2011. január 2., vasárnap

Csukamájjal töltött csirkefasírt - VKF! 39.



Hirtelen ötlettől vezérelve készült ez a fasírt. Adott volt a darált csirkehús és nem tudtam, mit kezdjek vele. Hagyományosan nem akartam megsütni, valamilyen töltött formájában gondolkodtam, de a főtt tojással való töltéshez sem volt kedvem. Végül eszembe jutott, hogy Lajos Mari húsételes könyvében vagy egy nagyon szuperül kinéző spenótos fasíttorta, amit még soha nem készítettem el, tehát éppen itt az ideje. És amint a fagyasztóból elő akartam venni a spenótpürét, a kezem ügyébe akadt az ősszel lefagyasztott csukamáj. Már nem volt kérdéses, mivel töltöm meg a fasírtomat.
Az eredmény nagyon finom lett, bár, igazából csak azoknak ajánlom, akik bolondulnak a halért: az a kis máj, annyira dominált a fasírtban, mintha tiszta halhúsból készült volna. Volt, akinek kevésbé ízlett éppen az intenzív íze miatt. De mi nagyon szerettük. Természetesen, csukamáj helyett csirkemájjal is tölthető, és így már biztos, hogy mindenkinek ízlik. :)

Csukamájjal töltött csirkefasírt

Hozzávalók: kb. 60 dkg darált csirkehús, 5 dkg szalonna, 2-3 szelet kenyér, 2 egész tojás, 1 kicsi lila hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1/2 piros kápia paprika, 5-6 db csukamáj, kevés olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A csirkehúst összedolgozzuk az áztatott, kifacsart kenyérrel, az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, az apró kockákra vágott szalonnával, egy tojással és ízlés szerinti sóval, borssal. Egy kuglófformát vagy őzgerincformát kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a húsmassza felét. Erre ráhelyezzük (egyenletesen eloszlatva) a májakat, amit megszórunk kevés sóval és borssal, illetve rászórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet és kápia paprikát.


Rásimítjuk a hús másik felét, majd a tetejét megkenjük felvert tojással. Forró sütőben 45-50 percig sütjük. Szeletelve tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

TAV. BŐS. - 2011.

És nem utolsó sorban, szintén megfelel az aktuális VKF!-kiírásnak, amire szeretettel küldöm Gál Edithnek.:)

2 megjegyzés:

Jutka írta...

BÚÉK! Érződik a májon valamit is a halnak az íze?

sedith írta...

Jutka drága, búék neked is!:)
Hiszen írtam, hogy nagyon dominálta a fasírtot, úgyhogy csak halbolondoknak ajánlom!!!:)

Related Posts with Thumbnails

2011. január 2., vasárnap

Csukamájjal töltött csirkefasírt - VKF! 39.



Hirtelen ötlettől vezérelve készült ez a fasírt. Adott volt a darált csirkehús és nem tudtam, mit kezdjek vele. Hagyományosan nem akartam megsütni, valamilyen töltött formájában gondolkodtam, de a főtt tojással való töltéshez sem volt kedvem. Végül eszembe jutott, hogy Lajos Mari húsételes könyvében vagy egy nagyon szuperül kinéző spenótos fasíttorta, amit még soha nem készítettem el, tehát éppen itt az ideje. És amint a fagyasztóból elő akartam venni a spenótpürét, a kezem ügyébe akadt az ősszel lefagyasztott csukamáj. Már nem volt kérdéses, mivel töltöm meg a fasírtomat.
Az eredmény nagyon finom lett, bár, igazából csak azoknak ajánlom, akik bolondulnak a halért: az a kis máj, annyira dominált a fasírtban, mintha tiszta halhúsból készült volna. Volt, akinek kevésbé ízlett éppen az intenzív íze miatt. De mi nagyon szerettük. Természetesen, csukamáj helyett csirkemájjal is tölthető, és így már biztos, hogy mindenkinek ízlik. :)

Csukamájjal töltött csirkefasírt

Hozzávalók: kb. 60 dkg darált csirkehús, 5 dkg szalonna, 2-3 szelet kenyér, 2 egész tojás, 1 kicsi lila hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1/2 piros kápia paprika, 5-6 db csukamáj, kevés olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A csirkehúst összedolgozzuk az áztatott, kifacsart kenyérrel, az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, az apró kockákra vágott szalonnával, egy tojással és ízlés szerinti sóval, borssal. Egy kuglófformát vagy őzgerincformát kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a húsmassza felét. Erre ráhelyezzük (egyenletesen eloszlatva) a májakat, amit megszórunk kevés sóval és borssal, illetve rászórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet és kápia paprikát.


Rásimítjuk a hús másik felét, majd a tetejét megkenjük felvert tojással. Forró sütőben 45-50 percig sütjük. Szeletelve tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom.

TAV. BŐS. - 2011.

És nem utolsó sorban, szintén megfelel az aktuális VKF!-kiírásnak, amire szeretettel küldöm Gál Edithnek.:)

2 megjegyzés:

Jutka írta...

BÚÉK! Érződik a májon valamit is a halnak az íze?

sedith írta...

Jutka drága, búék neked is!:)
Hiszen írtam, hogy nagyon dominálta a fasírtot, úgyhogy csak halbolondoknak ajánlom!!!:)