2011. június 18., szombat

Tepsis csirkemell sült sárgarépával

Nem szeretem a címben leírni a receptet, azaz nem bírom az olyan címeket, mint pl. sajtos-almás-rebarbarás csirkemell karamellizált, mentás sárgarépával. Pedig az alábbiakban ezt fogjátok találni! Csak most nem vagyok annyira kreatív passzban, hogy valami jó kis fantázianevet találtam volna ki az ételnek.:)
Nagyon finom lett, a lányok alig győzték magukba gyúrni.



Az eredeti ötletet Jutkának köszönhetem, és az ő Nagyágon megkóstolt ananászos grillezett csirkemellének. Ugyanazt akartam én is. De amikor elmentem az üzletbe és megláttam, hogy 6,50-et kérnek egy ananászkonzervért (utoljára, nem is olyan régen még kb. 2,50-ért vettem), rögtön meggondoltam magam és azon helyben eldöntöttem, hogy jó lesz hozzá a már birtokomban lévő alma is.:) Két perc múlva, már hazafelé menet, az is eldőlt, hogy a hűtőben árválkodó néhány szál rebarbarát is felhasználom még hozzá. A piacon gyönyörű kötés újsárgarépát láttam: megvettem. A néni 1 lejért vesztegetett még egy-egy nagy csokor mentát is, hát egyet abból is hazahoztam. És mire hazaértem, az újabb házasság is ki volt tervelve: sárgarépa és menta, násznagyok pedig: cukor és balzsamecet, koszorúslány: só. És akkor most már, ennyi szófosás után, jöjjön a tulajdonképpeni recept.:)

Tepsis csirkemell sült sárgarépával

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb csirkemell, 2 nagy alma, 4 vékony vagy 2 vastagabb szál rebarbara, só, grillfűszer vagy csirkefűszer (illetve tetszés szerint), 30 dkg (füstölt) sajt, 20 dkg császárszalonna; a körethez: 7-8 db. újsárgarépa, só ízlés szerint, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál balzsamecet, 5 dkg vaj, 10 mentalevél.

Elkészítése:
A sárgarépával indítunk. A répát alaposan megmossuk, kivágjuk belőle az esetleges hibákat. Héjastól egy  vastagon kivajazott hőálló edénybe tesszük, megszórjuk   sóval,  rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a balzsamecettel és ráöntünk kb. 0,5 dl vizet. A tetejére szórjuk a mentaleveleket, lefedjük, és forró sütőben 35-40 perc alatt hagyjuk megpárolódni-megsülni.
A csirkemellet felszeleteljük, enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és kevés grillfűszerrel, majd félretesszük. Az almát és a rebarbarát meghámozzuk, majd nagyjából egyforma kockákra vágjuk. A császárszalonnának lehúzzuk a bőrét és befedjük vele egy hőálló üvegtál vagy tepsi alját. Ráhelyezzük a csirkemellet, elterítjük rajta a rebarbara-alma keveréket, és fedő nélkül kb. 15 percre forró sütőbe toljuk. Ekkor kivesszük, beborítjuk a szeletekre vágott sajttal, és néhány percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Tálalás előtt hagyjuk néhány percig hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Szétválasztós diétában ehető húsnapon.

KAL - 2012

4 megjegyzés:

4Gyerek írta...

na, megint carakodik a blogspot. az előbb egymás alatt duplán nyitotta ki ezt a bejegyzésed, s service unavailable hibát jelzett ha megjegyzés ablakot próbáltam előhívni.

no, de akkor azt akarám írni, hogy eme hozzávalók nászát a tányéromban tudnám végső akkordnak elképzelni.
itt miért nem látok fűszernővényeket a piacon? hársfavirágot, bodzát akarnának rám sózni, azt meg fújják fel. van sajátom.

Kati írta...

Hát tényleg vmi baj van, a megjegyzés megnyitásakor beugrik vmi oldal, amit még lezárni is alig lehet.

A fenti főztöd tényleg nagyon jó párosítás, én is szívesen megkóstólnám.

sedith írta...

Éva, Kati, tegnap próbálgattam valami új sablonokat, és szerintem ez bolygatta fel a rendet. Nem tudom, nálatok hoygan látszik, de nálam kétszer szerepel a blogcím, és érdekes módon ki sem tudom törölni.
Ezenkívül viszont semmi más problémát nem észleltem.
Azt én is tapasztaltam már több blognál, hogy a megjegyzésablak nyitásakor valami spam-oldalra irányít, többek között a tiednél, Éva.

Éva, tavaly megjártam én is a bodzával. Csak úgy, szinte hülyeségből - mert úgysem vettem volna - megkérdeztem, mennyit kérnek érte. És ne tudd meg, vagy 5 lejt kért vagy 5 virágra. De olyan agresszíven akarta rámsózni, hogy végül azt mondtam neki: tudja mit, megyek szedek egy nagy kosárral, majd jövök, s eladom magának 1 lejért darabját. Akkor békén hagyott.
Itt a nénikék mindent árulnak, amijük van: petrezselyem, kapor, csombor, lestyán, menta, tárkony (jujj, no ezt hamar vegyem is meg, mert nem lesz aztán).

Bianka írta...

Remek

2011. június 18., szombat

Tepsis csirkemell sült sárgarépával

Bejegyezte: sedith dátum: 14:54
Nem szeretem a címben leírni a receptet, azaz nem bírom az olyan címeket, mint pl. sajtos-almás-rebarbarás csirkemell karamellizált, mentás sárgarépával. Pedig az alábbiakban ezt fogjátok találni! Csak most nem vagyok annyira kreatív passzban, hogy valami jó kis fantázianevet találtam volna ki az ételnek.:)
Nagyon finom lett, a lányok alig győzték magukba gyúrni.



Az eredeti ötletet Jutkának köszönhetem, és az ő Nagyágon megkóstolt ananászos grillezett csirkemellének. Ugyanazt akartam én is. De amikor elmentem az üzletbe és megláttam, hogy 6,50-et kérnek egy ananászkonzervért (utoljára, nem is olyan régen még kb. 2,50-ért vettem), rögtön meggondoltam magam és azon helyben eldöntöttem, hogy jó lesz hozzá a már birtokomban lévő alma is.:) Két perc múlva, már hazafelé menet, az is eldőlt, hogy a hűtőben árválkodó néhány szál rebarbarát is felhasználom még hozzá. A piacon gyönyörű kötés újsárgarépát láttam: megvettem. A néni 1 lejért vesztegetett még egy-egy nagy csokor mentát is, hát egyet abból is hazahoztam. És mire hazaértem, az újabb házasság is ki volt tervelve: sárgarépa és menta, násznagyok pedig: cukor és balzsamecet, koszorúslány: só. És akkor most már, ennyi szófosás után, jöjjön a tulajdonképpeni recept.:)

Tepsis csirkemell sült sárgarépával

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb csirkemell, 2 nagy alma, 4 vékony vagy 2 vastagabb szál rebarbara, só, grillfűszer vagy csirkefűszer (illetve tetszés szerint), 30 dkg (füstölt) sajt, 20 dkg császárszalonna; a körethez: 7-8 db. újsárgarépa, só ízlés szerint, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál balzsamecet, 5 dkg vaj, 10 mentalevél.

Elkészítése:
A sárgarépával indítunk. A répát alaposan megmossuk, kivágjuk belőle az esetleges hibákat. Héjastól egy  vastagon kivajazott hőálló edénybe tesszük, megszórjuk   sóval,  rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a balzsamecettel és ráöntünk kb. 0,5 dl vizet. A tetejére szórjuk a mentaleveleket, lefedjük, és forró sütőben 35-40 perc alatt hagyjuk megpárolódni-megsülni.
A csirkemellet felszeleteljük, enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és kevés grillfűszerrel, majd félretesszük. Az almát és a rebarbarát meghámozzuk, majd nagyjából egyforma kockákra vágjuk. A császárszalonnának lehúzzuk a bőrét és befedjük vele egy hőálló üvegtál vagy tepsi alját. Ráhelyezzük a csirkemellet, elterítjük rajta a rebarbara-alma keveréket, és fedő nélkül kb. 15 percre forró sütőbe toljuk. Ekkor kivesszük, beborítjuk a szeletekre vágott sajttal, és néhány percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Tálalás előtt hagyjuk néhány percig hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Szétválasztós diétában ehető húsnapon.

KAL - 2012

4 megjegyzés on "Tepsis csirkemell sült sárgarépával"

4Gyerek on 2011. június 18. 19:31 írta...

na, megint carakodik a blogspot. az előbb egymás alatt duplán nyitotta ki ezt a bejegyzésed, s service unavailable hibát jelzett ha megjegyzés ablakot próbáltam előhívni.

no, de akkor azt akarám írni, hogy eme hozzávalók nászát a tányéromban tudnám végső akkordnak elképzelni.
itt miért nem látok fűszernővényeket a piacon? hársfavirágot, bodzát akarnának rám sózni, azt meg fújják fel. van sajátom.

Kati on 2011. június 19. 10:32 írta...

Hát tényleg vmi baj van, a megjegyzés megnyitásakor beugrik vmi oldal, amit még lezárni is alig lehet.

A fenti főztöd tényleg nagyon jó párosítás, én is szívesen megkóstólnám.

sedith on 2011. június 19. 11:11 írta...

Éva, Kati, tegnap próbálgattam valami új sablonokat, és szerintem ez bolygatta fel a rendet. Nem tudom, nálatok hoygan látszik, de nálam kétszer szerepel a blogcím, és érdekes módon ki sem tudom törölni.
Ezenkívül viszont semmi más problémát nem észleltem.
Azt én is tapasztaltam már több blognál, hogy a megjegyzésablak nyitásakor valami spam-oldalra irányít, többek között a tiednél, Éva.

Éva, tavaly megjártam én is a bodzával. Csak úgy, szinte hülyeségből - mert úgysem vettem volna - megkérdeztem, mennyit kérnek érte. És ne tudd meg, vagy 5 lejt kért vagy 5 virágra. De olyan agresszíven akarta rámsózni, hogy végül azt mondtam neki: tudja mit, megyek szedek egy nagy kosárral, majd jövök, s eladom magának 1 lejért darabját. Akkor békén hagyott.
Itt a nénikék mindent árulnak, amijük van: petrezselyem, kapor, csombor, lestyán, menta, tárkony (jujj, no ezt hamar vegyem is meg, mert nem lesz aztán).

Bianka on 2011. június 20. 16:13 írta...

Remek

Related Posts with Thumbnails