2012. február 18., szombat

Tejmentes palacsinta gyümölcsmártással

Nagylányom semmit sem kívánt enni. Lábadozott, de az étvágya még nem jött vissza. Próbálkoztam ezzel is, azzal is, majd megszületett a mentőötletem: palacsintát ennél? Felcsillantak szemei, és már helyeselt is. Azonnyomban indultam én is a konyha felé, és csak akkor "esett le" nekem, hogy tejet már másfél hete nem hoztunk, és az utolsó tojás(sárgájá)t rákentem előző nap a kalácsra...

No, de ha már megígértem, hogy palacsintát sütök, akkor fogok is, ha kell, hát megyek, és veszek üzleti tejet. De aztán gyorsan kombinálni kezdtem, és rájöttem, nincs miért elmenni a boltba, tej nélkül is megoldom annál is inkább, mert eszembe jutott, hogy tojás is van: 3 megmaradt tojásfehérje....



Tejmentes palacsinta narancsos meggymártással

Hozzávalók a palacsintához: 3 tojásfehérje, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, csipetnyi só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 pohár szénsavas ásványvíz; a gyümölcsszószhoz: 1,5 dl meggyszörp, 1,5 dl narancslé, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 ml rumaroma.

Elkészítése: A tojásfehérjét elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát meg az olívaolajat, végül pedig apránként az ásványvizet is, miközben állandóan kavargatjuk. Egy serpenyőbe egy csepp olívaolajat cseppentünk, majd beleöntünk egy merőkanálnyit a masszából, hagyjuk, hogy elterüljön (közben mozgatjuka  serpenyőt), és 1-2 perc alatt megsütjük. Ezután átfordítjuk (én dobálva szoktam, nekem sokkal egyszerűbb így, mint alányúlva, mert így sosem szakad ki), és a másik felét is sütjük kb. 1 percig. A műveletet megismételjük mindaddig, amíg a massza el nem fogy. Olajozni nem kell többet a serpenyőt, csupán legelső alkalommal. Kimérjük a meggyszörpöt és a narancslevet, majd odatesszük forrni. Amíg fölforr, a pudingport elkeverjük az ásványvízzel, és a gyümölcsléhez öntjük. Néhány perc alatt állandóan kavargatva jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Belekeverjük a rumaromát, és félretesszük, hogy hűljön egy kicsit.
A megsütött palacsintákat megkenjük 1-2 evőkanálnyi gyümölcsszósszal, és feltekerjük. Tejet is lehet kínálni mellé. Mi most nem ittunk.
Tésztanapon ehető.

ÍZES-SZÍNES - 2012.


0 megjegyzés:

2012. február 18., szombat

Tejmentes palacsinta gyümölcsmártással

Bejegyezte: sedith dátum: 23:16
Nagylányom semmit sem kívánt enni. Lábadozott, de az étvágya még nem jött vissza. Próbálkoztam ezzel is, azzal is, majd megszületett a mentőötletem: palacsintát ennél? Felcsillantak szemei, és már helyeselt is. Azonnyomban indultam én is a konyha felé, és csak akkor "esett le" nekem, hogy tejet már másfél hete nem hoztunk, és az utolsó tojás(sárgájá)t rákentem előző nap a kalácsra...

No, de ha már megígértem, hogy palacsintát sütök, akkor fogok is, ha kell, hát megyek, és veszek üzleti tejet. De aztán gyorsan kombinálni kezdtem, és rájöttem, nincs miért elmenni a boltba, tej nélkül is megoldom annál is inkább, mert eszembe jutott, hogy tojás is van: 3 megmaradt tojásfehérje....



Tejmentes palacsinta narancsos meggymártással

Hozzávalók a palacsintához: 3 tojásfehérje, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, csipetnyi só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 pohár szénsavas ásványvíz; a gyümölcsszószhoz: 1,5 dl meggyszörp, 1,5 dl narancslé, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1 ml rumaroma.

Elkészítése: A tojásfehérjét elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát meg az olívaolajat, végül pedig apránként az ásványvizet is, miközben állandóan kavargatjuk. Egy serpenyőbe egy csepp olívaolajat cseppentünk, majd beleöntünk egy merőkanálnyit a masszából, hagyjuk, hogy elterüljön (közben mozgatjuka  serpenyőt), és 1-2 perc alatt megsütjük. Ezután átfordítjuk (én dobálva szoktam, nekem sokkal egyszerűbb így, mint alányúlva, mert így sosem szakad ki), és a másik felét is sütjük kb. 1 percig. A műveletet megismételjük mindaddig, amíg a massza el nem fogy. Olajozni nem kell többet a serpenyőt, csupán legelső alkalommal. Kimérjük a meggyszörpöt és a narancslevet, majd odatesszük forrni. Amíg fölforr, a pudingport elkeverjük az ásványvízzel, és a gyümölcsléhez öntjük. Néhány perc alatt állandóan kavargatva jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Belekeverjük a rumaromát, és félretesszük, hogy hűljön egy kicsit.
A megsütött palacsintákat megkenjük 1-2 evőkanálnyi gyümölcsszósszal, és feltekerjük. Tejet is lehet kínálni mellé. Mi most nem ittunk.
Tésztanapon ehető.

ÍZES-SZÍNES - 2012.


0 megjegyzés on "Tejmentes palacsinta gyümölcsmártással"

Related Posts with Thumbnails