2014. március 21., péntek

Medvehagymás édeskömény-krémleves

... és "beütött" nálunk is a medvehagymaszezon!!! Indulhatnak a vele készült receptek! Már több is készült. Ez volt idén az első. Még útban hazafelé a piacról arra gondoltam, hogy egyszerűen medvehagymakrémlevest készítek, olyanról még úgysem hallottam (pedig látom, van jónéhány verzió a neten), de amit hazaérkeztem, és megláttam a hűtőben az édesköményt, már rögtön tudtam, hogy azt is felhasználom hozzá. Nem bántam meg. Érdekes, különleges nagyon finom íze lett a levesnek. Nagyobbik lányomnak annyira ízlett, hogy miután megkóstolt egy kanálnyit belőle, végignyúlt a földön azt bemutatandó, hogy menten elájul tőle. :D De tényleg, igazi ízorgia volt. :) Mindenki szerette a családban.


Medvehagymás édeskömény-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 40 dkg (2 közepes) édeskömény, 2 evőkanál +1/2 dl olívaolaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1,5 dl joghurt, kb. 15 medvehagymalevél, só, esetleg citromlé; a tálaláshoz: személyenként 1-2 tojás.

Elkészítése: Felforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, és üvegesre dinszteljük rajta a csíkokra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén vékonyan felszeletelt édesköményt, enyhén megsózzuk, és gyakran kavargatva, egy-egy kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, és félretesszük. Felforrósítjuk a 1/2 dl olajat, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Felöntjük a tejszínnel meg kevés vízzel, simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot meg az édesköménypürét, és további vízzel tetszés szerint hígítjuk. Miután jól kiforraltuk, belekeverjük a nagyon finomra aprított medvehagymát is, szükség szerint sózzuk még, illetve ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Keményre főzött tojással tálaljuk.

Megjegyzés: Ha a levest nem tálaljuk azonnal, készítsük hígabbra, mert állás közben még sokat sűrűsödik. Ha mégis besűrűsödött, hígítsuk vízzel, de utána jól ki kel forralni, illetve sóval és citromlével utána kell ízesíteni.


0 megjegyzés:

2014. március 21., péntek

Medvehagymás édeskömény-krémleves

Bejegyezte: sedith dátum: 21:33
... és "beütött" nálunk is a medvehagymaszezon!!! Indulhatnak a vele készült receptek! Már több is készült. Ez volt idén az első. Még útban hazafelé a piacról arra gondoltam, hogy egyszerűen medvehagymakrémlevest készítek, olyanról még úgysem hallottam (pedig látom, van jónéhány verzió a neten), de amit hazaérkeztem, és megláttam a hűtőben az édesköményt, már rögtön tudtam, hogy azt is felhasználom hozzá. Nem bántam meg. Érdekes, különleges nagyon finom íze lett a levesnek. Nagyobbik lányomnak annyira ízlett, hogy miután megkóstolt egy kanálnyit belőle, végignyúlt a földön azt bemutatandó, hogy menten elájul tőle. :D De tényleg, igazi ízorgia volt. :) Mindenki szerette a családban.


Medvehagymás édeskömény-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 40 dkg (2 közepes) édeskömény, 2 evőkanál +1/2 dl olívaolaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1,5 dl joghurt, kb. 15 medvehagymalevél, só, esetleg citromlé; a tálaláshoz: személyenként 1-2 tojás.

Elkészítése: Felforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, és üvegesre dinszteljük rajta a csíkokra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén vékonyan felszeletelt édesköményt, enyhén megsózzuk, és gyakran kavargatva, egy-egy kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, és félretesszük. Felforrósítjuk a 1/2 dl olajat, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Felöntjük a tejszínnel meg kevés vízzel, simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot meg az édesköménypürét, és további vízzel tetszés szerint hígítjuk. Miután jól kiforraltuk, belekeverjük a nagyon finomra aprított medvehagymát is, szükség szerint sózzuk még, illetve ízlés szerint citromlével savanyítjuk. Keményre főzött tojással tálaljuk.

Megjegyzés: Ha a levest nem tálaljuk azonnal, készítsük hígabbra, mert állás közben még sokat sűrűsödik. Ha mégis besűrűsödött, hígítsuk vízzel, de utána jól ki kel forralni, illetve sóval és citromlével utána kell ízesíteni.


0 megjegyzés on "Medvehagymás édeskömény-krémleves"

Related Posts with Thumbnails