2013. november 23., szombat

Pulykacsíkok vegyes körettel Sedith módra

Hogy miért éppen Sedith módra? Hát mert ez az étel például nagyon sok mindent elmond rólam és a családomról: eszünk, és szeretjük a húst, de nem az akármilyet; van "valami közünk" Erdélyhez, ha már csombor; szeretjük a klasszikus ízű, de a különlegesebb ételeket is, ha már pagodakarfiol; általában elmaradhatatlan ételeinkből a friss, nyers zöldségsaláta, és hogy a húst nemcsak krumplival tudjuk megenni. És biztos még találnék olyan jeleket e fogásban, amelyek rólam, rólunk árulkodnak. Jah, persze, a színessége. Szeretem a vidám, meleg színeket, és szeretem, ha az életem változatos, színes. Ebben eddig nem volt hiány. :)
Szóval, próbáljátok ki ti is, nem fogtok csalódni benne. :)




Pulykacsíkok vegyes körettel Sedith módra

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg pulykacomb, 1 teáskanál szárított csombor, 1 nagy cikk fokhagyma, 1 kisebb csípős paprika, 1 teáskanál só, ½ teáskanál bors, 3 evőkanál olívaolaj; a körethez: 4 közepes sárgarépa, 1 fej pagodakarfiol (vagy rendes karfiol), 5 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, só, bors; a salátához: 1 kisebb fej vörös káposzta, só, fruktóz vagy barna cukor, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A káposztát legyaluljuk, sóval, gyümölcscukorral és almaecettel ízesítjük, majd jól összegyúrjuk, és félretesszük. Tálalás előtt ismét összekeverjük, és meglocsoljuk néhány cseppm olívaolajjal. A pulykacombot ujjnyi vastag, hosszabb csíkokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a morzsolt csombort a zúzott fokhagymával, a finomra aprított csípős paprikával, sóval, borssal és az olívaolajjal, majd beletesszük a pulykacsíkokat, és alaposan összeforgatjuk. A húst felforrósított száraz serpenyőbe dobjuk, kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd lefedve, 10-15 perc alatt, saját levében megpároljuk, végül zsírjára sütjük. Ezalatt két edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd az egyikbe beledobjuk a nem túl vékony karikákra vágott sárgarépát, a másikba pedig a rózsáira szedett karfiolt. Mindkettőt csak néhány percig főzzük, amíg roppanósra nem puhulnak. Ekkor leszűrjük, és a felforrósított vaj-olaj keveréken 2-3 perc alatt jól összepároljuk. Továbbra sem kell teljesen megpuhulniuk. Sóval és borssal ízesítjük. Végül a pulykacsíkokat a vajon párolt zöldségekkel és a vöröskáposzta-salátával tálaljuk. Húsnapon ehető. 

EK - 2013/12



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 23., szombat

Pulykacsíkok vegyes körettel Sedith módra

Hogy miért éppen Sedith módra? Hát mert ez az étel például nagyon sok mindent elmond rólam és a családomról: eszünk, és szeretjük a húst, de nem az akármilyet; van "valami közünk" Erdélyhez, ha már csombor; szeretjük a klasszikus ízű, de a különlegesebb ételeket is, ha már pagodakarfiol; általában elmaradhatatlan ételeinkből a friss, nyers zöldségsaláta, és hogy a húst nemcsak krumplival tudjuk megenni. És biztos még találnék olyan jeleket e fogásban, amelyek rólam, rólunk árulkodnak. Jah, persze, a színessége. Szeretem a vidám, meleg színeket, és szeretem, ha az életem változatos, színes. Ebben eddig nem volt hiány. :)
Szóval, próbáljátok ki ti is, nem fogtok csalódni benne. :)




Pulykacsíkok vegyes körettel Sedith módra

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg pulykacomb, 1 teáskanál szárított csombor, 1 nagy cikk fokhagyma, 1 kisebb csípős paprika, 1 teáskanál só, ½ teáskanál bors, 3 evőkanál olívaolaj; a körethez: 4 közepes sárgarépa, 1 fej pagodakarfiol (vagy rendes karfiol), 5 dkg vaj, 5 evőkanál olaj, só, bors; a salátához: 1 kisebb fej vörös káposzta, só, fruktóz vagy barna cukor, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A káposztát legyaluljuk, sóval, gyümölcscukorral és almaecettel ízesítjük, majd jól összegyúrjuk, és félretesszük. Tálalás előtt ismét összekeverjük, és meglocsoljuk néhány cseppm olívaolajjal. A pulykacombot ujjnyi vastag, hosszabb csíkokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a morzsolt csombort a zúzott fokhagymával, a finomra aprított csípős paprikával, sóval, borssal és az olívaolajjal, majd beletesszük a pulykacsíkokat, és alaposan összeforgatjuk. A húst felforrósított száraz serpenyőbe dobjuk, kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd lefedve, 10-15 perc alatt, saját levében megpároljuk, végül zsírjára sütjük. Ezalatt két edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd az egyikbe beledobjuk a nem túl vékony karikákra vágott sárgarépát, a másikba pedig a rózsáira szedett karfiolt. Mindkettőt csak néhány percig főzzük, amíg roppanósra nem puhulnak. Ekkor leszűrjük, és a felforrósított vaj-olaj keveréken 2-3 perc alatt jól összepároljuk. Továbbra sem kell teljesen megpuhulniuk. Sóval és borssal ízesítjük. Végül a pulykacsíkokat a vajon párolt zöldségekkel és a vöröskáposzta-salátával tálaljuk. Húsnapon ehető. 

EK - 2013/12



Nincsenek megjegyzések: