2016. december 6., kedd
Babérleveles pityókaleves
Még sosem főztem ilyet. Mármint, hogy pont ilyet. Már sokszor készült babérleveles krumplileves, de sosem ezt a nagyanyáim és édesanyám által is készített egyszerű, hétköznapi változatát. Ahányszor elhatároztam, hogy ilyet főzök, mindig elragadott a hév, és mindig megtoldottam még valami ezzel-azzal, hol murkot (sárgarépa), hol egyéb zöldséget is, hol darált paprikát, hol rizst, hol mittudommit téve még bele. No, de mst azt mondtam: elkészítem. És lőn. Nagyon finom, egyszerű, de nagyszerű és laktató leves. És télen-nyáron étlapon lehet.
Babérleveles pityókaleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).
Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1
Babérleveles pityókaleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).
Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1
Címkék:
egyszerű,
gyors,
gyors és könnyű,
hagyományos,
krumpli,
levesek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2016. december 6., kedd
Babérleveles pityókaleves
Még sosem főztem ilyet. Mármint, hogy pont ilyet. Már sokszor készült babérleveles krumplileves, de sosem ezt a nagyanyáim és édesanyám által is készített egyszerű, hétköznapi változatát. Ahányszor elhatároztam, hogy ilyet főzök, mindig elragadott a hév, és mindig megtoldottam még valami ezzel-azzal, hol murkot (sárgarépa), hol egyéb zöldséget is, hol darált paprikát, hol rizst, hol mittudommit téve még bele. No, de mst azt mondtam: elkészítem. És lőn. Nagyon finom, egyszerű, de nagyszerű és laktató leves. És télen-nyáron étlapon lehet.
Babérleveles pityókaleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).
Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1
Babérleveles pityókaleves
Hozzávalók 4-5 személyre: 6 nagyobbacska krumpli (kb. 1-1,2 kg), 1 hagyma, 4-5 babérlevél, 1,5 evőkanál liszt, 1/2 dl olaj, 1 csapott teáskanál pirospaprika (elhagyható - a mamáim sosem tettek bele), só, ecet, esetleg petrezselyemzöld; a tálaláshoz: tejföl, csípős paprika, vereshagyma (lila hagyma).
Elkészítése: Felforralunk kb. 3 liter vizet, majd beletessszük a meghámozott, kockára vágott krumplit, a babérlevelet, és a meghámozott, de egészben hagyott hagymát. Enyhén megsózzuk, és közepes lángon addig főzzük, míg a krumpli jól meg nem puhul (max. 15-20 perc). Az olajat fölforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd félrevesszük, és elkeverjük benne a pirospaprikát. A leveshez öntjük, miközben azt folyamatosan kavarjuk, végül kevés forró levet öntünk a rántásos edénybe és azt is visszatöltjük a leveshez. Jól kiforraljuk, további sóval és ecettel ízesítjük. Ha szeretnénk, megszórhatjuk petrezselyemzölddel. Tejfölt kínálunk mellé, illetve csípős paprikával vagy lila hagymával (ezt a húgomtól tanultam, ő szokta mindig úgy enni:)), kenyérrel ehetjük.
KT - 2017/1
Címkék:
egyszerű,
gyors,
gyors és könnyű,
hagyományos,
krumpli,
levesek
12 megjegyzés:
- Unknown írta...
-
Köszönöm, ma ezt főzöm.
-
2019. szeptember 28. 9:08
- sedith írta...
-
Egészségetekre, remélem ízleni fog! :)
-
2019. szeptember 28. 12:15
- Unknown írta...
-
Nagyon finom! En is most készítettem el.Szuper!!
-
2019. november 28. 16:58
- Unknown írta...
-
Szuper! Ma én is ezt főztem!!
-
2019. november 28. 17:00
- sedith írta...
-
Egészségükre! :)
-
2019. december 8. 23:06
- Sanci írta...
-
Enis el készítettem és nagyon finom lett! Én meg tettem bele füstölt kolbászt!
-
2020. március 31. 15:04
- Unknown írta...
-
Lehet bele tenni disznóhust amit kockára vágva teszünk bele
-
2020. november 19. 16:58
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen, persze, lehet húst is főzni bele. De régebb mamám és édesanyám, bizony, nem hússal készítette, ha kellett egy gyors, laktató leves. De persze, főzték hússal is, füstölt csonttal, mikor mivel. :)
-
2020. november 19. 23:13
- Unknown írta...
-
Mos csinálom jónak tűnik.
-
2021. február 4. 18:36
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen! Milyen lett a leves, hogy ízlett? Ízlett-e? :)
-
2021. február 6. 11:55
-
Névtelen írta...
-
Igen
-
2021. október 14. 10:42
- Unknown írta...
-
Pontosan! Másként nem is krumpli leves, ha nincs benne fűstölt csont, vagy valami fűstőlt dolog.🤗😉
-
2021. december 2. 16:02
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Köszönöm, ma ezt főzöm.
Egészségetekre, remélem ízleni fog! :)
Nagyon finom! En is most készítettem el.Szuper!!
Szuper! Ma én is ezt főztem!!
Egészségükre! :)
Enis el készítettem és nagyon finom lett! Én meg tettem bele füstölt kolbászt!
Lehet bele tenni disznóhust amit kockára vágva teszünk bele
Kedves Névtelen, persze, lehet húst is főzni bele. De régebb mamám és édesanyám, bizony, nem hússal készítette, ha kellett egy gyors, laktató leves. De persze, főzték hússal is, füstölt csonttal, mikor mivel. :)
Mos csinálom jónak tűnik.
Kedves Névtelen! Milyen lett a leves, hogy ízlett? Ízlett-e? :)
Igen
Pontosan! Másként nem is krumpli leves, ha nincs benne fűstölt csont, vagy valami fűstőlt dolog.🤗😉
Megjegyzés küldése