2014. szeptember 4., csütörtök

Üvegben eltett koktélparadicsom

Akkora a kimaradásom, és annyi a lejegyezni való receptem, hogy azt sem tudom, melyikkel kezdjem.
Egy nagyon egyszerűt hozok most - leírni is könnyű, meg elkészíteni is.
Nagyon sok koktélparadicsomunk lett az idén, és kár lett volna, hogy ne élvezzük később is az ízeket, színeket. Néhány évvel ezelőtt már csináltam üvegben eltett paradicsomot, de akkor éppen a hatalmas fajtából valók készültek tönkremenni, és úgy mentettem meg az enyészettől. Most a koktélparadicsomokat menekítettem át későbbre. Más paradicsomot is lehet így eltenni, csupán annyi különbséggel, hogy a nagyobb méretűeket érdemes meghámozni előtte. Ez egy nagyon egyszerű változat, lehet azonban "komplikálni" is különféle ízesítésekkel.


Üvegben eltett koktélparadicsom

Hozzávalók: piros és sárga koktélparadicsom, jódmentes só, zellerlevél (vagy bármiylen más zöld fűszer), víz.

Elkészítése: Az ép, érett paradicsomokat több vízben, alaposan átmossuk, majd tetszés szerint üvegekbe helyezzük úgy, hogy közben 1-2 zellerlevélkét is beleteszünk. Minden kis üvegre (kb. 3,5 dl-es) szórunk egy jó 1/2 teáskanál sót, majd fölöntjük tiszta vízzel, és ledugaszoljuk az üvegeket. Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt lángra helyezzük, lehetőleg fémalátétre, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni. Ekkorra a paradicsomokon repedés keletkezik, azt jelenti, jól van már. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába. Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk. Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés:

kistücsök írta...

Szia! Annyira jó az oldalad, rengeteg jó kis befőzős receptet találtam itt, és idén végre nekem is megadatott, hogy nekikezdhessek a befőzésnek saját termésből. Nulla tapasztalattal kezdtem neki, az első egy ribizli lekvár volt saját elképzelés szerint, most pedig koktélparadicsomot tettem el a te recepted alapján. Húú, nagyon kíváncsi leszek! Nagyon lelkes vagyok! :) A blogomban írtam is róla, és megjelöltelek forrásként. Köszi még egyszer a receptet!

sedith írta...

Szia, Kistücsök! Én meg annyira örülök az ilyen visszajelzéseknek, amikor csak úgy lehuppanok majdnem éjfélkor a gép elé, hogy benézzek, és ilyen hozzászólások fogadnak! :) Köszönöm, hoyg írtál! Nagyon sok kitartást kívánok a befőzéshez (nem a legkönnyebb, de hosszú távon megéri), és sok-sok örömöt a finomságok elfogyasztásához! Remélem, hoyg tetszeni fog az így eltett paradicsom, nekem nagyon jól bevált múlt télen, idén is teszek el, mert rengeteg koktélparadicsom lett. Próbáld ki, ha gondolod azt is, amiben a paradicsomot összevágva tettem el, úgy már szinte valamilyen kész szósz. :)

2014. szeptember 4., csütörtök

Üvegben eltett koktélparadicsom

Bejegyezte: sedith dátum: 23:40
Akkora a kimaradásom, és annyi a lejegyezni való receptem, hogy azt sem tudom, melyikkel kezdjem.
Egy nagyon egyszerűt hozok most - leírni is könnyű, meg elkészíteni is.
Nagyon sok koktélparadicsomunk lett az idén, és kár lett volna, hogy ne élvezzük később is az ízeket, színeket. Néhány évvel ezelőtt már csináltam üvegben eltett paradicsomot, de akkor éppen a hatalmas fajtából valók készültek tönkremenni, és úgy mentettem meg az enyészettől. Most a koktélparadicsomokat menekítettem át későbbre. Más paradicsomot is lehet így eltenni, csupán annyi különbséggel, hogy a nagyobb méretűeket érdemes meghámozni előtte. Ez egy nagyon egyszerű változat, lehet azonban "komplikálni" is különféle ízesítésekkel.


Üvegben eltett koktélparadicsom

Hozzávalók: piros és sárga koktélparadicsom, jódmentes só, zellerlevél (vagy bármiylen más zöld fűszer), víz.

Elkészítése: Az ép, érett paradicsomokat több vízben, alaposan átmossuk, majd tetszés szerint üvegekbe helyezzük úgy, hogy közben 1-2 zellerlevélkét is beleteszünk. Minden kis üvegre (kb. 3,5 dl-es) szórunk egy jó 1/2 teáskanál sót, majd fölöntjük tiszta vízzel, és ledugaszoljuk az üvegeket. Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt lángra helyezzük, lehetőleg fémalátétre, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni. Ekkorra a paradicsomokon repedés keletkezik, azt jelenti, jól van már. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába. Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk. Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés on "Üvegben eltett koktélparadicsom"

kistücsök on 2015. július 29. 10:30 írta...

Szia! Annyira jó az oldalad, rengeteg jó kis befőzős receptet találtam itt, és idén végre nekem is megadatott, hogy nekikezdhessek a befőzésnek saját termésből. Nulla tapasztalattal kezdtem neki, az első egy ribizli lekvár volt saját elképzelés szerint, most pedig koktélparadicsomot tettem el a te recepted alapján. Húú, nagyon kíváncsi leszek! Nagyon lelkes vagyok! :) A blogomban írtam is róla, és megjelöltelek forrásként. Köszi még egyszer a receptet!

sedith on 2015. július 29. 23:42 írta...

Szia, Kistücsök! Én meg annyira örülök az ilyen visszajelzéseknek, amikor csak úgy lehuppanok majdnem éjfélkor a gép elé, hogy benézzek, és ilyen hozzászólások fogadnak! :) Köszönöm, hoyg írtál! Nagyon sok kitartást kívánok a befőzéshez (nem a legkönnyebb, de hosszú távon megéri), és sok-sok örömöt a finomságok elfogyasztásához! Remélem, hoyg tetszeni fog az így eltett paradicsom, nekem nagyon jól bevált múlt télen, idén is teszek el, mert rengeteg koktélparadicsom lett. Próbáld ki, ha gondolod azt is, amiben a paradicsomot összevágva tettem el, úgy már szinte valamilyen kész szósz. :)

Related Posts with Thumbnails