2014. január 7., kedd

Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

Megláttuk az egyik cukrászda kirakatában a feltűnően színes gyümölcsös kosárkákat. Sosem kóstoltam őket, fogalmam sincs, milyen ízélményt nyújtanának, de nekem máris volt egy elképzelésem arról, hogyan készíteném el őket. És húgom kérésére el is készítettem. Mit mondjak? Fenségesek lettek. Ha hidegben voltak, a kosárkák keksszerűen ropogtak, szobahőmérsékleten megpuhultak, és olvadtak a szánkban. Istenien harmonizált a kosárkák mandulás íze az enyhén édes mascarponékrémmel és a savanykás gyümölcsökkel. Hogy íze is legyen, a tortazselét is narancs- meg citromlével ízesítettem.



Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

Hozzávalók a kosárkákhoz: 25,5 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 20 dkg zsiradék (nálam kókuszzsír volt), 8 dkg fruktóz vagy 10 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyi só, 1/2 tojássárgája (igen, ennyit tettem bele, felhasítottam, és felét a masszához csorgattam, ennyi kellett, hogy a tészta összeálljon); a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál fruktóz, 1/2 narancs leve, 1/2 teáskanál vaníliapor; a tetejére: 2 tasak színtelen tortazselé, 1/2 narancs és 1 citrom héja, 2 evőkanál fruktóz, víz, tetszés szerint gyümölcsök - nálam: kivi, khakiszilva, gránátalma, áfonya és kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a fruktózt/cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük. A krémhez a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, majd beledolgozzuk a mascarponét, végül pedig a narancslevet és a vaníliaport is. A krémmel megtöltjük a kihűlt kosárkákat, majd a tetejüket megrakjuk tetszés szerinti gyümölccsel, és leöntjük a színtelen tortazselével. A zseléhez kifacsarjuk a 1/2 narancs és 1 citrom levét, majd a folyadékot kipótoljuk vízzel 5 dl-ig. Feloldjuk benne a fruktózt/cukort, majd simára keverjük a tortazseléporral, és megfőzzük. Ahogy megfőtt, kanalanként a gyümölcök tetejére csorgatjuk. Igyekezzünk vele, mert elég gyorsan köt. Ha mégis kezdene dermedni, rövid időre helyezzük ismét láng fölé, és állandóan kavargatva hígítsuk fel. Ebből az adagból 30-40 kosárkánk lesz attól függően, hogy mekkorák a kosárkaformáink.

KT - 2014/2

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. január 7., kedd

Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

Megláttuk az egyik cukrászda kirakatában a feltűnően színes gyümölcsös kosárkákat. Sosem kóstoltam őket, fogalmam sincs, milyen ízélményt nyújtanának, de nekem máris volt egy elképzelésem arról, hogyan készíteném el őket. És húgom kérésére el is készítettem. Mit mondjak? Fenségesek lettek. Ha hidegben voltak, a kosárkák keksszerűen ropogtak, szobahőmérsékleten megpuhultak, és olvadtak a szánkban. Istenien harmonizált a kosárkák mandulás íze az enyhén édes mascarponékrémmel és a savanykás gyümölcsökkel. Hogy íze is legyen, a tortazselét is narancs- meg citromlével ízesítettem.



Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

Hozzávalók a kosárkákhoz: 25,5 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 20 dkg zsiradék (nálam kókuszzsír volt), 8 dkg fruktóz vagy 10 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyi só, 1/2 tojássárgája (igen, ennyit tettem bele, felhasítottam, és felét a masszához csorgattam, ennyi kellett, hogy a tészta összeálljon); a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál fruktóz, 1/2 narancs leve, 1/2 teáskanál vaníliapor; a tetejére: 2 tasak színtelen tortazselé, 1/2 narancs és 1 citrom héja, 2 evőkanál fruktóz, víz, tetszés szerint gyümölcsök - nálam: kivi, khakiszilva, gránátalma, áfonya és kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a fruktózt/cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütőpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétől függően 6-8 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük. A krémhez a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, majd beledolgozzuk a mascarponét, végül pedig a narancslevet és a vaníliaport is. A krémmel megtöltjük a kihűlt kosárkákat, majd a tetejüket megrakjuk tetszés szerinti gyümölccsel, és leöntjük a színtelen tortazselével. A zseléhez kifacsarjuk a 1/2 narancs és 1 citrom levét, majd a folyadékot kipótoljuk vízzel 5 dl-ig. Feloldjuk benne a fruktózt/cukort, majd simára keverjük a tortazseléporral, és megfőzzük. Ahogy megfőtt, kanalanként a gyümölcök tetejére csorgatjuk. Igyekezzünk vele, mert elég gyorsan köt. Ha mégis kezdene dermedni, rövid időre helyezzük ismét láng fölé, és állandóan kavargatva hígítsuk fel. Ebből az adagból 30-40 kosárkánk lesz attól függően, hogy mekkorák a kosárkaformáink.

KT - 2014/2

Nincsenek megjegyzések: