2015. június 25., csütörtök

Lucskos káposzta marosmentiesen

A sok idegen étel után most következzék egy echte erdélyi finomság. Már van lucskos káposzta a blogomon, de akkoriban a recepteket sem írtam annyira aprólékosan, mint mostanában, és a fotó sem olyan, amit szívesen mutogatnék. Úgyhogy következzen a lucskos káposzta úgy, ahogy itt nálunk, a Marosmentén készítették nagyanyáim, édesanyám és utánuk én is. (Max. a disznóhúst szoktam mostanában kifelejteni belőle... :P ) A piros-fekete keresztszemes varrottas szintén a Felső-Marosmentére jellemző, és felavattam a Szentgyörgy-napokkor vásárolt piros-fekete kerámiakészletemet is... :) 


Lucskos káposzta marosmentiesen

Hozzávalók 6-8 személyre: 50-60 dkg csontos-kövéres sertéshús, 50-60 dkg csontos borjúhús, 1,5 kg friss káposzta, 1-2 ág szárított vagy friss csombor, 1 arasznyi szárított kaporszár (friss is jó), 2 púpozott evőkanál liszt, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé, 2-3 dl tej, só, ecet; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: A húsokat jól megmossuk, hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a húsok majdnem készre főttek, beletesszük a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát, a csombort meg a kaprot, és együtt főzzük, míg a káposzta is meg nem puhul. Közben a lisztet megfuttatjuk kevés olajon vagy levesről lemert zsiradékon, felöntjük a tejjel meg a paradicsomlével, és simára keverjük. A levesből kiszedjük a húst, a csombort meg a kaprot, a rántást a leveshez adjuk, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval, esetleg kevés ecettel, vissztesszük a csontokról lefejtett húst, és egyet-kettőt még lobbantunk rajta. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: A sertéshús lehet füstölt is, így különlegesebb, intenzívebb ízű levest kapunk. Tej helyett vízzel is készíthetjük. Ha a sertéshús nagyon zsíros volt, a leves tetejéről merőkanállal leszedhetjük a zsiradékot, és azzal készíthetjük el a rántást, hogy ne használjunk további olajat is. 

KÁP. - 2015.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. június 25., csütörtök

Lucskos káposzta marosmentiesen

A sok idegen étel után most következzék egy echte erdélyi finomság. Már van lucskos káposzta a blogomon, de akkoriban a recepteket sem írtam annyira aprólékosan, mint mostanában, és a fotó sem olyan, amit szívesen mutogatnék. Úgyhogy következzen a lucskos káposzta úgy, ahogy itt nálunk, a Marosmentén készítették nagyanyáim, édesanyám és utánuk én is. (Max. a disznóhúst szoktam mostanában kifelejteni belőle... :P ) A piros-fekete keresztszemes varrottas szintén a Felső-Marosmentére jellemző, és felavattam a Szentgyörgy-napokkor vásárolt piros-fekete kerámiakészletemet is... :) 


Lucskos káposzta marosmentiesen

Hozzávalók 6-8 személyre: 50-60 dkg csontos-kövéres sertéshús, 50-60 dkg csontos borjúhús, 1,5 kg friss káposzta, 1-2 ág szárított vagy friss csombor, 1 arasznyi szárított kaporszár (friss is jó), 2 púpozott evőkanál liszt, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé, 2-3 dl tej, só, ecet; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: A húsokat jól megmossuk, hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a húsok majdnem készre főttek, beletesszük a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát, a csombort meg a kaprot, és együtt főzzük, míg a káposzta is meg nem puhul. Közben a lisztet megfuttatjuk kevés olajon vagy levesről lemert zsiradékon, felöntjük a tejjel meg a paradicsomlével, és simára keverjük. A levesből kiszedjük a húst, a csombort meg a kaprot, a rántást a leveshez adjuk, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval, esetleg kevés ecettel, vissztesszük a csontokról lefejtett húst, és egyet-kettőt még lobbantunk rajta. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: A sertéshús lehet füstölt is, így különlegesebb, intenzívebb ízű levest kapunk. Tej helyett vízzel is készíthetjük. Ha a sertéshús nagyon zsíros volt, a leves tetejéről merőkanállal leszedhetjük a zsiradékot, és azzal készíthetjük el a rántást, hogy ne használjunk további olajat is. 

KÁP. - 2015.

Nincsenek megjegyzések: