2013. november 12., kedd

Körtés-almás pite aszalt szilvával

Az idei ősz rengeteg almával és körtével kényeztetett. Ettük nyersen, ételekben és sütikben egyaránt, sőt, sajnos még el-eldobni is kellett néhányat, mert a kukacosság miatt gyorsabban romlottak, mint ahogy mi pusztítani tudtuk volna. Vasárnap délelőttre nemszeretem-programot csináltak nekem (de végülis szívesen mentem), ezért az ebédet a lehető legegyszerűbben oldottam meg: lucskos káposzta csirkehússal. A betervezett program azonban jóval korábban véget ért, mint gondoltuk, ezért amikor hazaértem, úgy döntöttem, körtés pitét sütök. De végül a körte nem bizonyult elégnek (én a sok töltelékes sütiket szeretem :P), ezért almával egészítettem ki. Mazsola helyett pedig, ami nem volt itthon, egy jó maréknyi aszalt szilvát daraboltam bele. Isteni lett. Úgy eltüntettük, mintha nem is lett volna!:) A tészta receptje az anyósomtól tanult, szokásos "almástészta" receptje.



Körtés-almás pite aszalt szilvával

Hozzávalók a tésztához egy kb. 36*28 cm-es tepsihez: 50 dkg liszt, 15 dkg kókuszzsír, 10 dkg fruktóz, 1/2 kávéskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl; a töltelékhez: 70 dkg körte (hámozás, csumázás után), 60 dkg alma (ez is tiszta tömeg), 5-10 dkg aszalt szilva, 10 dkg fruktóz, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál vaníliapor, 1/2 kávéskanál só, citromlé, 5 evőkanál búzadara; továbbá: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín.

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 1-2 perc alatt jól nyújtható, puha tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A körtét és az almát meghámozzuk, citromos vízbe tesszük, majd kicsumázzuk, és felszeleteljük. Egy edényben főni tesszük 3-4 evőkanál vízzel együtt, és kavargatva pároljuk. Hozzáadjuk a sót, a fruktózt, a vaníliát meg a fahéjat, meglocsoljuk 1-2 evőkanál citromlével, és néhány perc múlva, amikor a gyümölcs megfőtt, belekeverjük a feldarabolt aszalt szilvát, és félrevesszük a lángról. Hozzákeverjük a búzadarát, és néhány percig hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk, belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, és villával megszurkáljuk. Rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik adag kinyújtott tésztával. Lekenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben, légkeverésen sütjük 10 percig, majd a hőt 150-160 fokra mérsékelve sütjük további 20 percig, vagy amíg szép aranysárgára nem sül.

Megjegyzés: Spórolhatunk egy tojást, ha a tésztába az egyik tojásnak csupán a fehérjét tesszük bele, a sárgáját pedig felhasználjuk a kenéshez. A hiányzó sárgája helyett kevés tejfölt használhatunk.

KAL - 2015.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 12., kedd

Körtés-almás pite aszalt szilvával

Az idei ősz rengeteg almával és körtével kényeztetett. Ettük nyersen, ételekben és sütikben egyaránt, sőt, sajnos még el-eldobni is kellett néhányat, mert a kukacosság miatt gyorsabban romlottak, mint ahogy mi pusztítani tudtuk volna. Vasárnap délelőttre nemszeretem-programot csináltak nekem (de végülis szívesen mentem), ezért az ebédet a lehető legegyszerűbben oldottam meg: lucskos káposzta csirkehússal. A betervezett program azonban jóval korábban véget ért, mint gondoltuk, ezért amikor hazaértem, úgy döntöttem, körtés pitét sütök. De végül a körte nem bizonyult elégnek (én a sok töltelékes sütiket szeretem :P), ezért almával egészítettem ki. Mazsola helyett pedig, ami nem volt itthon, egy jó maréknyi aszalt szilvát daraboltam bele. Isteni lett. Úgy eltüntettük, mintha nem is lett volna!:) A tészta receptje az anyósomtól tanult, szokásos "almástészta" receptje.



Körtés-almás pite aszalt szilvával

Hozzávalók a tésztához egy kb. 36*28 cm-es tepsihez: 50 dkg liszt, 15 dkg kókuszzsír, 10 dkg fruktóz, 1/2 kávéskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl; a töltelékhez: 70 dkg körte (hámozás, csumázás után), 60 dkg alma (ez is tiszta tömeg), 5-10 dkg aszalt szilva, 10 dkg fruktóz, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál vaníliapor, 1/2 kávéskanál só, citromlé, 5 evőkanál búzadara; továbbá: 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín.

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 1-2 perc alatt jól nyújtható, puha tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A körtét és az almát meghámozzuk, citromos vízbe tesszük, majd kicsumázzuk, és felszeleteljük. Egy edényben főni tesszük 3-4 evőkanál vízzel együtt, és kavargatva pároljuk. Hozzáadjuk a sót, a fruktózt, a vaníliát meg a fahéjat, meglocsoljuk 1-2 evőkanál citromlével, és néhány perc múlva, amikor a gyümölcs megfőtt, belekeverjük a feldarabolt aszalt szilvát, és félrevesszük a lángról. Hozzákeverjük a búzadarát, és néhány percig hagyjuk, hogy megduzzadjon. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk, belesimítjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, és villával megszurkáljuk. Rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik adag kinyújtott tésztával. Lekenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, megszurkáljuk villával, és 180 fokos sütőben, légkeverésen sütjük 10 percig, majd a hőt 150-160 fokra mérsékelve sütjük további 20 percig, vagy amíg szép aranysárgára nem sül.

Megjegyzés: Spórolhatunk egy tojást, ha a tésztába az egyik tojásnak csupán a fehérjét tesszük bele, a sárgáját pedig felhasználjuk a kenéshez. A hiányzó sárgája helyett kevés tejfölt használhatunk.

KAL - 2015.


Nincsenek megjegyzések: