2012. február 18., szombat

Tejmentes palacsinta gyümölcsmártással

Nagylányom semmit sem kívánt enni. Lábadozott, de az étvágya még nem jött vissza. Próbálkoztam ezzel is, azzal is, majd megszületett a mentőötletem: palacsintát ennél? Felcsillantak szemei, és már helyeselt is. Azonnyomban indultam én is a konyha felé, és csak akkor "esett le" nekem, hogy tejet már másfél hete nem hoztunk, és az utolsó tojás(sárgájá)t rákentem előző nap a kalácsra...

No, de ha már megígértem, hogy palacsintát sütök, akkor fogok is, ha kell, hát megyek, és veszek üzleti tejet. De aztán gyorsan kombinálni kezdtem, és rájöttem, nincs miért elmenni a boltba, tej nélkül is megoldom annál is inkább, mert eszembe jutott, hogy tojás is van: 3 megmaradt tojásfehérje....



Tejmentes palacsinta narancsos meggymártással

Hozzávalók a palacsintához: 3 tojásfehérje, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, csipetnyi só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 pohár szénsavas ásványvíz; a gyümölcsszószhoz: 1,5 dl meggyszörp, 1,5 dl narancslé, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 ml rumaroma.

Elkészítése: A tojásfehérjét elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát meg az olívaolajat, végül pedig apránként az ásványvizet is, miközben állandóan kavargatjuk. Egy serpenyőbe egy csepp olívaolajat cseppentünk, majd beleöntünk egy merőkanálnyit a masszából, hagyjuk, hogy elterüljön (közben mozgatjuka  serpenyőt), és 1-2 perc alatt megsütjük. Ezután átfordítjuk (én dobálva szoktam, nekem sokkal egyszerűbb így, mint alányúlva, mert így sosem szakad ki), és a másik felét is sütjük kb. 1 percig. A műveletet megismételjük mindaddig, amíg a massza el nem fogy. Olajozni nem kell többet a serpenyőt, csupán legelső alkalommal. Kimérjük a meggyszörpöt és a narancslevet, majd odatesszük forrni. Amíg fölforr, a pudingport elkeverjük az ásványvízzel, és a gyümölcsléhez öntjük. Néhány perc alatt állandóan kavargatva jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Belekeverjük a rumaromát, és félretesszük, hogy hűljön egy kicsit.
A megsütött palacsintákat megkenjük 1-2 evőkanálnyi gyümölcsszósszal, és feltekerjük. Tejet is lehet kínálni mellé. Mi most nem ittunk.
Tésztanapon ehető.

ÍZES-SZÍNES - 2012.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. február 18., szombat

Tejmentes palacsinta gyümölcsmártással

Nagylányom semmit sem kívánt enni. Lábadozott, de az étvágya még nem jött vissza. Próbálkoztam ezzel is, azzal is, majd megszületett a mentőötletem: palacsintát ennél? Felcsillantak szemei, és már helyeselt is. Azonnyomban indultam én is a konyha felé, és csak akkor "esett le" nekem, hogy tejet már másfél hete nem hoztunk, és az utolsó tojás(sárgájá)t rákentem előző nap a kalácsra...

No, de ha már megígértem, hogy palacsintát sütök, akkor fogok is, ha kell, hát megyek, és veszek üzleti tejet. De aztán gyorsan kombinálni kezdtem, és rájöttem, nincs miért elmenni a boltba, tej nélkül is megoldom annál is inkább, mert eszembe jutott, hogy tojás is van: 3 megmaradt tojásfehérje....



Tejmentes palacsinta narancsos meggymártással

Hozzávalók a palacsintához: 3 tojásfehérje, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, csipetnyi só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 pohár szénsavas ásványvíz; a gyümölcsszószhoz: 1,5 dl meggyszörp, 1,5 dl narancslé, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 ml rumaroma.

Elkészítése: A tojásfehérjét elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát meg az olívaolajat, végül pedig apránként az ásványvizet is, miközben állandóan kavargatjuk. Egy serpenyőbe egy csepp olívaolajat cseppentünk, majd beleöntünk egy merőkanálnyit a masszából, hagyjuk, hogy elterüljön (közben mozgatjuka  serpenyőt), és 1-2 perc alatt megsütjük. Ezután átfordítjuk (én dobálva szoktam, nekem sokkal egyszerűbb így, mint alányúlva, mert így sosem szakad ki), és a másik felét is sütjük kb. 1 percig. A műveletet megismételjük mindaddig, amíg a massza el nem fogy. Olajozni nem kell többet a serpenyőt, csupán legelső alkalommal. Kimérjük a meggyszörpöt és a narancslevet, majd odatesszük forrni. Amíg fölforr, a pudingport elkeverjük az ásványvízzel, és a gyümölcsléhez öntjük. Néhány perc alatt állandóan kavargatva jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Belekeverjük a rumaromát, és félretesszük, hogy hűljön egy kicsit.
A megsütött palacsintákat megkenjük 1-2 evőkanálnyi gyümölcsszósszal, és feltekerjük. Tejet is lehet kínálni mellé. Mi most nem ittunk.
Tésztanapon ehető.

ÍZES-SZÍNES - 2012.


Nincsenek megjegyzések: