2017. június 24., szombat

Háztető-palacsintatorta

Ha lúd, legyen kövér... Palacsinta kétféle krémmel, tortának összerakva. Nagyon kiadós, sok személyre elegendő.


Háztető-palacsintatorta
(Meggyes, ordakrémes palacsinta)

Hozzávalók 8-10 személyre: 35 dkg liszt, 2 csipet só, 3 kisebb tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál + egy kevés olaj, 7,5-8 dl víz;
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 3 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 7 dl víz;
az ordás krémhez: 50 dkg orda, 2-3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, tej.

Elkészítése: A palacsintatészta hozzávalóiból sima masszát keverünk. A vízből meghagyunk 1-1,5 dl-t, amit aztán fokozatosan adagolunk sütés közben, mert az állás során a massza még keményedik. Ha szükséges (függ a liszt milyenségétől), ennél több vizet is lehet használni. A masszából olajjal vékonyan megkent serpenyőben 22-25 hígpalacsintát sütünk. A meggyes krémhez a gyümölcsöt főni tesszük 3 dl vízben, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a citromlevet, és kb. 10 percig főzzük. A pudingport simára keverjük a maradék vízzel, és állandó kavarás mellett hozzáöntjük a meggyhez. Tovább kavargatva jól kiforraljuk, míg a massza jó sűrű nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A másik krémhez az ordát összetörjük, majd kézi mixerrel keverve hozzáadjuk a cukrot, illetve fokozatosan adagolva hozzáöntjük a habtejszínt. Miután ezt beledolgoztuk, tejet öntünk kicsinként hozzá mindaddig, amíg a krém sima, habos, kenhető nem lesz. A meggyes krémet elosztjuk 20 felé, és megtöltünk vele 20 palacsintát vigyázva, hogy szép vékonyra, szorosra csavarjuk. A tekercseket piramisszerűen összerakjuk a krémmel. 4 tekercset tálcára helyezünk egymás mellé, lekenjük ordakrémmel, majd a közepére ráhelyezünk 3 tekercset, majd kettőt , végül pedig egyet úgy, hogy mindegyik réteget lekenjük a krémmel, illetve az oldalait is bevonjuk. Leterítjük 1-2 megmaradt palacsintával, kézzel szépen rásimítjuk, majd lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. A műveletet megismételjük a maradék palacsintatekerccsel és krémmel is. Másnap tálaláskor éles késsel kétujjnyi vastag szeleteket vágunk.


Megjegyzés: Meggy helyett bármilyen idénygyümölcsből készíthetjük a krémet, illetve orda helyett ricotta is használható. Ricotta esetén azonban vigyázni kell, mert más az állaga, nem kell annyi tejszín és tej a krémhez. Ha nem jutunk hozzá egyikhez sem, tehéntúróval vagy mascarponéval is elkészíthetjük.


PAL - 2017

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett a meggyes ordás töltelékkel, és nem utolsósorban nagyon mutatós is lett :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)

Related Posts with Thumbnails

2017. június 24., szombat

Háztető-palacsintatorta

Ha lúd, legyen kövér... Palacsinta kétféle krémmel, tortának összerakva. Nagyon kiadós, sok személyre elegendő.


Háztető-palacsintatorta
(Meggyes, ordakrémes palacsinta)

Hozzávalók 8-10 személyre: 35 dkg liszt, 2 csipet só, 3 kisebb tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál + egy kevés olaj, 7,5-8 dl víz;
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 3 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 7 dl víz;
az ordás krémhez: 50 dkg orda, 2-3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, tej.

Elkészítése: A palacsintatészta hozzávalóiból sima masszát keverünk. A vízből meghagyunk 1-1,5 dl-t, amit aztán fokozatosan adagolunk sütés közben, mert az állás során a massza még keményedik. Ha szükséges (függ a liszt milyenségétől), ennél több vizet is lehet használni. A masszából olajjal vékonyan megkent serpenyőben 22-25 hígpalacsintát sütünk. A meggyes krémhez a gyümölcsöt főni tesszük 3 dl vízben, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a citromlevet, és kb. 10 percig főzzük. A pudingport simára keverjük a maradék vízzel, és állandó kavarás mellett hozzáöntjük a meggyhez. Tovább kavargatva jól kiforraljuk, míg a massza jó sűrű nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni. A másik krémhez az ordát összetörjük, majd kézi mixerrel keverve hozzáadjuk a cukrot, illetve fokozatosan adagolva hozzáöntjük a habtejszínt. Miután ezt beledolgoztuk, tejet öntünk kicsinként hozzá mindaddig, amíg a krém sima, habos, kenhető nem lesz. A meggyes krémet elosztjuk 20 felé, és megtöltünk vele 20 palacsintát vigyázva, hogy szép vékonyra, szorosra csavarjuk. A tekercseket piramisszerűen összerakjuk a krémmel. 4 tekercset tálcára helyezünk egymás mellé, lekenjük ordakrémmel, majd a közepére ráhelyezünk 3 tekercset, majd kettőt , végül pedig egyet úgy, hogy mindegyik réteget lekenjük a krémmel, illetve az oldalait is bevonjuk. Leterítjük 1-2 megmaradt palacsintával, kézzel szépen rásimítjuk, majd lefóliázva néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. A műveletet megismételjük a maradék palacsintatekerccsel és krémmel is. Másnap tálaláskor éles késsel kétujjnyi vastag szeleteket vágunk.


Megjegyzés: Meggy helyett bármilyen idénygyümölcsből készíthetjük a krémet, illetve orda helyett ricotta is használható. Ricotta esetén azonban vigyázni kell, mert más az állaga, nem kell annyi tejszín és tej a krémhez. Ha nem jutunk hozzá egyikhez sem, tehéntúróval vagy mascarponéval is elkészíthetjük.


PAL - 2017

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett a meggyes ordás töltelékkel, és nem utolsósorban nagyon mutatós is lett :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)