2012. december 8., szombat

Mákosbejgli-tekercs

Azaz mákos bejgli piskótába álmodva, amikor nincs idő kelesztésre-pihentetésre, és nincs türelem a várakozásra.


Mákosbejgli-tekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor (nálam 4 evőkanál gyümölcscukor), 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt vagy 5 evőkanál liszt és 2 evőkanál darált mák (a töltelékhez használt mákból); a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 80 ml tej, 15 dkg cukor (nálam 5 evőkanál gyümölcscukor), 8 dkg mazsola, 1 citrom héja, 2 teáskanál fahéj, 25 dkg vaj (nálam margarin a laktózérzékenység miatt), 2-3 evőkanál porcukor (nálam porított fruktóz), 1-1 nagy marék fagyasztott fekete áfonya és piros ribizli.

Elkészítése: A krémmel indítunk. A tejet és a cukrot felforraljuk, majd ráöntjük a mazsolával elkevert mákra. Ezután hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a fahéjat, jól összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A piskótához a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet, vagy a lisztet és mákot, és sütőpapírral bélelt kb. 25*25 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, a papír segítségével azonnyomban szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a mákos masszát is. A kihűlt piskótát óvatosan kicsomagoljuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet úgy, hogy egyik felén 2-3 ujjnyi helyet szabadon hagyunk. Az egyik felére csíkban rászórjuk az áfonyát meg a ribizlit, majd minél szorosabban feltekerjük, de vigyázzunk, hogy azért a krémet ne nyomjuk ki belőle. Alufóliába tekerve 1/2-1 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
Bolondságnak tartottam, amikor eszembe jutott, hogy ezt csináljam, de az eredmény meglepően finom volt. Hozta a bejgli ízvilágát, mégis teljesen más állagú sütemény volt. A savanykás gyümölcsök a közepében pedig jól ellensúlyozták a süti édességét, krémességét. A fotóért elnézést kérek, este, tálalás előtt kattintottam egyet hirtelen.

KT - 2013/1

2 megjegyzés:

Edó írta...

Edith,ez jóóóó! :)

sedith írta...

Köszi, Edó!:)

2012. december 8., szombat

Mákosbejgli-tekercs

Bejegyezte: sedith dátum: 14:42
Azaz mákos bejgli piskótába álmodva, amikor nincs idő kelesztésre-pihentetésre, és nincs türelem a várakozásra.


Mákosbejgli-tekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor (nálam 4 evőkanál gyümölcscukor), 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt vagy 5 evőkanál liszt és 2 evőkanál darált mák (a töltelékhez használt mákból); a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 80 ml tej, 15 dkg cukor (nálam 5 evőkanál gyümölcscukor), 8 dkg mazsola, 1 citrom héja, 2 teáskanál fahéj, 25 dkg vaj (nálam margarin a laktózérzékenység miatt), 2-3 evőkanál porcukor (nálam porított fruktóz), 1-1 nagy marék fagyasztott fekete áfonya és piros ribizli.

Elkészítése: A krémmel indítunk. A tejet és a cukrot felforraljuk, majd ráöntjük a mazsolával elkevert mákra. Ezután hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a fahéjat, jól összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A piskótához a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet, vagy a lisztet és mákot, és sütőpapírral bélelt kb. 25*25 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, a papír segítségével azonnyomban szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a mákos masszát is. A kihűlt piskótát óvatosan kicsomagoljuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet úgy, hogy egyik felén 2-3 ujjnyi helyet szabadon hagyunk. Az egyik felére csíkban rászórjuk az áfonyát meg a ribizlit, majd minél szorosabban feltekerjük, de vigyázzunk, hogy azért a krémet ne nyomjuk ki belőle. Alufóliába tekerve 1/2-1 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
Bolondságnak tartottam, amikor eszembe jutott, hogy ezt csináljam, de az eredmény meglepően finom volt. Hozta a bejgli ízvilágát, mégis teljesen más állagú sütemény volt. A savanykás gyümölcsök a közepében pedig jól ellensúlyozták a süti édességét, krémességét. A fotóért elnézést kérek, este, tálalás előtt kattintottam egyet hirtelen.

KT - 2013/1

2 megjegyzés on "Mákosbejgli-tekercs"

Edó on 2012. december 8. 18:22 írta...

Edith,ez jóóóó! :)

sedith on 2012. december 9. 14:53 írta...

Köszi, Edó!:)

Related Posts with Thumbnails