2014. október 31., péntek

Zöldséges-mascarponés halkrém

Mit vacsorázni? Ez volt a nagy keleti kérdés. Aztán szétnéztem egy kicsit a hűtőben-kamrában, és ez lett belőle. Mindenki imádta - még a halat nem szerető nagylányom is :O, és kikötötték: ezentúl gyakran készüljön.


Zöldséges-mascarponés halkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg mascarpone, 2-3 evőkanál joghurt, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tonhalkonzerv (aprított, saját levében), 1 sárgarépa, 1 vékony póréhagyma vagy 1 kicsi lila hagyma, 1 kicsi kápia paprika, só, fehérbors, citromlé, ízlés szerint csilipehely, esetleg petrezselyemzöld és kevés tejszín vagy tej.

Elkészítése: A halkonzervet leszűrjük, a zöldségeket meghámozzuk-tisztítjuk. A sárgarépát finomra reszeljük, a póréhagymát felaprítjuk, a paprikát kis kockákra vágjuk. A mascarponét kézi mixerrel kavarni kezdjük, majd rendre hozzáadjuk a joghurtot meg a tejfölt. Belekavarjuk a zöldségeket, és végül a leszűrt halhúst is. Sóval, fehérborssal és citromlével ízesítjük; ha esetleg túl sűrű lenne, kevés tejszínnel vagy tejjel tehetjük kenhetőbbé. Ha szeretnénk, petrezselyemzöldet is keverhetünk bele, illetve tetszés szerint csilipehellyel is ízesíthetjük. Friss kenyérrel, tea kíséretében kínáljuk.

FI - 2015/10

2014. október 30., csütörtök

Céklás-meggyes "pinkie"

Merthogy igazából brownie, de mivel fehér csokoládéval készült, és szép rózsanszínű lett a piros hozzávalóktól, hát nem logikus, hogy "pinkie" a neve? Ott volt a céklám, és gyorsan (!!!) brownie-t akartam sütni vele. De aztán eszembe jutott, mi lenne, ha fehér csokoládéval kombinálnám? És lőn. Előre szólok: töményen csokoládés!!! És előre szólok: addiktív is!!! A cékla szép színt kölcsönöz neki, a meggyszemek pedig enyhén ellensúlyozzák az amúgy édes (de nem túlzottan) süteményt. Ezúttal normál fehér csokit használtam hozzá, további édesítésként pedig azért került fruktóz bele, mert nekem csak ilyenem van itthon. :) Igazából a normál brownie-receptem szerint készítettem, csak adaptáltam kissé a változtatásokhoz. :) Azt ajánlom, a lehető leggyorsabban próbáljátok ki!!!


Céklás-meggyes "pinkie"

Hozzávalók kb. 35*25 cm-es tepsihez: 40 dkg nyers cékla, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott), 30 dkg fehér csokoládé, 20 dkg vaj, 5 nagy tojás (6, ha kisebbek), 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 22 dkg liszt.

Elkészítése: A céklát meghámozzuk, lereszeljük a nagylyukú reszelőn, és 2-2,5 dl vizet apránként aláöntve, gyakran kavargatva kb. 20 perc alatt megpároljuk. ezután botmixerrel kissé összetörjük. A vajat és az összetördelt csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a céklapürét, és jól eldolgozzuk. Az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra verjük a fruktózzal/cukorral, majd beleforgatjuk a meggyet, a csokoládés-céklás keveréket, és végül a lisztet. óvatos mozdulatokkal alaposan összeforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 8-10 percig, majd a hőt 160-170 fokra csökkentve sütjük további kb. 10 percig. Akkor jó, ha enyhe nyomásra még kissé nyersnek tűnik. (Nem lesz az.)

Megjegyzés: Ha valakinek főtt céklája van elfekvőben, természetesen, azzal is készítheti: lereszeli, kissé összemixeli, és mehet minden tovább a leírtak szerint.


Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves

 Nagylányom megkóstolta, nyaminak nevezte, kért belőle, majd néhány kanálnyi után azt mondta, mégsem annyira finom. És a másik kettőnek sem ízlett. Pedig nagyon finom lett. Így az a "megerőltető" feladat várt rám, hogy nekem kellett megenni az egészet. Becs'szó, egyáltalán nem bántam. Próbáljátok ki, és akkor elhiszitek nekem...


Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves csilis balzsamecetkrémmel

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 vékony póréhagyma vagy 1 hagyma, 8-10 friss vagy szárított zsályalevél, 1 mokkáskanál kurkumapor, 50 dkg sült sütőtökhús, 1-1,5 dl tejszín, víz, só, bors, citromlé, olaj; a balzsamecetkrémhez: 1 kisebb csípős paprika, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, só.

Elkészítése: A póréhagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Rádobjuk a felaprított zsályaleveleket, rászórjuk a kurkumát, egyet-kettőt kavarunk rajta, és azonnal fölöntjük 2 dl forró vízzel. Hagyjuk főni, amíg zsírjára nem kezd sülni. Ekkor beletesszük a darabokra vágott sütőtökhúst, hozzáöntünk kevés vizet, és botmixerrel az egészet simára dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd további vízzel tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Jól kiforraljuk, majd citromlével igazítunk egy keveset az ízén. Az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a felaprított csípős paprikát, egyet kavarunk rajta, és félre is vesszük a lángról. A mézet simára keverjük a balzsamecettel meg kevés sóval, majd fokozatosan belekeverjük a csípős olajat is. Aki csípősebben szereti, a paprikadarabokat is benne hagyhatja. Tálaláskor a levesre kevés balzsamecetkrémet locsolunk. Így kerek a leves íze.

KAL - 2016.

2014. október 25., szombat

Merluciusfilé hagymás céklasalátával

Még egy finomság a céklás ételek sorában:


Merluciusfilé hagymás céklasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg merlucius- vagy más halfilé, só, bors, fokhagymapor, pirospaprika, olívaolaj; a salátához: 60 dkg cékla, 1 fej fokhagyma, 1-2 lila hagyma, só, bors, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál méz vagy barna cukor; a tálaláshoz: tejföl.


Elksézítése: A céklát egyenként alufóliadarabokra helyezzük, mindegyiket alaposan megszórjuk sóval, meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és mellédobunk 3-4 hámozatlan fokhagymacikket. Ezután becsomagoljuk őket, tepsire vagy hőálló tálba helyezzük a csomagokat, és 200 fokon kb. 1,5 órán át sütjük. A mézet vagy a barna cukrot enyhén karamellizáljuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, fölforraljuk, majd félrevesszük a lángról, és simára kavarjuk az olívaolajjal. Kevés sóval ízesítjük. Miután a cékla megsült, meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk vagy szeleteljük, kissé megsózzuk, összeforgatjuk a vékony csíkokra vágott hagymával meg a finomra aprított petrezselyemzölddel, és leöntjük az elkészített öntettel. Ha van rá időnk, hagyjuk 1-2 órát hidegben, hogy az ízek összeérjenek. A halszeleteket sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával ízesítjük, majd kevés felforrósított olívaolajon aranysárgára sütjük. A saláta mellé kínáljuk tejföl kíséretében.

EK - 2014/11

2014. október 24., péntek

Céklás márványtekercs

Érdekes kinézetű és ízvilágú tekercset készítettem a múltkor. A darált húst főtt, reszelt céklával kevertem el, és így ízesítettem tovább. Egyetlen dolgot változtatnék: a cékla felét nem reszelném ezentúl, hanem kis kockákra vágnám, hoyg még szebben látszódjék. A receptbe már így is írtam bele. Kitűnő azok számára is, akik most ismerkednek a cékla ízével, mert nem túl intenzív.


Céklás márványtekercs

Hozzávalók 4-5 személyre: 15 dkg főtt vagy sült cékla, 80 dkg kicsontozott csirkemell, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma,1-2 csipetnyi őrölt kömény, olaj; a tálaláshoz krumplipüré.

Elkészítése: A csirkemell felét ledaráljuk, a másik felét ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A felcsíkozott húst ízesítjük sóval, borssal, illetve zúzott fokhagymával, és állni hagyjuk. A cékla felét lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, másik felét kis kockákra vágjuk. A darált húst összevegyítjük a kétféle céklával, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával meg köménnyel, végül pedig belekeverjük a húsdarabokat, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, majd rúd alakúra formázva olajjal megkent, több rétegű alufóliába csomagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ezután az alufóliát felbontva, a hőt megemelve 10-15 perc alatt tetejét pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk állni egy keveset, utána szépen szeletelhető. Krumplipürével kínáljuk. Hidegen is kitűnő, hidegtálra is való.

EK - 2014/11

2014. október 22., szerda

Kelbimbós zöldségleves

Már javában terem a kertben a kelbimbó, most már szép gömböcskékké alakultak a kis hajtások a levelek "hónaljában". 3-4 nagy maréknyit szedek egyszerre, és ez már akár két ételhez is elegendő. A legutóbbi adagból kelbimbós brokkolikérmleves és ez a zöldségleves készült. 


Kelbimbós zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke csontos részei, 3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1-2 szeletke zellergumó, 2 hagyma vagy 1 arasznyi póréhagyma, 30 dkg aprószemű kelbimbó, 2 maréknyi cérnametélt, só, kevés citromlé.
Elkészítése: A csontos részeket főni tesszük hideg vízben. Miután fölforrt, lehabozzuk, majd rendre beletesszük a tetszés szerint feldarabolt hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, illetve az egészben hagyott vagy felezett kelbimbót. Megsózzuk, és az egészet puhára főzzük. Amikor minden zöldség elkészült, beledobjuk a kissé összetört cérnametéltet, 1-2 percig forraljuk még, majd utánasózunk, és nagyon kevés citromlével igazítunk az ízén (nem kell savanyítani, csak a zöldségek édességét ellensúlyozni). A csontokat kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húst, és visszatesszük a levesbe. Csípős paprikát kínálunk mellé. 

FI - 2014/11

2014. október 21., kedd

Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Az ízek egyszerűen tanulhatók. És bizonyítható a fejlődés, legalábbis nálunk. Ugyebár, nagyon sokan idegenkednek az új ízektől, párosításoktól, s ha cékláról vagy egyéb hasonló zöldségről van szó, akkor annál inkább. A férjem például évekkel ezelőttig csak a köményes-tormás céklasalátát ette meg, azóta viszont, ahogy egyre több mindent kipróbáltam a bíborszínű zöldséggel, úgy változott, fejlődött az ő ízlése is. Vasárnap délután erre a salátára csak annyit mondott: hmmmmmmmm, és ismét, és ismét, és újra meg újra kért belőle. De tényleg, nagyon harmonikusak az ízei, az állagok, nálunk gyakran fog készülni. Édes, sós, savanykás, csípős-pikáns, krémes, roppanós és ropogós: minden benne volt. :) Jaj, persze, a penészes sajtok, köztük a kékpenészes is "fejlődés tárgya" volt az utóbbi években. :D Úgy érzem, nagyon jó irányban haladunk! :)


Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg henger alakú cékla (vörös és sárga vegyesen - ha van), 15 dkg kékpenészes sajt, 1-2 marék darabos dióbél; az öntethez: 1 evőkanál méz, 1/2 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál balzsamecet, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 karika főtt cékla pépesítve, néhány csepp Tabasco-szósz vagy egyéb csípős paprikakrém.

Elkészítése: A céklát kuktában puhára főzzük, vagy alufóliába csomagolva sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük - ki-ki ízlés szerint tehet többet vagy kevesebbet egy-egy hozzávalóból -, ráöntjük a céklára, és jól összeforgatjuk. Tálalás előtt a céklára morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a dióbelet, és összeforgatjuk.
Tipp: Ha esetleg vendégeknek tálaljuk, a képen látható módon is tányérra lehet helyezni, majd meglocsolni az öntettel; így könnyebben beazonosíthatók az összetevők. :)

EK - 2014/11


2014. október 19., vasárnap

6 évesek vagyunk!

Mármint a blogom és én. :) Nem írok semmi hangzatosat, egyszerűen örülök, hogy eszembe jutott napján a szülinap, és nem utólagosan emlékezem meg rá, mint ahogy eddig sokszor.
Még sok boldog szülinapot kívánok magunknak! :)
Köszönöm minden kedves olvasómnak a látogatását, hozzászólását visszajelzését! :)

2014. október 18., szombat

Virslis póréhagymaleves

Még mindig póréhagyma. De ha egyszer szeretjük!!! :)
Hagymalevest egy volt osztálytársamnál ettem legelőször, grízzel sűrítette és virslikarikákat dobott bele. Azóta ritkán, de rendszeresen készítem én is. Most póréhagymával próbáltam ki, és egy kicsit gazdagítottam tejföllel is. Nagyon finom lett.  Télen-nyáron készíthető, és gyorsan megvan. És jólesik egy kis változatosság.


Virslis póréhagymaleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 3 közepes vöröshagyma, 2 karcsú szál póréhagyma, olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 8 szál virsli, 1,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, citromlé.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát méretétől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd felaprózzuk szárával együtt. Olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rászórjuk a lisztet, és állandóan kavargatva fölöntjük kb. 2 liternyi hideg vízzel. Miután fölforrt, beledobjuk a póréhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, míg a hagyamafélék meg nem puhulnak. Ekkor beleszórjuk a búzadarát, illetve beletesszük a karikára vágott virslit, ha szükséges, további vízzel hígítjuk, majd jól kiforraljuk, miközben a leveshez adjuk a kevés forró lével elkevert tejfölt is. Félrehúzzuk a lángról, szükség szerint utánasózunk, illetve nagyon kevés citromlével ízesítjük, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Csípős paprikát kínálunk mellé.


Megjegyzés: A levesnek nem kell savanyúnak lennie, csak a hagyma édességét ellensúlyozzuk kevés citromlével.

KT - 2014/11

2014. október 16., csütörtök

Póréhagymás tortillafalatkák

Javában terem a póréhagyma is a kertben. Nagyon hálás zöldség, jócskán lett, bár nem olyan vastagok, mint a boltiak.De jövőre már okosabb leszek a termesztésüknél, merthogy biztos, hogy jövőre is vetek. :) Nagyon szeretjük ételekbe és nyersen is. Nyersen nagyon jó, mert megvan a hagymaíze, de nem bűzlünk utána még három napig. Éppen ezért az alábbi tekercseket nyugodtan el lehet készíteni vendégváráskor is, vagy nagyobb társaság részére: az ízélmény maximális, a befektetett munka pedig minimális. Mondjuk, kell néhány jó és finom alapanyag is, de megéri az "áldozatot". :)


Póréhagymás tortillafalatkák extrákkal

Hozzávalók 4 személyre: 4 tortillalap, 4 nagy evőkanál joghurt, 1 arasznyi póréhagyma apróra vágva, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg kékpenészes sajt, 2 kisebb kápiapaprika, néhány szem fekete olajbogyó.

Elkészítése: A tortillalapokat kiterítjük, megkenjük joghurttal, megszórjuk póréhagymával, majd lazac- és paprikacsíkokat helyezünk rá, illetve megszórjuk morzsolt sajtdarabokkal. Ezután a lapokat a lehető legszorosabban föltekerjük, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Ezután ujjnyi vastag tekercsekké vágjuk, és megtűzzük fogpiszkálóval vagy partipálcikákkal. Olajbogyó társaságában kínáljuk.
Megjegyzés: A joghurtot és a zöldségeket sózni nem muszáj, a lazac és a sajt kellő sósságot adnak a falatkáknak. Az olajbogyót összeaprítva beletehetjük a tekercsekbe is. 

KT - 2014/11



2014. október 7., kedd

Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Végre októberben is ideérkeztem! És hozok egy finom kelbimbós ételt. Bár ezt a zöldséget még nem sokan fedezték fel maguknak, rengeteg lehetőség rejlik benne: nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, és sokféle ételhez felhasználható. Nekünk terem a kertben is, bár még eléggé aprócskák, csak később lesznek jók. Egy levesnyire valót szedtem le egyszer, a többit hagytam nőni még. :) Ez mélyhűtöttből készült. A csirkefalatok is finomak lettek, ám én a kelbimbóval alig tudtam leállni. :) 




Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, ½ teáskanál fokhagymapor, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg natúr kukoricapehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál lenmag, bő olaj a sütéshez; a köretekhez: 40 dkg mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 teáskanál köménymag, 15 dkg kuszkusz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl forró víz, 1 kis csokor kapor, fehérbors.
Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és az összeset beletesszük a tejföllel elkevert, ízesített tojásba. Kézzel alaposan összekeverjük, majd egyenként kivesszük, megforgatjuk a morzsával és lenmaggal elkevert, összetört kukoricapehelyben, és forró bő olajban aranysárgára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, végül ráöntjük a nagyon forró vizet, és összekeverjük. Addig hagyjuk lefedve duzzadni, míg az összes vizet be nem szívta. Végül belekeverjük a finomra aprított kaprot, és fehérborssal ízesítjük. A kelbimbót – mérettől függően – kettévágjuk vagy egészben hagyjuk. Fölforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat, majd beletesszük a kelbimbót, és nagy lángon pirítani kezdjük. Rászórjuk a köménymagot, és együtt pirítjuk addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Miután elkészült, megszórjuk sóval, és tálalható is.

Megjegyzés: Ha friss kelbimbót használunk, először megtisztítjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, majd utána pirítjuk meg.

FI - 2014/11
Related Posts with Thumbnails

2014. október 31., péntek

Zöldséges-mascarponés halkrém

Mit vacsorázni? Ez volt a nagy keleti kérdés. Aztán szétnéztem egy kicsit a hűtőben-kamrában, és ez lett belőle. Mindenki imádta - még a halat nem szerető nagylányom is :O, és kikötötték: ezentúl gyakran készüljön.


Zöldséges-mascarponés halkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: 25 dkg mascarpone, 2-3 evőkanál joghurt, 2-3 evőkanál tejföl, 1 tonhalkonzerv (aprított, saját levében), 1 sárgarépa, 1 vékony póréhagyma vagy 1 kicsi lila hagyma, 1 kicsi kápia paprika, só, fehérbors, citromlé, ízlés szerint csilipehely, esetleg petrezselyemzöld és kevés tejszín vagy tej.

Elkészítése: A halkonzervet leszűrjük, a zöldségeket meghámozzuk-tisztítjuk. A sárgarépát finomra reszeljük, a póréhagymát felaprítjuk, a paprikát kis kockákra vágjuk. A mascarponét kézi mixerrel kavarni kezdjük, majd rendre hozzáadjuk a joghurtot meg a tejfölt. Belekavarjuk a zöldségeket, és végül a leszűrt halhúst is. Sóval, fehérborssal és citromlével ízesítjük; ha esetleg túl sűrű lenne, kevés tejszínnel vagy tejjel tehetjük kenhetőbbé. Ha szeretnénk, petrezselyemzöldet is keverhetünk bele, illetve tetszés szerint csilipehellyel is ízesíthetjük. Friss kenyérrel, tea kíséretében kínáljuk.

FI - 2015/10

2014. október 30., csütörtök

Céklás-meggyes "pinkie"

Merthogy igazából brownie, de mivel fehér csokoládéval készült, és szép rózsanszínű lett a piros hozzávalóktól, hát nem logikus, hogy "pinkie" a neve? Ott volt a céklám, és gyorsan (!!!) brownie-t akartam sütni vele. De aztán eszembe jutott, mi lenne, ha fehér csokoládéval kombinálnám? És lőn. Előre szólok: töményen csokoládés!!! És előre szólok: addiktív is!!! A cékla szép színt kölcsönöz neki, a meggyszemek pedig enyhén ellensúlyozzák az amúgy édes (de nem túlzottan) süteményt. Ezúttal normál fehér csokit használtam hozzá, további édesítésként pedig azért került fruktóz bele, mert nekem csak ilyenem van itthon. :) Igazából a normál brownie-receptem szerint készítettem, csak adaptáltam kissé a változtatásokhoz. :) Azt ajánlom, a lehető leggyorsabban próbáljátok ki!!!


Céklás-meggyes "pinkie"

Hozzávalók kb. 35*25 cm-es tepsihez: 40 dkg nyers cékla, 15 dkg kimagozott meggy (fagyasztott), 30 dkg fehér csokoládé, 20 dkg vaj, 5 nagy tojás (6, ha kisebbek), 15 dkg fruktóz vagy 20 dkg cukor, 22 dkg liszt.

Elkészítése: A céklát meghámozzuk, lereszeljük a nagylyukú reszelőn, és 2-2,5 dl vizet apránként aláöntve, gyakran kavargatva kb. 20 perc alatt megpároljuk. ezután botmixerrel kissé összetörjük. A vajat és az összetördelt csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a céklapürét, és jól eldolgozzuk. Az egész tojásokat kézi mixer segítségével habosra verjük a fruktózzal/cukorral, majd beleforgatjuk a meggyet, a csokoládés-céklás keveréket, és végül a lisztet. óvatos mozdulatokkal alaposan összeforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 8-10 percig, majd a hőt 160-170 fokra csökkentve sütjük további kb. 10 percig. Akkor jó, ha enyhe nyomásra még kissé nyersnek tűnik. (Nem lesz az.)

Megjegyzés: Ha valakinek főtt céklája van elfekvőben, természetesen, azzal is készítheti: lereszeli, kissé összemixeli, és mehet minden tovább a leírtak szerint.


Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves

 Nagylányom megkóstolta, nyaminak nevezte, kért belőle, majd néhány kanálnyi után azt mondta, mégsem annyira finom. És a másik kettőnek sem ízlett. Pedig nagyon finom lett. Így az a "megerőltető" feladat várt rám, hogy nekem kellett megenni az egészet. Becs'szó, egyáltalán nem bántam. Próbáljátok ki, és akkor elhiszitek nekem...


Zsályás-kurkumás sütőtökkrémleves csilis balzsamecetkrémmel

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 vékony póréhagyma vagy 1 hagyma, 8-10 friss vagy szárított zsályalevél, 1 mokkáskanál kurkumapor, 50 dkg sült sütőtökhús, 1-1,5 dl tejszín, víz, só, bors, citromlé, olaj; a balzsamecetkrémhez: 1 kisebb csípős paprika, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, só.

Elkészítése: A póréhagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Rádobjuk a felaprított zsályaleveleket, rászórjuk a kurkumát, egyet-kettőt kavarunk rajta, és azonnal fölöntjük 2 dl forró vízzel. Hagyjuk főni, amíg zsírjára nem kezd sülni. Ekkor beletesszük a darabokra vágott sütőtökhúst, hozzáöntünk kevés vizet, és botmixerrel az egészet simára dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd további vízzel tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Jól kiforraljuk, majd citromlével igazítunk egy keveset az ízén. Az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a felaprított csípős paprikát, egyet kavarunk rajta, és félre is vesszük a lángról. A mézet simára keverjük a balzsamecettel meg kevés sóval, majd fokozatosan belekeverjük a csípős olajat is. Aki csípősebben szereti, a paprikadarabokat is benne hagyhatja. Tálaláskor a levesre kevés balzsamecetkrémet locsolunk. Így kerek a leves íze.

KAL - 2016.

2014. október 25., szombat

Merluciusfilé hagymás céklasalátával

Még egy finomság a céklás ételek sorában:


Merluciusfilé hagymás céklasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg merlucius- vagy más halfilé, só, bors, fokhagymapor, pirospaprika, olívaolaj; a salátához: 60 dkg cékla, 1 fej fokhagyma, 1-2 lila hagyma, só, bors, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál méz vagy barna cukor; a tálaláshoz: tejföl.


Elksézítése: A céklát egyenként alufóliadarabokra helyezzük, mindegyiket alaposan megszórjuk sóval, meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és mellédobunk 3-4 hámozatlan fokhagymacikket. Ezután becsomagoljuk őket, tepsire vagy hőálló tálba helyezzük a csomagokat, és 200 fokon kb. 1,5 órán át sütjük. A mézet vagy a barna cukrot enyhén karamellizáljuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, fölforraljuk, majd félrevesszük a lángról, és simára kavarjuk az olívaolajjal. Kevés sóval ízesítjük. Miután a cékla megsült, meghámozzuk, tetszés szerint daraboljuk vagy szeleteljük, kissé megsózzuk, összeforgatjuk a vékony csíkokra vágott hagymával meg a finomra aprított petrezselyemzölddel, és leöntjük az elkészített öntettel. Ha van rá időnk, hagyjuk 1-2 órát hidegben, hogy az ízek összeérjenek. A halszeleteket sóval, borssal, fokhagymaporral és pirospaprikával ízesítjük, majd kevés felforrósított olívaolajon aranysárgára sütjük. A saláta mellé kínáljuk tejföl kíséretében.

EK - 2014/11

2014. október 24., péntek

Céklás márványtekercs

Érdekes kinézetű és ízvilágú tekercset készítettem a múltkor. A darált húst főtt, reszelt céklával kevertem el, és így ízesítettem tovább. Egyetlen dolgot változtatnék: a cékla felét nem reszelném ezentúl, hanem kis kockákra vágnám, hoyg még szebben látszódjék. A receptbe már így is írtam bele. Kitűnő azok számára is, akik most ismerkednek a cékla ízével, mert nem túl intenzív.


Céklás márványtekercs

Hozzávalók 4-5 személyre: 15 dkg főtt vagy sült cékla, 80 dkg kicsontozott csirkemell, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma,1-2 csipetnyi őrölt kömény, olaj; a tálaláshoz krumplipüré.

Elkészítése: A csirkemell felét ledaráljuk, a másik felét ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A felcsíkozott húst ízesítjük sóval, borssal, illetve zúzott fokhagymával, és állni hagyjuk. A cékla felét lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, másik felét kis kockákra vágjuk. A darált húst összevegyítjük a kétféle céklával, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával meg köménnyel, végül pedig belekeverjük a húsdarabokat, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, majd rúd alakúra formázva olajjal megkent, több rétegű alufóliába csomagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ezután az alufóliát felbontva, a hőt megemelve 10-15 perc alatt tetejét pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk állni egy keveset, utána szépen szeletelhető. Krumplipürével kínáljuk. Hidegen is kitűnő, hidegtálra is való.

EK - 2014/11

2014. október 22., szerda

Kelbimbós zöldségleves

Már javában terem a kertben a kelbimbó, most már szép gömböcskékké alakultak a kis hajtások a levelek "hónaljában". 3-4 nagy maréknyit szedek egyszerre, és ez már akár két ételhez is elegendő. A legutóbbi adagból kelbimbós brokkolikérmleves és ez a zöldségleves készült. 


Kelbimbós zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke csontos részei, 3 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1-2 szeletke zellergumó, 2 hagyma vagy 1 arasznyi póréhagyma, 30 dkg aprószemű kelbimbó, 2 maréknyi cérnametélt, só, kevés citromlé.
Elkészítése: A csontos részeket főni tesszük hideg vízben. Miután fölforrt, lehabozzuk, majd rendre beletesszük a tetszés szerint feldarabolt hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, illetve az egészben hagyott vagy felezett kelbimbót. Megsózzuk, és az egészet puhára főzzük. Amikor minden zöldség elkészült, beledobjuk a kissé összetört cérnametéltet, 1-2 percig forraljuk még, majd utánasózunk, és nagyon kevés citromlével igazítunk az ízén (nem kell savanyítani, csak a zöldségek édességét ellensúlyozni). A csontokat kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húst, és visszatesszük a levesbe. Csípős paprikát kínálunk mellé. 

FI - 2014/11

2014. október 21., kedd

Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Az ízek egyszerűen tanulhatók. És bizonyítható a fejlődés, legalábbis nálunk. Ugyebár, nagyon sokan idegenkednek az új ízektől, párosításoktól, s ha cékláról vagy egyéb hasonló zöldségről van szó, akkor annál inkább. A férjem például évekkel ezelőttig csak a köményes-tormás céklasalátát ette meg, azóta viszont, ahogy egyre több mindent kipróbáltam a bíborszínű zöldséggel, úgy változott, fejlődött az ő ízlése is. Vasárnap délután erre a salátára csak annyit mondott: hmmmmmmmm, és ismét, és ismét, és újra meg újra kért belőle. De tényleg, nagyon harmonikusak az ízei, az állagok, nálunk gyakran fog készülni. Édes, sós, savanykás, csípős-pikáns, krémes, roppanós és ropogós: minden benne volt. :) Jaj, persze, a penészes sajtok, köztük a kékpenészes is "fejlődés tárgya" volt az utóbbi években. :D Úgy érzem, nagyon jó irányban haladunk! :)


Céklasaláta kéksajttal, dióval, pikáns öntettel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg henger alakú cékla (vörös és sárga vegyesen - ha van), 15 dkg kékpenészes sajt, 1-2 marék darabos dióbél; az öntethez: 1 evőkanál méz, 1/2 mokkáskanál só, 2-3 evőkanál balzsamecet, 4-5 evőkanál olívaolaj, 2-3 karika főtt cékla pépesítve, néhány csepp Tabasco-szósz vagy egyéb csípős paprikakrém.

Elkészítése: A céklát kuktában puhára főzzük, vagy alufóliába csomagolva sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint kockára vagy karikára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük - ki-ki ízlés szerint tehet többet vagy kevesebbet egy-egy hozzávalóból -, ráöntjük a céklára, és jól összeforgatjuk. Tálalás előtt a céklára morzsoljuk a sajtot, hozzáadjuk a dióbelet, és összeforgatjuk.
Tipp: Ha esetleg vendégeknek tálaljuk, a képen látható módon is tányérra lehet helyezni, majd meglocsolni az öntettel; így könnyebben beazonosíthatók az összetevők. :)

EK - 2014/11


2014. október 19., vasárnap

6 évesek vagyunk!

Mármint a blogom és én. :) Nem írok semmi hangzatosat, egyszerűen örülök, hogy eszembe jutott napján a szülinap, és nem utólagosan emlékezem meg rá, mint ahogy eddig sokszor.
Még sok boldog szülinapot kívánok magunknak! :)
Köszönöm minden kedves olvasómnak a látogatását, hozzászólását visszajelzését! :)

2014. október 18., szombat

Virslis póréhagymaleves

Még mindig póréhagyma. De ha egyszer szeretjük!!! :)
Hagymalevest egy volt osztálytársamnál ettem legelőször, grízzel sűrítette és virslikarikákat dobott bele. Azóta ritkán, de rendszeresen készítem én is. Most póréhagymával próbáltam ki, és egy kicsit gazdagítottam tejföllel is. Nagyon finom lett.  Télen-nyáron készíthető, és gyorsan megvan. És jólesik egy kis változatosság.


Virslis póréhagymaleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 3 közepes vöröshagyma, 2 karcsú szál póréhagyma, olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 8 szál virsli, 1,5 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, citromlé.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát méretétől függően kettőbe vagy négybe hasítjuk, majd felaprózzuk szárával együtt. Olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rászórjuk a lisztet, és állandóan kavargatva fölöntjük kb. 2 liternyi hideg vízzel. Miután fölforrt, beledobjuk a póréhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, míg a hagyamafélék meg nem puhulnak. Ekkor beleszórjuk a búzadarát, illetve beletesszük a karikára vágott virslit, ha szükséges, további vízzel hígítjuk, majd jól kiforraljuk, miközben a leveshez adjuk a kevés forró lével elkevert tejfölt is. Félrehúzzuk a lángról, szükség szerint utánasózunk, illetve nagyon kevés citromlével ízesítjük, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Csípős paprikát kínálunk mellé.


Megjegyzés: A levesnek nem kell savanyúnak lennie, csak a hagyma édességét ellensúlyozzuk kevés citromlével.

KT - 2014/11

2014. október 16., csütörtök

Póréhagymás tortillafalatkák

Javában terem a póréhagyma is a kertben. Nagyon hálás zöldség, jócskán lett, bár nem olyan vastagok, mint a boltiak.De jövőre már okosabb leszek a termesztésüknél, merthogy biztos, hogy jövőre is vetek. :) Nagyon szeretjük ételekbe és nyersen is. Nyersen nagyon jó, mert megvan a hagymaíze, de nem bűzlünk utána még három napig. Éppen ezért az alábbi tekercseket nyugodtan el lehet készíteni vendégváráskor is, vagy nagyobb társaság részére: az ízélmény maximális, a befektetett munka pedig minimális. Mondjuk, kell néhány jó és finom alapanyag is, de megéri az "áldozatot". :)


Póréhagymás tortillafalatkák extrákkal

Hozzávalók 4 személyre: 4 tortillalap, 4 nagy evőkanál joghurt, 1 arasznyi póréhagyma apróra vágva, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg kékpenészes sajt, 2 kisebb kápiapaprika, néhány szem fekete olajbogyó.

Elkészítése: A tortillalapokat kiterítjük, megkenjük joghurttal, megszórjuk póréhagymával, majd lazac- és paprikacsíkokat helyezünk rá, illetve megszórjuk morzsolt sajtdarabokkal. Ezután a lapokat a lehető legszorosabban föltekerjük, fóliába csomagoljuk, és 1-2 órán át hűtőben hagyjuk dermedni. Ezután ujjnyi vastag tekercsekké vágjuk, és megtűzzük fogpiszkálóval vagy partipálcikákkal. Olajbogyó társaságában kínáljuk.
Megjegyzés: A joghurtot és a zöldségeket sózni nem muszáj, a lazac és a sajt kellő sósságot adnak a falatkáknak. Az olajbogyót összeaprítva beletehetjük a tekercsekbe is. 

KT - 2014/11



2014. október 7., kedd

Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Végre októberben is ideérkeztem! És hozok egy finom kelbimbós ételt. Bár ezt a zöldséget még nem sokan fedezték fel maguknak, rengeteg lehetőség rejlik benne: nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, és sokféle ételhez felhasználható. Nekünk terem a kertben is, bár még eléggé aprócskák, csak később lesznek jók. Egy levesnyire valót szedtem le egyszer, a többit hagytam nőni még. :) Ez mélyhűtöttből készült. A csirkefalatok is finomak lettek, ám én a kelbimbóval alig tudtam leállni. :) 




Kukoricabundás csirkefalatok köménymagos kelbimbóval, kapros kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, só, bors, ½ teáskanál fokhagymapor, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 15 dkg natúr kukoricapehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál lenmag, bő olaj a sütéshez; a köretekhez: 40 dkg mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 teáskanál köménymag, 15 dkg kuszkusz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl forró víz, 1 kis csokor kapor, fehérbors.
Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és az összeset beletesszük a tejföllel elkevert, ízesített tojásba. Kézzel alaposan összekeverjük, majd egyenként kivesszük, megforgatjuk a morzsával és lenmaggal elkevert, összetört kukoricapehelyben, és forró bő olajban aranysárgára sütjük. A kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, végül ráöntjük a nagyon forró vizet, és összekeverjük. Addig hagyjuk lefedve duzzadni, míg az összes vizet be nem szívta. Végül belekeverjük a finomra aprított kaprot, és fehérborssal ízesítjük. A kelbimbót – mérettől függően – kettévágjuk vagy egészben hagyjuk. Fölforrósítjuk a vajat meg az olívaolajat, majd beletesszük a kelbimbót, és nagy lángon pirítani kezdjük. Rászórjuk a köménymagot, és együtt pirítjuk addig, amíg szépen barnulni nem kezd. Miután elkészült, megszórjuk sóval, és tálalható is.

Megjegyzés: Ha friss kelbimbót használunk, először megtisztítjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, majd utána pirítjuk meg.

FI - 2014/11