2018. január 17., szerda

Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral

Mostanra rájöttem: a fasírt a kedvenc ételem. Mindegy, hoyg hagyományos, vagy valamilyen különlegesebb fajta, hogy apró, hogy lapos, vagy egybensült, számomra bárhol és bármikor jöhet. És a hagymalekvár?! No, az felteszi az egészre a koronát! :) Tudjátok, mint a mesében: aki nem hiszi... ;) :) 

Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska teljes kiőrlésű, magvas zsemle, kb. 40 dkg darált csirkehús, 2 szelet barna kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 2 teáskanál szumák (elhagyható), só, bors, olaj;
a hagymalekvárhoz: 6 közepes méretű lila hagyma, 2 evőkanál áfonyalekvár (elhagyható), 2 dl vörösbor, só, cukor, 6-7 evőkanál olívaolaj;
továbbá: 25 dkg friss mozzarella, savanyú uborka.

Elkészítése:  A hagymalekvárhoz a lila hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük. Amikor kissé összeesett, kicsinként hozzáöntjük a vörösbort, és addig pároljuk lefedve, illetve gyakran kavargatva, amíg az összes bort el nem használtuk, illetve a hagyma teljesen meg nem puhult. Végül hozzákavarjuk az áfonyalekvárt (ha használunk - én tettem), sóval, borssal és cukorral ízesítjük tetszés szerint. A barna kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a lereszelt fokhagymával együtt, szumákkal, sóval meg borssal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A húsmasszát négyfelé osztjuk, és a zsemlék alapterületével nagyjából azonos méretű húspogácsákat formálunk belőle (nagyobbak lesznek a szokásos fasírtoknál). Kevés felforrósított olajban, lassú tűzön mindkét oldalukon szép pirosra sütjük. A mozzarellát és a savanyú uborkát felszeleteljük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a félbevágott zsemléket a vágott felükön, majd összeállítjuk a szendvicseket. A zsemlék alsó felére 1-1 szelet mozzarellát fektetünk, megkenjük hagymalekvárral, ráhelyezzük a húspogácsát, erre is hagymalekvárt teszünk, és befedjük 1-1 másik szelet mozzarellával és a zsemle felső részével. Savanyú uborkával díszítjük.

Megjegyzés:  Csirke helyett egyéb darált húsból is készülhet a fasírt. Ha disznóból, pulykából vagy marhából csináljuk, tegyünk a masszához egy tojást is. 

EK - 2018/2

2 megjegyzés:

Szitya írta...

Hú, Edith! Megláttam a képet, és összeszaladt a nyál a számban! Most kénytelen leszek valami hamburgerezőbe menni ebédért. :) Bár ugye a tiéd "szendvics", de azért hasonlít egy hamburgerre. És a hagymalekvár, ahhhh.... a gyengém!!!!!!!

sedith írta...

:) :) :)
Igen, nagyon finom volt, és persze, hasonlít egy hamburgerhez. :) Sajnálom, hoyg nem vagy közelebb. :)

Related Posts with Thumbnails

2018. január 17., szerda

Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral

Mostanra rájöttem: a fasírt a kedvenc ételem. Mindegy, hoyg hagyományos, vagy valamilyen különlegesebb fajta, hogy apró, hogy lapos, vagy egybensült, számomra bárhol és bármikor jöhet. És a hagymalekvár?! No, az felteszi az egészre a koronát! :) Tudjátok, mint a mesében: aki nem hiszi... ;) :) 

Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska teljes kiőrlésű, magvas zsemle, kb. 40 dkg darált csirkehús, 2 szelet barna kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 2 teáskanál szumák (elhagyható), só, bors, olaj;
a hagymalekvárhoz: 6 közepes méretű lila hagyma, 2 evőkanál áfonyalekvár (elhagyható), 2 dl vörösbor, só, cukor, 6-7 evőkanál olívaolaj;
továbbá: 25 dkg friss mozzarella, savanyú uborka.

Elkészítése:  A hagymalekvárhoz a lila hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük. Amikor kissé összeesett, kicsinként hozzáöntjük a vörösbort, és addig pároljuk lefedve, illetve gyakran kavargatva, amíg az összes bort el nem használtuk, illetve a hagyma teljesen meg nem puhult. Végül hozzákavarjuk az áfonyalekvárt (ha használunk - én tettem), sóval, borssal és cukorral ízesítjük tetszés szerint. A barna kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a lereszelt fokhagymával együtt, szumákkal, sóval meg borssal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A húsmasszát négyfelé osztjuk, és a zsemlék alapterületével nagyjából azonos méretű húspogácsákat formálunk belőle (nagyobbak lesznek a szokásos fasírtoknál). Kevés felforrósított olajban, lassú tűzön mindkét oldalukon szép pirosra sütjük. A mozzarellát és a savanyú uborkát felszeleteljük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a félbevágott zsemléket a vágott felükön, majd összeállítjuk a szendvicseket. A zsemlék alsó felére 1-1 szelet mozzarellát fektetünk, megkenjük hagymalekvárral, ráhelyezzük a húspogácsát, erre is hagymalekvárt teszünk, és befedjük 1-1 másik szelet mozzarellával és a zsemle felső részével. Savanyú uborkával díszítjük.

Megjegyzés:  Csirke helyett egyéb darált húsból is készülhet a fasírt. Ha disznóból, pulykából vagy marhából csináljuk, tegyünk a masszához egy tojást is. 

EK - 2018/2

2 megjegyzés:

Szitya írta...

Hú, Edith! Megláttam a képet, és összeszaladt a nyál a számban! Most kénytelen leszek valami hamburgerezőbe menni ebédért. :) Bár ugye a tiéd "szendvics", de azért hasonlít egy hamburgerre. És a hagymalekvár, ahhhh.... a gyengém!!!!!!!

sedith írta...

:) :) :)
Igen, nagyon finom volt, és persze, hasonlít egy hamburgerhez. :) Sajnálom, hoyg nem vagy közelebb. :)