2012. február 7., kedd

Gulyásleves hús nélkül

Nem muszáj mindig húst hússal enni. És ez nem jelenti azt, hogy akkor éhezni kell, sőt! Hagyományos ízvilágú, laktató leves-egytálétel:



Gulyásleves hús nélkül

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2-3 sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó vagy 2 zellerszár, 2 hagyma, olaj, 2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a galuskához: 1 tojás, pici só, 7-8 dkg liszt

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hagymát és a szárzellert szeletekre, a többi zöldséget pedig kockára vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rögtön felengedjük kevés vízzel. A krumpli kivételével rádobjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje őket. Sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk a levest, majd jó 10 percig főzzük, mielőtt beletennénk a krumplit is. Végül addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Közben a tojást összegyúrjuk kevés sóval és a liszttel, a masszát vágódeszkára simítjuk, és amikor a zöldségek megfőttek, egy kés segítségével galuskákat szaggatunk belőle a levesbe. Addig főzzük még, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére. 

TIPP: Tejföllel is behabarhatjuk, illetve tálaláskor adhatunk mellé tejfölt.

KAL - 2012

8 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Orulok ennek a levesnek :) Nagyon jol nez ki :)

Névtelen írta...

Nálunk még ilyen nem volt a férj miatt. Ne haragudj meg, ha sértésnek jön le, de én először azt hittem ez egy torta! :) Vakhangya vagyok...

sedith írta...

Magdi, én is örvendek, hogy idetaláltál! :)

Kedves Névtelen, a férjet kissé meg kell nevelni.:D Dehogy jön le sértésnek, jót mosolyogtam rajta!:)

iri írta...

Sot, kell a husnelkuli nap is.De mond mi ez az edeny,rajta a recept?

Vicuska írta...

Rendszerváltás előtt voltak olyan húsínséges időszakok, amikor hetekig nem lehetett friss húshoz jutni, akkor főztem többek között ilyesmi gulyás levest. Annyira megszerettük, hogy később is repertoáron maradt :)

4Gyerek írta...

Leves...leves. Persze mi is olykor-olykor.
De a lényeg meg a pont Irinél. Ez a kis edényke, ami ha jól látom egyszemélyes tálaláshoz való, na ez zseniális.

sedith írta...

Iri, Éva, valami gulyásrecept van rajta, németül, de persze, nem aszerint készíettem én. Sőt, azt hiszem, nem is pont úgy szoktuk készíteni. :) Nagyjából egyszemélyes, bár ahhoz nem kell így megtölteni. Van ugyanilyenem paradicsomlevessel is. Mondanom kell, hogy az ócskán "túrtam" valamikor, banikért? :)

Vicuska, bizony, akkoriban leleményesnek kellett lenni ahhoz, hogy mindig becsületesen jól lehessen lakni. Még én is emlékszem, sőt elég jól, azokra az időkre.:(

Gabriella írta...

Fincsi kis leveske! Nagyon tetszik ez a cserép lábas is, elfogadnám! :D (Igaz jól látom, hogy cserépből van?)

2012. február 7., kedd

Gulyásleves hús nélkül

Bejegyezte: sedith dátum: 14:24
Nem muszáj mindig húst hússal enni. És ez nem jelenti azt, hogy akkor éhezni kell, sőt! Hagyományos ízvilágú, laktató leves-egytálétel:



Gulyásleves hús nélkül

Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 2-3 sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kis zellergumó vagy 2 zellerszár, 2 hagyma, olaj, 2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a galuskához: 1 tojás, pici só, 7-8 dkg liszt

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hagymát és a szárzellert szeletekre, a többi zöldséget pedig kockára vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rögtön felengedjük kevés vízzel. A krumpli kivételével rádobjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje őket. Sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk a levest, majd jó 10 percig főzzük, mielőtt beletennénk a krumplit is. Végül addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Közben a tojást összegyúrjuk kevés sóval és a liszttel, a masszát vágódeszkára simítjuk, és amikor a zöldségek megfőttek, egy kés segítségével galuskákat szaggatunk belőle a levesbe. Addig főzzük még, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére. 

TIPP: Tejföllel is behabarhatjuk, illetve tálaláskor adhatunk mellé tejfölt.

KAL - 2012

8 megjegyzés on "Gulyásleves hús nélkül"

Dankóné R. Magdi on 2012. február 7. 16:20 írta...

Orulok ennek a levesnek :) Nagyon jol nez ki :)

Névtelen írta...

Nálunk még ilyen nem volt a férj miatt. Ne haragudj meg, ha sértésnek jön le, de én először azt hittem ez egy torta! :) Vakhangya vagyok...

sedith on 2012. február 7. 18:28 írta...

Magdi, én is örvendek, hogy idetaláltál! :)

Kedves Névtelen, a férjet kissé meg kell nevelni.:D Dehogy jön le sértésnek, jót mosolyogtam rajta!:)

iri on 2012. február 7. 18:52 írta...

Sot, kell a husnelkuli nap is.De mond mi ez az edeny,rajta a recept?

Vicuska on 2012. február 8. 0:59 írta...

Rendszerváltás előtt voltak olyan húsínséges időszakok, amikor hetekig nem lehetett friss húshoz jutni, akkor főztem többek között ilyesmi gulyás levest. Annyira megszerettük, hogy később is repertoáron maradt :)

4Gyerek on 2012. február 8. 13:00 írta...

Leves...leves. Persze mi is olykor-olykor.
De a lényeg meg a pont Irinél. Ez a kis edényke, ami ha jól látom egyszemélyes tálaláshoz való, na ez zseniális.

sedith on 2012. február 8. 15:00 írta...

Iri, Éva, valami gulyásrecept van rajta, németül, de persze, nem aszerint készíettem én. Sőt, azt hiszem, nem is pont úgy szoktuk készíteni. :) Nagyjából egyszemélyes, bár ahhoz nem kell így megtölteni. Van ugyanilyenem paradicsomlevessel is. Mondanom kell, hogy az ócskán "túrtam" valamikor, banikért? :)

Vicuska, bizony, akkoriban leleményesnek kellett lenni ahhoz, hogy mindig becsületesen jól lehessen lakni. Még én is emlékszem, sőt elég jól, azokra az időkre.:(

Gabriella on 2012. február 9. 14:13 írta...

Fincsi kis leveske! Nagyon tetszik ez a cserép lábas is, elfogadnám! :D (Igaz jól látom, hogy cserépből van?)

Related Posts with Thumbnails