2017. szeptember 15., péntek

Erdélyi málé

Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.


Erdélyi málé

Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjű kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.


Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1 órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, vajjal jól megkent és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben – de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hőt – 45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában, ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral. 

Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthető.

KT - 2017/9
BA - 2018/3


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen!

Filona írta...

Az adag nem lehet jó. 1,25 lt tej? A tej kivált a süti tetejére.

sedith írta...

Kedves Filona, jó az adag, olyannak kell lennie, mert sülés közben a kukorica mind felszívja a tejes folyadékot. Az igaz,hogy a teteje krémesebb szokott maradni, mint az alja, de rájöttem, hogy sütés közben egyszer fel kell kavarni, hogy egyenletesebben oszoljon el a folyadék.
Sajnálom, hogy csak most vettem észre a hozzászólást (mint látszik, már nem írom a blogot), de remélem, mégis jó lett végül az eredmény. :) Minden jót kívánok.

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni hogy tej helyett mennyi joghurtot kell beletenni mert régebb azzal sütötte nagymamám úgymond savanyú tejjel.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Ha jó híg a joghurt/savanyú tej, akkor majdnem ugyanannyit, mint tejből. Ha sűrű, akkor kevesebb kell, de hígítani kel további tejjel vagy vízzel.

Related Posts with Thumbnails

2017. szeptember 15., péntek

Erdélyi málé

Egy hagyományos, már-már elfeledett sütemény.


Erdélyi málé

Hozzávalók: 1,25 liter tej, 10 dkg cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 30-35 dkg kukoricaliszt (finom szemcséjű kukoricadara), 2 tasak vaníliás cukor; továbbá: vaj, liszt, porcukor.


Elkészítése: Egy tálba öntjük a jól meglangyosított tejet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a vajat és a felvert tojást, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített kukoricalisztet. Állni hagyjuk kb. 1 órát, miközben néha átkavarjuk, majd a masszát sütőpapírral bélelt, vajjal jól megkent és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben – de ha túlságosan pirulna, kissé csökkentve a hőt – 45-50 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kínálhatjuk önmagában, ízesített tejföllel, vagy valamilyen finom, savanykás lekvárral. 

Megjegyzés: Tej helyett hígabb joghurttal vagy aludttejjel is készíthető.

KT - 2017/9
BA - 2018/3


5 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm szépen!

Filona írta...

Az adag nem lehet jó. 1,25 lt tej? A tej kivált a süti tetejére.

sedith írta...

Kedves Filona, jó az adag, olyannak kell lennie, mert sülés közben a kukorica mind felszívja a tejes folyadékot. Az igaz,hogy a teteje krémesebb szokott maradni, mint az alja, de rájöttem, hogy sütés közben egyszer fel kell kavarni, hogy egyenletesebben oszoljon el a folyadék.
Sajnálom, hogy csak most vettem észre a hozzászólást (mint látszik, már nem írom a blogot), de remélem, mégis jó lett végül az eredmény. :) Minden jót kívánok.

Unknown írta...

Azt szeretném kérdezni hogy tej helyett mennyi joghurtot kell beletenni mert régebb azzal sütötte nagymamám úgymond savanyú tejjel.

sedith írta...

Kedves Névtelen! Ha jó híg a joghurt/savanyú tej, akkor majdnem ugyanannyit, mint tejből. Ha sűrű, akkor kevesebb kell, de hígítani kel további tejjel vagy vízzel.