2011. június 24., péntek

Tárkonyos gombapaprikás puliszkával

Nagyon szeretem, szeretjük a tárkonyt. Kísérletezgettem is néha vele, de igazából csak azokba az ételekbe használtam, amiket megszoktunk, amiket - mondjam úgy - nagyanyáim is tárkonnyal ízestettek. Aztán tavaly, majdnem ilyenkor, Alíznál jártam, aki igazi székely étellel kínált meg engem: tárkonyos gombamártással. Amikor meghallottam, mire készül, kicsit elképedtem, de tudtam, hogy nagyon finom lehet, ha ő mondja.:) És úgy is volt. Sőt, Edó is tanúsíthatja, mert ő is evett belőle.:)

Múltkor gyors ebéd kellett, és hústalan. És ezt készítettem el. Fagyasztott csiperkéből, igaz, de ízesítettem szárított vargányával. Isteni lett.



Hozzávalók: 1 nagy hagyma, 1 kicsi zöld paprika, 60 dkg csiperkegomba, félmaréknyi szárított vargánya, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, 2 evőkanál liszt, tej és tejföl, só, bors, ecetes tárkony

Elkészítése: 
A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a kissé összetört szárított vargányát és hagyjuk néhány percig főni. Végül rádobjuk a felszeletelt csiperkét is, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük még egy kevés vízzel. Amikor a gomba megpuhult (10-15 perc), felengedjük a lisztből és tejből készült habarással, ízesítjük tejföllel és apróra vágott ecetes tárkonynal. Ha kell, utánasózunk, illetve - szükség szerint - kevés tárkonyecettel is ízesíthetjük. Puliszkával tálaljuk.

Zöldségnapon és tésztanapon egy az egyben ehető (bár akkor tej helyett jobb vizet használni, és csak kevés tejföllel ízesíteni), és tulajdonképpen húsnapon is ehető puliszkával, de kevesebbel, és kenyeret egyáltalán ne enni mellé.

6 megjegyzés:

Alíz írta...

Abbiza nagyon finom a tárkonyos gombamártás. :) Örülök, hogy annyira ízlett, hogy Te is készíted. :)

Edó írta...

Nagyon is emlékszem arra a gombapaprikásra,soha olyan finomat nem ettem,mint Alíznál!De biztos van ez is olyan,csak sajnos ebből nem ehetek:)

sedith írta...

Alíz, nemcsak a gombamártást, hanem a tárkonyos gulyást is nagyon szerettük. Pedig én nem is tettem bele annyi finomságot, mint te.:)

Edó, hát ebből biza nem is ehetsz.:) A maradékot másnap úgy bekebeleztem, mint a sicc!:)

Alíz írta...

"Mezei újságíró" létemre néha még én is össze tudok hozni finom ételeket... :)))

4Gyerek írta...

Ez finom lehet.

Gombát tegnap ettünk, Oldalbordát kivéve ma puliszka van nálunk.
Toma látom almaborral főzött, én is épp koccintani hívtam a hozzám látogatókat.

Nagyon egy rugóra jár az agyunk, vagy csak a bloggervilág azonos ihletése szállt fel?

Bianka írta...

Ha már gombás és puliszkás csak is isteni lehet

2011. június 24., péntek

Tárkonyos gombapaprikás puliszkával

Bejegyezte: sedith dátum: 8:58
Nagyon szeretem, szeretjük a tárkonyt. Kísérletezgettem is néha vele, de igazából csak azokba az ételekbe használtam, amiket megszoktunk, amiket - mondjam úgy - nagyanyáim is tárkonnyal ízestettek. Aztán tavaly, majdnem ilyenkor, Alíznál jártam, aki igazi székely étellel kínált meg engem: tárkonyos gombamártással. Amikor meghallottam, mire készül, kicsit elképedtem, de tudtam, hogy nagyon finom lehet, ha ő mondja.:) És úgy is volt. Sőt, Edó is tanúsíthatja, mert ő is evett belőle.:)

Múltkor gyors ebéd kellett, és hústalan. És ezt készítettem el. Fagyasztott csiperkéből, igaz, de ízesítettem szárított vargányával. Isteni lett.



Hozzávalók: 1 nagy hagyma, 1 kicsi zöld paprika, 60 dkg csiperkegomba, félmaréknyi szárított vargánya, 1 teáskanál pirospaprika, olaj, 2 evőkanál liszt, tej és tejföl, só, bors, ecetes tárkony

Elkészítése: 
A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a kissé összetört szárított vargányát és hagyjuk néhány percig főni. Végül rádobjuk a felszeletelt csiperkét is, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük még egy kevés vízzel. Amikor a gomba megpuhult (10-15 perc), felengedjük a lisztből és tejből készült habarással, ízesítjük tejföllel és apróra vágott ecetes tárkonynal. Ha kell, utánasózunk, illetve - szükség szerint - kevés tárkonyecettel is ízesíthetjük. Puliszkával tálaljuk.

Zöldségnapon és tésztanapon egy az egyben ehető (bár akkor tej helyett jobb vizet használni, és csak kevés tejföllel ízesíteni), és tulajdonképpen húsnapon is ehető puliszkával, de kevesebbel, és kenyeret egyáltalán ne enni mellé.

6 megjegyzés on "Tárkonyos gombapaprikás puliszkával"

Alíz on 2011. június 24. 9:06 írta...

Abbiza nagyon finom a tárkonyos gombamártás. :) Örülök, hogy annyira ízlett, hogy Te is készíted. :)

Edó on 2011. június 24. 9:10 írta...

Nagyon is emlékszem arra a gombapaprikásra,soha olyan finomat nem ettem,mint Alíznál!De biztos van ez is olyan,csak sajnos ebből nem ehetek:)

sedith on 2011. június 24. 10:14 írta...

Alíz, nemcsak a gombamártást, hanem a tárkonyos gulyást is nagyon szerettük. Pedig én nem is tettem bele annyi finomságot, mint te.:)

Edó, hát ebből biza nem is ehetsz.:) A maradékot másnap úgy bekebeleztem, mint a sicc!:)

Alíz on 2011. június 24. 11:39 írta...

"Mezei újságíró" létemre néha még én is össze tudok hozni finom ételeket... :)))

4Gyerek on 2011. június 24. 15:03 írta...

Ez finom lehet.

Gombát tegnap ettünk, Oldalbordát kivéve ma puliszka van nálunk.
Toma látom almaborral főzött, én is épp koccintani hívtam a hozzám látogatókat.

Nagyon egy rugóra jár az agyunk, vagy csak a bloggervilág azonos ihletése szállt fel?

Bianka on 2011. június 25. 9:44 írta...

Ha már gombás és puliszkás csak is isteni lehet

Related Posts with Thumbnails