát, ráöntjük a vörösbort, és
felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi
csak éppen ellepi. Felforraljuk, rászorítjuk a kukta fedelét, és a sípolástól
számítva kb. 40 perc alatt vajpuhára főzzük. Kiszedjük a főzőlevéből,
kicsontozzuk, a húst pedig visszatesszük a főzőlébe tálalásig. Amíg a csülök fő, elkészítjük a köretet. A kuszkuszt
tálba öntjük, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 2 evőkanál olívaolajat, felöntjük 6
dl forralt vízzel, összekeverjük, és lefedve hagyjuk megduzzadni. A finomra
aprított hagymát, fokhagymát és piros húsú paprikát meginszteljük kevés olajon,
majd hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és együtt is
dinszteljük néhány percig. Ezután sóval és borssal ízesítjük, és kevés vizet
öntve alá, időnként megkavarva készre pároljuk. Amikor a zöldségek elkészültek,
beletesszük a megpuhult kuszkuszt meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és
összekeverjük. A mártáshoz karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a
balzsamecetet, és felöntjük 2-3 merőkanálnyi főzőlével. Ízlés szerint sózzuk,
ha szükséges, és kis lángon forralva hagyjuk kb. felére elpárologni. Ezalatt
mártás sűrűségűvé válik. A csülköt kivesszük a főzőléből, és ujjnyi
vastagon felszeleteljük. A zöldséges kuszkusszal és mártással leöntve kínáljuk.
KT - 2017/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése