2013. november 8., péntek

Miniszavarin - avagy kettőből egyet (1)

Valamit kerestem a szekrényben, és megláttam az eddig egyszer használt minikuglófsütő szilikonformámat. Éppen dorgáltam magam (na, bezzeg, ezt is megvetted, aztán szépen ül a szekrényben... stílusban), amikor egyből megéreztem a számban a szavarin ízét. A jó szaftos, de nem túl édes, tejszínhabos ízét. Azt hiszitek, számított, hogy vasárnap volt? Dehogyis, és már pakoltam is a gépbe a hozzávalókat...
Bár már van szavarinreceptem a blogon, ezúttal mégis a jól bevált fánkreceptemet dagasztattam be, csak nem olajban, hanem sütőben sütöttem meg. És végül, szavarin csak másnap lett belőle, azon frissiben másképp ettük: szirup nélkül, egy nagyon finom fűszeres almaszósz és erdei gyümölcsök kíséretében. De erről majd egy másik bejegyzésben... :)
A szavarin általában rumos szirupos szokott lenni, ezúttal azonban inkább vaníliáásan készíettem, hogy ne keverjek össze túl sok ízt. Nagyon finom lett. Én nem szoktam émelyítően édesre készíteni a szirupot, úgyhogy számomra ez egy nagyon finom sütemény.



Miniszavarin

Hozzávalók a tésztához, kb. 25 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 50 dkg fehérliszt, 1 teáskanál só, 3 csapott evőkanál cukor, 3 tojássárgája, 6 dkg olaj, 3 dl tej, 1/2 teáskanálnyi vaníliapor, 1 citrom reszelt héja; a sziruphoz (a fele sütihez elegendő): 2,5 dl víz, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor; továbbá (szintén a fele sütihez): 3 dl habtejszín, 1 evőkanál fruktóz porcukor, 1 tasak habfixáló, málnaszemek, citromfűlevelek, kevés olaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra - 1 óra és 15 perc). Amikor megkelt, a tésztából olajos kézzel nagyobb diónyi darabokat szaggatunk ki, szép kerekre formázzuk, és belehelyezzük az előkészített minikuglófformákba vagy muffinformákba. Miután az összeset kisszaggattuk-megformáztuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig hagyjuk még kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és légkeverésen 15-20 perc alatt a tésztát megsütjük. A megsült süteményeket hagyjuk teljesen kihűlni. A szirup hozzávalóit összeforraljuk, és kihűtjük. A sütiket széles, mélyebb tálra vagy tányérra helyezzük, és rálocsoljuk a szirupot. Min. 2 órát hagyjuk, hogy a szirup jól átitassa őket, közben meg-megforgatjuk, hogy egyenletesen ázzanak. Végül a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal és a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba töltjük, majd szép habrózsákat nyomunk az üregükkel felfele fordított kis kuglófokra. Minden szavarin tetejére egy-egy szem málnát teszünk, és citromfűvel díszítjük.

Megjegyzés: Mint írtam, csupán a fele süteményt készítettem el szavarinnak, tehát ha az összeset így készítenénk el, a szirup és a tejszínhab mennyiségét meg kell dupláznunk.

FF - 2013/12

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 8., péntek

Miniszavarin - avagy kettőből egyet (1)

Valamit kerestem a szekrényben, és megláttam az eddig egyszer használt minikuglófsütő szilikonformámat. Éppen dorgáltam magam (na, bezzeg, ezt is megvetted, aztán szépen ül a szekrényben... stílusban), amikor egyből megéreztem a számban a szavarin ízét. A jó szaftos, de nem túl édes, tejszínhabos ízét. Azt hiszitek, számított, hogy vasárnap volt? Dehogyis, és már pakoltam is a gépbe a hozzávalókat...
Bár már van szavarinreceptem a blogon, ezúttal mégis a jól bevált fánkreceptemet dagasztattam be, csak nem olajban, hanem sütőben sütöttem meg. És végül, szavarin csak másnap lett belőle, azon frissiben másképp ettük: szirup nélkül, egy nagyon finom fűszeres almaszósz és erdei gyümölcsök kíséretében. De erről majd egy másik bejegyzésben... :)
A szavarin általában rumos szirupos szokott lenni, ezúttal azonban inkább vaníliáásan készíettem, hogy ne keverjek össze túl sok ízt. Nagyon finom lett. Én nem szoktam émelyítően édesre készíteni a szirupot, úgyhogy számomra ez egy nagyon finom sütemény.



Miniszavarin

Hozzávalók a tésztához, kb. 25 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 50 dkg fehérliszt, 1 teáskanál só, 3 csapott evőkanál cukor, 3 tojássárgája, 6 dkg olaj, 3 dl tej, 1/2 teáskanálnyi vaníliapor, 1 citrom reszelt héja; a sziruphoz (a fele sütihez elegendő): 2,5 dl víz, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor; továbbá (szintén a fele sütihez): 3 dl habtejszín, 1 evőkanál fruktóz porcukor, 1 tasak habfixáló, málnaszemek, citromfűlevelek, kevés olaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, majd hagyjuk duplájára kelni (kb. 1 óra - 1 óra és 15 perc). Amikor megkelt, a tésztából olajos kézzel nagyobb diónyi darabokat szaggatunk ki, szép kerekre formázzuk, és belehelyezzük az előkészített minikuglófformákba vagy muffinformákba. Miután az összeset kisszaggattuk-megformáztuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig hagyjuk még kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és légkeverésen 15-20 perc alatt a tésztát megsütjük. A megsült süteményeket hagyjuk teljesen kihűlni. A szirup hozzávalóit összeforraljuk, és kihűtjük. A sütiket széles, mélyebb tálra vagy tányérra helyezzük, és rálocsoljuk a szirupot. Min. 2 órát hagyjuk, hogy a szirup jól átitassa őket, közben meg-megforgatjuk, hogy egyenletesen ázzanak. Végül a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal és a habfixálóval, csillagcsöves habzsákba töltjük, majd szép habrózsákat nyomunk az üregükkel felfele fordított kis kuglófokra. Minden szavarin tetejére egy-egy szem málnát teszünk, és citromfűvel díszítjük.

Megjegyzés: Mint írtam, csupán a fele süteményt készítettem el szavarinnak, tehát ha az összeset így készítenénk el, a szirup és a tejszínhab mennyiségét meg kell dupláznunk.

FF - 2013/12

Nincsenek megjegyzések: