2017. november 27., hétfő

Cassoulet – a francia sólet

Hát, kérem szépn, ez akkora adag volt, hogy három napig csak mind ettük, és még mindig volt belőle. A maradékból még négy felnőtt jóllakott. Nagyobbik lányom, aki imádja a szemes paszulyt, és tényleg becsületesen evett minden nap az ételből, azt mondta a húgomnak: vidd el, kérlek, egyétek meg ti, ne is lássam már. Az igazság az, hogy isteni finom, és annyira ízgazdag, hogy leírhatatlan. A fiss húsok és a füstös ízek kombinációja, a zöldségek, a bab.... Nagyon laktató, nagyon kiadós. 


Cassoulet – a francia sólet

Hozzávalók 8-10 személyre: 80 dkg marhahús, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl olaj; 50 dkg füstölt marhacsont (pl. oldalas), 50 dkg friss sertéscsülök, 4-5 csirkecomb vagy annyi alsócomb, ahány személy van, 50 dkg száraz bab, 30-30 dkg füstölt és friss kolbász, illetve sárgarépa és zellergyökér, 4 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, további só, bors.

Elkészítése:  A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. A marhahúst kétujjnyi kockákra vágjuk, megszórjuk a fűszerek keverékével, majd rászórjuk a lisztet és összeforgatjuk. A felforrósított olajon minden darabot hirtelen körbepirítunk, míg kérget nem kap, és áttesszük a kuktába. Végül a sütőedénybe kevés vizet öntünk, hogy az odakapott pörzsanyagot feloldjuk, és az egészet a húsra öntjük. Mellétesszük a feldarabolt füstölt oldalast, kevés vizet öntünk még rá, és sípolástól számítva kb. 25 percig főzzük. Ekkor félrevesszük, kiengedjük belőle a gőzt, hozzáadjuk a szintén feldarabolt csülköt, és további 20-25 percig főzzük a sípolástól számítva. Közben megpucoljuk a zöldségeket, a hagymát meg a fokhagymát, és feldaraboljuk a kolbászt. A gyökereseket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát vastagon felszeleteljük, a fokhagymacikkeket pedig egészben hagyjuk. A csirkecombot megmossuk, megtörölgetjük, illetve megszórjuk sóval és borssal. Egy nagy tálba tesszük a leszűrt babot, hozzáadjuk a zöldségeket meg a kolbászt, végül hozzáöntjük a kuktában majdnem készre főtt húsokat, és alaposan összeforgatjuk. A jól beáztatott római tálba tesszük át a keveréket úgy, hogy közben a csirkecombokat is belehelyezzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és a tálat a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, és légkeverésen 2,5-3 órán át hagyjuk elkészülni az ételt. Tálaláskor a csirkecombokat elvágjuk, és igyekszünk mindenkinek mindenféle húsból pakolni a tányérjára.

Megjegyzés: Római tál híján más hőálló edényben is elkészíthető, csak legyen megfelelő méretű. A víz jól lepje el a hozzávalókat, hogy tudjon a bab jól megpuhulni. 

KT - 2017/11

2 megjegyzés:

duende írta...

De jó, hogy megcsináltad... épp a minap törtem a fejem azon, hogy egyszer már kéne főzni. És jó hogy írtad, milyen nagy mennyiség. Majd egyszer valami nagyobb családi összejövetelre csinálom meg, köszi a receptet! :)

Vicuska írta...

De szeretem, ami jó, abból sokszor tudok enni :D

2017. november 27., hétfő

Cassoulet – a francia sólet

Bejegyezte: sedith dátum: 22:34
Hát, kérem szépn, ez akkora adag volt, hogy három napig csak mind ettük, és még mindig volt belőle. A maradékból még négy felnőtt jóllakott. Nagyobbik lányom, aki imádja a szemes paszulyt, és tényleg becsületesen evett minden nap az ételből, azt mondta a húgomnak: vidd el, kérlek, egyétek meg ti, ne is lássam már. Az igazság az, hogy isteni finom, és annyira ízgazdag, hogy leírhatatlan. A fiss húsok és a füstös ízek kombinációja, a zöldségek, a bab.... Nagyon laktató, nagyon kiadós. 


Cassoulet – a francia sólet

Hozzávalók 8-10 személyre: 80 dkg marhahús, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl olaj; 50 dkg füstölt marhacsont (pl. oldalas), 50 dkg friss sertéscsülök, 4-5 csirkecomb vagy annyi alsócomb, ahány személy van, 50 dkg száraz bab, 30-30 dkg füstölt és friss kolbász, illetve sárgarépa és zellergyökér, 4 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, további só, bors.

Elkészítése:  A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. A marhahúst kétujjnyi kockákra vágjuk, megszórjuk a fűszerek keverékével, majd rászórjuk a lisztet és összeforgatjuk. A felforrósított olajon minden darabot hirtelen körbepirítunk, míg kérget nem kap, és áttesszük a kuktába. Végül a sütőedénybe kevés vizet öntünk, hogy az odakapott pörzsanyagot feloldjuk, és az egészet a húsra öntjük. Mellétesszük a feldarabolt füstölt oldalast, kevés vizet öntünk még rá, és sípolástól számítva kb. 25 percig főzzük. Ekkor félrevesszük, kiengedjük belőle a gőzt, hozzáadjuk a szintén feldarabolt csülköt, és további 20-25 percig főzzük a sípolástól számítva. Közben megpucoljuk a zöldségeket, a hagymát meg a fokhagymát, és feldaraboljuk a kolbászt. A gyökereseket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát vastagon felszeleteljük, a fokhagymacikkeket pedig egészben hagyjuk. A csirkecombot megmossuk, megtörölgetjük, illetve megszórjuk sóval és borssal. Egy nagy tálba tesszük a leszűrt babot, hozzáadjuk a zöldségeket meg a kolbászt, végül hozzáöntjük a kuktában majdnem készre főtt húsokat, és alaposan összeforgatjuk. A jól beáztatott római tálba tesszük át a keveréket úgy, hogy közben a csirkecombokat is belehelyezzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és a tálat a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, és légkeverésen 2,5-3 órán át hagyjuk elkészülni az ételt. Tálaláskor a csirkecombokat elvágjuk, és igyekszünk mindenkinek mindenféle húsból pakolni a tányérjára.

Megjegyzés: Római tál híján más hőálló edényben is elkészíthető, csak legyen megfelelő méretű. A víz jól lepje el a hozzávalókat, hogy tudjon a bab jól megpuhulni. 

KT - 2017/11

2 megjegyzés on "Cassoulet – a francia sólet"

duende on 2017. november 27. 22:49 írta...

De jó, hogy megcsináltad... épp a minap törtem a fejem azon, hogy egyszer már kéne főzni. És jó hogy írtad, milyen nagy mennyiség. Majd egyszer valami nagyobb családi összejövetelre csinálom meg, köszi a receptet! :)

Vicuska on 2017. november 28. 22:07 írta...

De szeretem, ami jó, abból sokszor tudok enni :D

Related Posts with Thumbnails