2010. november 10., szerda

Tejben pácolt csuka



Ez volt az első étel, amit a deltai zsákmányból készítettem. Mint nemrég írtam, mindig azon "fáradozom", hogy halételeink minél sokfélébbek legyenek, így aztán a csukát legelőször úgy készítettem el, hogy kb. fél napig fűszeres tejben pácoltam, majd egyszerűen, néhány perc alatt megpároltam. Köret bármi lehet mellé, nálunk, mint szinte mindig csak kenyér volt, az is annak, akinek kellett. :) Pici citromlevet azért még facsartunk rá.

Tejben pácolt hal (csuka)

Hozzávalók:
- halpatkók vagy halfilé ízlés, netán lehetőség szerint (nekem kb. 60 dkg volt)
- só, bors
 - 15-20 szem borókabogyó
- 2-3 cikk fokhagyma
- tej
- pici olaj

Elkészítése:
A halat besózzuk-borsozzuk A fokhagymát és a borókabogyót összezúzzuk, majd egy tálba tesszük. még szórunk rá kevés sót és borsot, majd felöntjük kb. 2 dl tejjel. Jól elkavarjuk és belehelyezzük a haldarabokat. Ha véletlenül nem lepi el a halat, még öntsünk hozzá tejet. Az edényt szorosan lezárjuk, hűtőbe tesszük és hagyjuk érlelődni legalább fél napig.
Végül egy serpenyőben olajat forrósítunk, a haldarabokat beletesszük, ráöntünk kevés fűszeres tejet és néhány korty vizet és lefedve, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Közben egyszer meg is fordíthatjuk a halszeleteket.
Muzsdéjjal, bármilyen salátával fogyasztható a szétválasztós diétákban.

EK - 2010/12

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Atya-gatya isteni lehet :)

családi tűzhely írta...

Jól hangzik:)

Ami írta...

Micsoda finomság :)

iméon írta...

Szia!

Nincs valami jó kis Márton napi libarecepted? Szerintem a töltött egyben sült libához ügyetlen lennék, inkább sült libacombban gondolkodom párolt vörös káposztával. De nem találtam eddig jó receptet hozzá a neten. Köszi.

sedith írta...

Noémi, a 9-es Kifőztükben találsz libás recpteket, méghozzá jó sokat. Sajnos, libát még sosem készítettem, nem jutottam hozzá.
A Kifőztük-öt itt találod: http://www.kifoztuk.hu/ Regisztráció (ingyenes) és belépés után már töltheted le a jobbnál jobb számokat!:)

Kati írta...

Nálatok a szokás szerinti köret hal mellé a kenyér, nálunk pedig a szokás szerinti - és mondhatni egyetlen - elkészítési módja a halnak (ittenieknek: ponty, csuka, harcsa, kárász...), hogy rántva készítjük.
A tengerieket pedig olajon/vajon átsütöm... de hogy párolva készítsem... nem nagyon ennék meg...

sedith írta...

Nem, Kati, itt a hal szokásos elkészítési módja a puliszkalisztba forgatás és a bő olajban kisütés, köret pedig a puliszka és muzsdéj. "Nálunk" ezesetben a családunkat jelenti, ugyanis mi legtöbbször nem eszünk semmiféle köretet a húsok mellé, inkább salátát, esetleg kenyeret vagy semmit. :) Köretet akkor szoktam csinálni, ha a hús önmagában kevés lenne négyünknek, vagy ha váratlan vendég toppan be, illetve vasárnapon. :)

Rántva évek óta nem készítettem a halat, mert egyrészt István szerint ne rontsam el tojásos panírral a drága halat :D, másrészt ritkán veszünk üzletből filét, amit nyugodtan lehet enni, a csontos, szálkás halmeg nem igazán jó rántva, nem lehet "egy jót enni belőle".:P

Pedig párolva is nagyon finom. Sütőben sütve is szereti István.:)

Anna írta...

De jó világ van nálatok! Csuka így meg csuka úgy készítve. Hmmm...
Lássam csak, nem kell arra járjunk mostanában?
Még megeszitek mind a halat addigra!!! ;-))

sedith írta...

Anna, nagyjából úgy lesz! Úgyhogy siessetek!:)

trendo írta...

Kóstolt meg az én Rókába töltött csukámat! :))))

Related Posts with Thumbnails

2010. november 10., szerda

Tejben pácolt csuka



Ez volt az első étel, amit a deltai zsákmányból készítettem. Mint nemrég írtam, mindig azon "fáradozom", hogy halételeink minél sokfélébbek legyenek, így aztán a csukát legelőször úgy készítettem el, hogy kb. fél napig fűszeres tejben pácoltam, majd egyszerűen, néhány perc alatt megpároltam. Köret bármi lehet mellé, nálunk, mint szinte mindig csak kenyér volt, az is annak, akinek kellett. :) Pici citromlevet azért még facsartunk rá.

Tejben pácolt hal (csuka)

Hozzávalók:
- halpatkók vagy halfilé ízlés, netán lehetőség szerint (nekem kb. 60 dkg volt)
- só, bors
 - 15-20 szem borókabogyó
- 2-3 cikk fokhagyma
- tej
- pici olaj

Elkészítése:
A halat besózzuk-borsozzuk A fokhagymát és a borókabogyót összezúzzuk, majd egy tálba tesszük. még szórunk rá kevés sót és borsot, majd felöntjük kb. 2 dl tejjel. Jól elkavarjuk és belehelyezzük a haldarabokat. Ha véletlenül nem lepi el a halat, még öntsünk hozzá tejet. Az edényt szorosan lezárjuk, hűtőbe tesszük és hagyjuk érlelődni legalább fél napig.
Végül egy serpenyőben olajat forrósítunk, a haldarabokat beletesszük, ráöntünk kevés fűszeres tejet és néhány korty vizet és lefedve, kb. 10 perc alatt megpároljuk. Közben egyszer meg is fordíthatjuk a halszeleteket.
Muzsdéjjal, bármilyen salátával fogyasztható a szétválasztós diétákban.

EK - 2010/12

10 megjegyzés:

Bianka írta...

Atya-gatya isteni lehet :)

családi tűzhely írta...

Jól hangzik:)

Ami írta...

Micsoda finomság :)

iméon írta...

Szia!

Nincs valami jó kis Márton napi libarecepted? Szerintem a töltött egyben sült libához ügyetlen lennék, inkább sült libacombban gondolkodom párolt vörös káposztával. De nem találtam eddig jó receptet hozzá a neten. Köszi.

sedith írta...

Noémi, a 9-es Kifőztükben találsz libás recpteket, méghozzá jó sokat. Sajnos, libát még sosem készítettem, nem jutottam hozzá.
A Kifőztük-öt itt találod: http://www.kifoztuk.hu/ Regisztráció (ingyenes) és belépés után már töltheted le a jobbnál jobb számokat!:)

Kati írta...

Nálatok a szokás szerinti köret hal mellé a kenyér, nálunk pedig a szokás szerinti - és mondhatni egyetlen - elkészítési módja a halnak (ittenieknek: ponty, csuka, harcsa, kárász...), hogy rántva készítjük.
A tengerieket pedig olajon/vajon átsütöm... de hogy párolva készítsem... nem nagyon ennék meg...

sedith írta...

Nem, Kati, itt a hal szokásos elkészítési módja a puliszkalisztba forgatás és a bő olajban kisütés, köret pedig a puliszka és muzsdéj. "Nálunk" ezesetben a családunkat jelenti, ugyanis mi legtöbbször nem eszünk semmiféle köretet a húsok mellé, inkább salátát, esetleg kenyeret vagy semmit. :) Köretet akkor szoktam csinálni, ha a hús önmagában kevés lenne négyünknek, vagy ha váratlan vendég toppan be, illetve vasárnapon. :)

Rántva évek óta nem készítettem a halat, mert egyrészt István szerint ne rontsam el tojásos panírral a drága halat :D, másrészt ritkán veszünk üzletből filét, amit nyugodtan lehet enni, a csontos, szálkás halmeg nem igazán jó rántva, nem lehet "egy jót enni belőle".:P

Pedig párolva is nagyon finom. Sütőben sütve is szereti István.:)

Anna írta...

De jó világ van nálatok! Csuka így meg csuka úgy készítve. Hmmm...
Lássam csak, nem kell arra járjunk mostanában?
Még megeszitek mind a halat addigra!!! ;-))

sedith írta...

Anna, nagyjából úgy lesz! Úgyhogy siessetek!:)

trendo írta...

Kóstolt meg az én Rókába töltött csukámat! :))))