Unjuk már a böfföt (franciasalátát), de a húslevesben főtt zöldséget mégiscsak felhasználnánk? Itt a finom, mutatós alternatíva. Előételként, reggelire vagy svédasztalra, vagy csak úgy, amikor "falnánk valamit" - egyaránt tökéletes.
Zöldségsalátás
palacsintatekercs
Hozzávalók 4
személyre a palacsintához: 10 dkg fehérliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2
tojás, 3 dl tej, 2-2,5 dl víz, só, olaj;
a töltelékhez: 20
dkg sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 10 dkg zöldborsó, 1 kisebb piros húsú
paprika, 2-3 evőkanál kapribogyó vagy savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1 kis
csokor friss tárkony, 5 dl sűrű majonéz, 2 teáskanál magos mustár, 2 evőkanál
tejföl vagy joghurt, só, bors, citromlé, 15 g zselatinpor, 3 evőkanál víz.
Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, és 9
palacsintát sütünk belőle. A sárgarépát meg a zellert borsószemnyi kis kockákra
vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk
kihűlni. Ezalatt a majonézben elkeverjük a mustárt és a tejfölt, hozzáadjuk a
kapribogyót, a finomra aprított hagymát és tárkonyt, valamint a kis kockákra
vágott paprikát. Ezután belekeverjük a kihűlt zöldségeket is, ízlés szerint
sózzuk, borozzuk, illetve ízesítjük citromlével. A zselatinport beáztatjuk a
vízbe néhány percre, majd nagyon kis lángon felolvasztjuk. Elkeverjük kevés
zöldséges majonézzel, majd hozzáöntjük a többihez. Hűtőbe tesszük, míg formáját
jól megtartóvá nem válik. Két-két palacsintát egymás mellé helyezünk kissé
egymásra csúsztatva őket, majd egy harmadikat kettévágva oda helyezzük, ahol a
palacsinták 1 rétegben vannak. A jól kihűlt krémet háromfelé osztjuk, egyik
részét rákenjük a palacsintára, majd jó szorsan felcsavarjuk. A műveletet
megismételjük a többi palacsintával is, így három tekercset kapunk. Fóliába
vagy sütőpapírba csomagolva a hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. Csak
tálalás előtt veszsük ki a hűtőből és szeleteljük.
Megjegyzés:
Szintén kitűnő, kiadós svédasztali fogás.
PAL - 2017.
PAL - 2017.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése