2011. szeptember 18., vasárnap

Natúr paradicsomlé

Idén kísérletezgettem, hogy mi is lenne, ha nem tennék tartósítószert a paradicsomlébe. És mi lett? Hát tartósítószermentes paradicsomlé! Két adagot főztem két külön alkalommal, és kétféleképpen is jártam el. Először nem mertem csupán a szárazdunsztra bízni a dolgot, de másodjára felbátorodtam. Először a kihűlt paradicsomlevet üvegekbe töltöttem, és fazékba állítva őket, kidunsztoltam. Egy üveggel azért kipróbáltam úgy is, hogy forrón töltöttem bele, és szárazdunsztba helyeztem, és mivel nem lett semmi baja, hát a második adagot már így tettem el. Eddig is ugyanígy készítettem a paradicsomlevet, csak idén még sót sem tettem bele, csupán paprikával és zellerrel ízesítettem, úgyhogy natúr a szó legszorosabb értelmében. :) 



Natúr paradicsomlé

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű érett paradicsom, 2-3 zöld paprika, 1 nagy csokor zellerzöld

Elkészítése: A paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, miközben csumáját és fekete részeit eltávolítjuk. Nagyobbacska edényben főni tesszük, és addig főzzük, amíg a paradicsom héja jól leválik a húsáról. Ekkor félrevesszük, hagyjuk egy keveset hűlni, majd átpasszírozzuk. A mag és héj nélküli levet visszaöntjük a főzőedénybe, hozzáadjuk a jól megmosott, egészben hagyott paprikákat és a megkötözött zellerlevelet, majd kb. félórát főzzük tovább. Azonforrón üvegekebe töltjük; az üvegek szájára celofándarabot helyezünk, majd rácsavarjuk a kupakot, és szárazdunsztba helyezzük.

Majd' elfelejtettem megmutatni egy fotót... :)



13 megjegyzés:

Edó írta...

Hú,na ez nagyon tetszik nekem!Lehet én is készítek,nagyon jól fog jönni majd egy csomó ételhez.

Éva írta...

Én is olvastam ehhez hasonló módon , sőt még paprikát , zellert sem tett bele. Szerettem volna kipróbálni, de eddig még nem csináltam meg!

sedith írta...

Edó, ha van még paradicsomod, akkor mindenképpen próbáld ki. Isteni íze van.

Éva, a paprika és a zeller nagyon különleges aromát ad neki. Anyósomtól tanultam így, azóta mindig teszek bele. Nagyon egyedi aromája lesz. Sózni pedig lehet utólag is.

Sziluett írta...

Szép színe van, igazi natúr házi, nem olyan mű színű mint a boltiak...

sedith írta...

Sziluett, ennél házibb nem is lehet: szüleim kertjéből való. :)

Kati írta...

Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

Kati írta...

Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

Vicuska írta...

Paprikát én is mindig belefőzöm, ízben nagyon harmonizál a paradicsomlével, kevés cukrot is a savanyút ellensúlyozva... de tartósítószer nélkül még sohasem mertem elrakni télére...

egycsipet írta...

Idén én is tartósítószer nélkül készítettem a paradicsomokat. Nagyon remélem, hogy teljesítik is az elvárásaimat. :)))))

Aleda írta...

Tartósítószert én sem teszek bele és száraz dunsztban hagyom kihűlni.Nagymamám mindig mondta,ha jól feladja a vizét,akkor nem fog megromlani.Paprikát,zellerlevelet viszont nem tettem eddig bele,de jövőre kipróbálom,attól csak finomabb lehet.

4Gyerek írta...

tartósítószert én is csak a celofánosaknál használtam, azt is a celofánrétegek közé.
paprika-zeller nálam sem került bele, zellerrel pár éve kerültem köszönő viszonyba, nem esem át a ló túloldalára.
Klassz az óriás méretű darab. Miénkről elmaradt a fotó, az kilón felüli volt, asszem.

Bianka írta...

Gyönyörű ez a paradicsom

Helga írta...

Nálam is ilyen szépen elkülönült a sűrűje, egyik tapasztalt ismerősömtől hallottam, hogy ilyen kell legyen. Nagyon mutatósak. Ja, és a paradicsom... hihetetlen.

2011. szeptember 18., vasárnap

Natúr paradicsomlé

Bejegyezte: sedith dátum: 10:48
Idén kísérletezgettem, hogy mi is lenne, ha nem tennék tartósítószert a paradicsomlébe. És mi lett? Hát tartósítószermentes paradicsomlé! Két adagot főztem két külön alkalommal, és kétféleképpen is jártam el. Először nem mertem csupán a szárazdunsztra bízni a dolgot, de másodjára felbátorodtam. Először a kihűlt paradicsomlevet üvegekbe töltöttem, és fazékba állítva őket, kidunsztoltam. Egy üveggel azért kipróbáltam úgy is, hogy forrón töltöttem bele, és szárazdunsztba helyeztem, és mivel nem lett semmi baja, hát a második adagot már így tettem el. Eddig is ugyanígy készítettem a paradicsomlevet, csak idén még sót sem tettem bele, csupán paprikával és zellerrel ízesítettem, úgyhogy natúr a szó legszorosabb értelmében. :) 



Natúr paradicsomlé

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű érett paradicsom, 2-3 zöld paprika, 1 nagy csokor zellerzöld

Elkészítése: A paradicsomot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk, miközben csumáját és fekete részeit eltávolítjuk. Nagyobbacska edényben főni tesszük, és addig főzzük, amíg a paradicsom héja jól leválik a húsáról. Ekkor félrevesszük, hagyjuk egy keveset hűlni, majd átpasszírozzuk. A mag és héj nélküli levet visszaöntjük a főzőedénybe, hozzáadjuk a jól megmosott, egészben hagyott paprikákat és a megkötözött zellerlevelet, majd kb. félórát főzzük tovább. Azonforrón üvegekebe töltjük; az üvegek szájára celofándarabot helyezünk, majd rácsavarjuk a kupakot, és szárazdunsztba helyezzük.

Majd' elfelejtettem megmutatni egy fotót... :)



13 megjegyzés on "Natúr paradicsomlé"

Edó on 2011. szeptember 18. 13:00 írta...

Hú,na ez nagyon tetszik nekem!Lehet én is készítek,nagyon jól fog jönni majd egy csomó ételhez.

Éva on 2011. szeptember 18. 16:47 írta...

Én is olvastam ehhez hasonló módon , sőt még paprikát , zellert sem tett bele. Szerettem volna kipróbálni, de eddig még nem csináltam meg!

sedith on 2011. szeptember 18. 16:51 írta...

Edó, ha van még paradicsomod, akkor mindenképpen próbáld ki. Isteni íze van.

Éva, a paprika és a zeller nagyon különleges aromát ad neki. Anyósomtól tanultam így, azóta mindig teszek bele. Nagyon egyedi aromája lesz. Sózni pedig lehet utólag is.

Sziluett on 2011. szeptember 18. 18:23 írta...

Szép színe van, igazi natúr házi, nem olyan mű színű mint a boltiak...

sedith on 2011. szeptember 18. 18:31 írta...

Sziluett, ennél házibb nem is lehet: szüleim kertjéből való. :)

Kati on 2011. szeptember 18. 20:19 írta...

Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

Kati on 2011. szeptember 18. 20:34 írta...

Így tartósítószer nélkül még mi sem készítettünk, de jó lenne kipróbálni.

Vicuska on 2011. szeptember 18. 23:06 írta...

Paprikát én is mindig belefőzöm, ízben nagyon harmonizál a paradicsomlével, kevés cukrot is a savanyút ellensúlyozva... de tartósítószer nélkül még sohasem mertem elrakni télére...

egycsipet on 2011. szeptember 19. 11:54 írta...

Idén én is tartósítószer nélkül készítettem a paradicsomokat. Nagyon remélem, hogy teljesítik is az elvárásaimat. :)))))

Aleda on 2011. szeptember 19. 19:25 írta...

Tartósítószert én sem teszek bele és száraz dunsztban hagyom kihűlni.Nagymamám mindig mondta,ha jól feladja a vizét,akkor nem fog megromlani.Paprikát,zellerlevelet viszont nem tettem eddig bele,de jövőre kipróbálom,attól csak finomabb lehet.

4Gyerek on 2011. szeptember 20. 0:02 írta...

tartósítószert én is csak a celofánosaknál használtam, azt is a celofánrétegek közé.
paprika-zeller nálam sem került bele, zellerrel pár éve kerültem köszönő viszonyba, nem esem át a ló túloldalára.
Klassz az óriás méretű darab. Miénkről elmaradt a fotó, az kilón felüli volt, asszem.

Bianka on 2011. szeptember 20. 17:08 írta...

Gyönyörű ez a paradicsom

Helga on 2011. szeptember 21. 17:03 írta...

Nálam is ilyen szépen elkülönült a sűrűje, egyik tapasztalt ismerősömtől hallottam, hogy ilyen kell legyen. Nagyon mutatósak. Ja, és a paradicsom... hihetetlen.

Related Posts with Thumbnails