2014. szeptember 4., csütörtök

Üvegben eltett koktélparadicsom

Akkora a kimaradásom, és annyi a lejegyezni való receptem, hogy azt sem tudom, melyikkel kezdjem.
Egy nagyon egyszerűt hozok most - leírni is könnyű, meg elkészíteni is.
Nagyon sok koktélparadicsomunk lett az idén, és kár lett volna, hogy ne élvezzük később is az ízeket, színeket. Néhány évvel ezelőtt már csináltam üvegben eltett paradicsomot, de akkor éppen a hatalmas fajtából valók készültek tönkremenni, és úgy mentettem meg az enyészettől. Most a koktélparadicsomokat menekítettem át későbbre. Más paradicsomot is lehet így eltenni, csupán annyi különbséggel, hogy a nagyobb méretűeket érdemes meghámozni előtte. Ez egy nagyon egyszerű változat, lehet azonban "komplikálni" is különféle ízesítésekkel.


Üvegben eltett koktélparadicsom

Hozzávalók: piros és sárga koktélparadicsom, jódmentes só, zellerlevél (vagy bármiylen más zöld fűszer), víz.

Elkészítése: Az ép, érett paradicsomokat több vízben, alaposan átmossuk, majd tetszés szerint üvegekbe helyezzük úgy, hogy közben 1-2 zellerlevélkét is beleteszünk. Minden kis üvegre (kb. 3,5 dl-es) szórunk egy jó 1/2 teáskanál sót, majd fölöntjük tiszta vízzel, és ledugaszoljuk az üvegeket. Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt lángra helyezzük, lehetőleg fémalátétre, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni. Ekkorra a paradicsomokon repedés keletkezik, azt jelenti, jól van már. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába. Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk. Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni.


10 megjegyzés:

kicsifasírt írta...

Szia! Annyira jó az oldalad, rengeteg jó kis befőzős receptet találtam itt, és idén végre nekem is megadatott, hogy nekikezdhessek a befőzésnek saját termésből. Nulla tapasztalattal kezdtem neki, az első egy ribizli lekvár volt saját elképzelés szerint, most pedig koktélparadicsomot tettem el a te recepted alapján. Húú, nagyon kíváncsi leszek! Nagyon lelkes vagyok! :) A blogomban írtam is róla, és megjelöltelek forrásként. Köszi még egyszer a receptet!

sedith írta...

Szia, Kistücsök! Én meg annyira örülök az ilyen visszajelzéseknek, amikor csak úgy lehuppanok majdnem éjfélkor a gép elé, hogy benézzek, és ilyen hozzászólások fogadnak! :) Köszönöm, hoyg írtál! Nagyon sok kitartást kívánok a befőzéshez (nem a legkönnyebb, de hosszú távon megéri), és sok-sok örömöt a finomságok elfogyasztásához! Remélem, hoyg tetszeni fog az így eltett paradicsom, nekem nagyon jól bevált múlt télen, idén is teszek el, mert rengeteg koktélparadicsom lett. Próbáld ki, ha gondolod azt is, amiben a paradicsomot összevágva tettem el, úgy már szinte valamilyen kész szósz. :)

Névtelen írta...

Szia! Már tavaly kipróbáltam ezt a pari elrakást, és mondhatom nagyon jó volt télen elővenni őket. Pörköltbe, milánóihoz, pizzára, paprikás krumpliba használtuk. Most készítem az első idei adagot... köszi a receptet! Attila

sedith írta...

Kedves Attila, nagyon örülök a visszajelzésednek, és annak, hoyg sikerült segítenem. Kívánok sok-sok ízletes receptet a családodnak! :)

Unknown írta...

Aszalás nélkül,csak olajban,lehetséges?

sedith írta...

Kedves ismeretlen, nem értem a kérdést, hiszen ezt a paradicsomot nem kell aszalni, ez frissen kerül üvegekbe, és dunsztolva lesz. Paradicsomszószhoz tökéletes a későbbiekben.
Friss paradicsomot olajjal felöntve próbáltam egyszer, de nekem felforrt, pedig valahol olvastam a receptet, nem a saját fejemtől csináltam.

Unknown írta...

Szia. Az idén én is szeretném kipróbálni remélem sikerülni fog. Köszönöm

Bery írta...

És ki próbáltam víz és minden nélkül,se tartósító szer nem vilt,igaz sárga paradicsommal,teleraktam az üveget paradicsommal a kicsiket a egészbe, tűvel megszúrtam a nagyokat feleztem vagy negyedeltem ,tele raktam rá a kupak!, új!!! Kupakkal lefedtem,majd hideg vízbe gázra tettem ,és figyelni kell mert forrástól számítva ,levenni kislángra 15 percig lassú forrásban dunsztolni ,majd elzárni és hagyni kell húlni,ha sok van és kell a dunsztolõ fazék akkor pokrõcokba bugyolálva amíg ki nem hűl,télen felbontod és mintha egy kissé túl érett friss paradicsomot ennél! A lényeg az idő betartása,és a kupak új legyen,mi egész télen ezt ettük,nem a bolti ecetes szart!

Unknown írta...

Szia hat eszt en is ki probalom istenien neznek ki .van egy csomo sarga koktel parim .köszi a receptet 😊😊😊

Unknown írta...

Ma egy ismerős lelkendezett a piacon,hogy milyen finom a koktélparadicsom olajjal és ecettel elrakva.Nemtudta a pontos receptet,azt mondta az interneten találta.Sajnos én nem találom.Ha valaki tudja,kérem küldje el! Már megvettem hozzá a piros és sárga koktélparadicsomot!

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 4., csütörtök

Üvegben eltett koktélparadicsom

Akkora a kimaradásom, és annyi a lejegyezni való receptem, hogy azt sem tudom, melyikkel kezdjem.
Egy nagyon egyszerűt hozok most - leírni is könnyű, meg elkészíteni is.
Nagyon sok koktélparadicsomunk lett az idén, és kár lett volna, hogy ne élvezzük később is az ízeket, színeket. Néhány évvel ezelőtt már csináltam üvegben eltett paradicsomot, de akkor éppen a hatalmas fajtából valók készültek tönkremenni, és úgy mentettem meg az enyészettől. Most a koktélparadicsomokat menekítettem át későbbre. Más paradicsomot is lehet így eltenni, csupán annyi különbséggel, hogy a nagyobb méretűeket érdemes meghámozni előtte. Ez egy nagyon egyszerű változat, lehet azonban "komplikálni" is különféle ízesítésekkel.


Üvegben eltett koktélparadicsom

Hozzávalók: piros és sárga koktélparadicsom, jódmentes só, zellerlevél (vagy bármiylen más zöld fűszer), víz.

Elkészítése: Az ép, érett paradicsomokat több vízben, alaposan átmossuk, majd tetszés szerint üvegekbe helyezzük úgy, hogy közben 1-2 zellerlevélkét is beleteszünk. Minden kis üvegre (kb. 3,5 dl-es) szórunk egy jó 1/2 teáskanál sót, majd fölöntjük tiszta vízzel, és ledugaszoljuk az üvegeket. Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt lángra helyezzük, lehetőleg fémalátétre, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni. Ekkorra a paradicsomokon repedés keletkezik, azt jelenti, jól van már. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába. Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk. Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni.


10 megjegyzés:

kicsifasírt írta...

Szia! Annyira jó az oldalad, rengeteg jó kis befőzős receptet találtam itt, és idén végre nekem is megadatott, hogy nekikezdhessek a befőzésnek saját termésből. Nulla tapasztalattal kezdtem neki, az első egy ribizli lekvár volt saját elképzelés szerint, most pedig koktélparadicsomot tettem el a te recepted alapján. Húú, nagyon kíváncsi leszek! Nagyon lelkes vagyok! :) A blogomban írtam is róla, és megjelöltelek forrásként. Köszi még egyszer a receptet!

sedith írta...

Szia, Kistücsök! Én meg annyira örülök az ilyen visszajelzéseknek, amikor csak úgy lehuppanok majdnem éjfélkor a gép elé, hogy benézzek, és ilyen hozzászólások fogadnak! :) Köszönöm, hoyg írtál! Nagyon sok kitartást kívánok a befőzéshez (nem a legkönnyebb, de hosszú távon megéri), és sok-sok örömöt a finomságok elfogyasztásához! Remélem, hoyg tetszeni fog az így eltett paradicsom, nekem nagyon jól bevált múlt télen, idén is teszek el, mert rengeteg koktélparadicsom lett. Próbáld ki, ha gondolod azt is, amiben a paradicsomot összevágva tettem el, úgy már szinte valamilyen kész szósz. :)

Névtelen írta...

Szia! Már tavaly kipróbáltam ezt a pari elrakást, és mondhatom nagyon jó volt télen elővenni őket. Pörköltbe, milánóihoz, pizzára, paprikás krumpliba használtuk. Most készítem az első idei adagot... köszi a receptet! Attila

sedith írta...

Kedves Attila, nagyon örülök a visszajelzésednek, és annak, hoyg sikerült segítenem. Kívánok sok-sok ízletes receptet a családodnak! :)

Unknown írta...

Aszalás nélkül,csak olajban,lehetséges?

sedith írta...

Kedves ismeretlen, nem értem a kérdést, hiszen ezt a paradicsomot nem kell aszalni, ez frissen kerül üvegekbe, és dunsztolva lesz. Paradicsomszószhoz tökéletes a későbbiekben.
Friss paradicsomot olajjal felöntve próbáltam egyszer, de nekem felforrt, pedig valahol olvastam a receptet, nem a saját fejemtől csináltam.

Unknown írta...

Szia. Az idén én is szeretném kipróbálni remélem sikerülni fog. Köszönöm

Bery írta...

És ki próbáltam víz és minden nélkül,se tartósító szer nem vilt,igaz sárga paradicsommal,teleraktam az üveget paradicsommal a kicsiket a egészbe, tűvel megszúrtam a nagyokat feleztem vagy negyedeltem ,tele raktam rá a kupak!, új!!! Kupakkal lefedtem,majd hideg vízbe gázra tettem ,és figyelni kell mert forrástól számítva ,levenni kislángra 15 percig lassú forrásban dunsztolni ,majd elzárni és hagyni kell húlni,ha sok van és kell a dunsztolõ fazék akkor pokrõcokba bugyolálva amíg ki nem hűl,télen felbontod és mintha egy kissé túl érett friss paradicsomot ennél! A lényeg az idő betartása,és a kupak új legyen,mi egész télen ezt ettük,nem a bolti ecetes szart!

Unknown írta...

Szia hat eszt en is ki probalom istenien neznek ki .van egy csomo sarga koktel parim .köszi a receptet 😊😊😊

Unknown írta...

Ma egy ismerős lelkendezett a piacon,hogy milyen finom a koktélparadicsom olajjal és ecettel elrakva.Nemtudta a pontos receptet,azt mondta az interneten találta.Sajnos én nem találom.Ha valaki tudja,kérem küldje el! Már megvettem hozzá a piros és sárga koktélparadicsomot!